Meningita de cauză bacteriană


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.


Bacteriile care pătrund în fluxul sanguin și ajung la creier și la măduva spinării provoacă meningita bacteriană acută. Dar aceasta poate apărea și atunci când bacteriile invadează direct meningele. Acest lucru poate fi cauzat de o infecție a urechii sau a sinusurilor, de o fractură craniană sau – rareori – de unele intervenții chirurgicale.

Mai multe tulpini de bacterii pot provoca meningita bacteriană acută, cel mai frecvent:

 

CAMPANIE: Îți ofer o carte GRATIS! Ajunge la tine în 1-2 zile. Plasează o comandă!

🔥 Nu uita să-ți iei GRATIS cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor - campanie de educație pentru sănătate suportată de mine și menită să ducă o carte esențială în fiecare familie! Dă sfară-n țară, te rog, să atingem cât mai mulți oameni. Mulțumesc!

Streptococcus pneumoniae (pneumococcus). Această bacterie este cea mai frecventă cauză a meningitei bacteriene la sugari, copii mici și adulți în Statele Unite. Aceasta provoacă mai frecvent pneumonie sau infecții ale urechii sau sinusurilor. Un vaccin poate ajuta la prevenirea acestei infecții.


Neisseria meningitidis (meningococul). Această bacterie este o altă cauză principală a meningitei bacteriene. Această bacterie provoacă în mod obișnuit o infecție a căilor respiratorii superioare, dar poate provoca meningită meningococică atunci când intră în fluxul sanguin. Aceasta este o infecție foarte contagioasă care afectează în principal adolescenții și adulții tineri. Poate provoca epidemii locale în căminele universitare, în internate și în bazele militare. Un vaccin poate ajuta la prevenirea infecției. Chiar dacă este vaccinată, orice persoană care a fost în contact strâns cu o persoană cu meningită meningococică trebuie să primească un antibiotic oral pentru a preveni boala.


Haemophilus influenzae (haemophilus). Bacteria Haemophilus influenzae tip b (Hib) a fost cândva principala cauză a meningitei bacteriene la copii. Dar noile vaccinuri Hib au redus foarte mult numărul de cazuri de acest tip de meningită.


Listeria monocytogenes (listeria). Aceste bacterii pot fi găsite în brânzeturi nepasteurizate, hot-dog și mezeluri. Femeile însărcinate, nou-născuții, adulții în vârstă și persoanele cu un sistem imunitar slăbit sunt cele mai susceptibile. Listeria poate traversa bariera placentară, iar infecțiile la sfârșitul sarcinii pot fi fatale pentru copil.

Sursa

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Citește acest mesaj. Mai citește-l o dată! Acum ai din partea mea o carte GRATIS, plină de sfaturi de sănătate! Comand-o și ajunge la tine rapid!


Send this to a friend