Meta-analiză favorabilă asupra corticosteroizilor inhalați la pacienții ambulatoriali COVID-19


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Două studii clinice randomizate și controlate (RCT) cu etichetă deschisă privind utilizarea corticosteroizilor inhalați, cum ar fi budesonida, la pacienții infectați cu coronavirusul 2 al sindromului respirator acut sever (SARS-CoV-2) au contribuit la atragerea atenției asupra corticosteroizilor inhalați ca metodă de tratament sigură și ieftină la pacienții SARS-CoV-2 neinternați.

Studiile – STOIC (Steroizi în COVID-19) și PRINCIPLE (Platform Randomized Trial of Treatments in the Community for Epidemic and Pandemic Illnesses) – au arătat o îmbunătățire a timpului de recuperare la pacienții cu COVID-19 și, de asemenea, o reducere a nevoii de spitalizare sau de îngrijire urgentă, cu ajutorul budesonidei.

Studiile anterioare au arătat, de asemenea, că medicamentele inhalate ar putea avea un efect placebo asupra simptomelor respiratorii. Două studii controlate cu placebo – studiul CONTAIN (Ciclesonida inhalată) și studiul Covis Pharma (ciclesonida sponsorizată de industrie) – au fost efectuate recent. Ambele nu au reușit să demonstreze niciun beneficiu în ceea ce privește recuperarea în timp a reducerii spitalizărilor la pacienții COVID-19.

Prin urmare, pentru a găsi efectul general al corticosteroizilor inhalați asupra pacienților simptomatici neinternați în spital din COVID-19, cercetătorii din Canada au analizat toate datele disponibile ale studiilor privind corticosteroizii inhalați. Acest studiu este disponibil pe serverul de pretipărire medRxiv*.

Meta-analiză a 4 studii controlate randomizate


Autorii au utilizat date secundare privind rezultatul secundar pentru rezolvarea completă a simptomelor până în ziua 14, care a fost conservat pentru toate cele patru studii clinice randomizate finalizate cu corticosteroizi inhalați – STOIC, PRINCIPLE, CONTAIN și Covis Pharma.

Cercetătorii au efectuat o meta-analiză a tuturor datelor disponibile din aceste studii pentru a investiga rezultatul utilizării corticosteroizilor inhalați ca opțiune de tratament la pacienții ambulatoriali simptomatici cu infecție SARS-CoV-2, pentru a informa o mai bună practică clinică.

Au fost obținute și analizate date de la un total de 2.317 subiecți din cele patru studii. Pacienții din STOIC, CONTAIN și Covis Pharma au avut o vârstă medie cuprinsă între 37 și 45 de ani, iar cei din studiul PRINCIPLE au avut o vârstă medie de 64 de ani.

Potrivit cercetătorilor, ameliorarea simptomatică a fost mai mare în studiile deschise decât în cele controlate cu placebo. Constatările sugerează că până și studiile controlate cu placebo prezintă o probabilitate de 92,5% de a avea orice efect și o probabilitate de 78,1% de a avea un număr necesar pentru tratament (NNT) ≤50. În consecință, în timp ce studiile deschise au arătat o probabilitate mare de reducere a spitalizărilor, studiile controlate cu placebo au demonstrat doar reduceri modeste.

Constatările acestei metaanalize favorizează utilizarea corticosteroizilor inhalați, cum ar fi budesonida sau ciclesonida, pentru rezolvarea simptomelor în ziua 14 a tratamentului cu COVID-19. Cercetătorii consideră că o meta-analiză a pacienților individuali care să țină cont de vârsta și comorbiditățile acestora ar putea oferi estimări mai precise, în special în subgrupuri sau în analiza timpului până la eveniment.

Limitări ale studiului


Potrivit autorilor, o limitare semnificativă a analizei lor este caracterul grosier al datelor disponibile. De asemenea, a fost constatată o potențială părtinire în ceea ce privește utilizarea serviciilor de urgență și a serviciilor de urgență din cauza furnizorilor care nu au fost luați în evidență. De asemenea, studiile au fost efectuate în timpul unor valuri diferite ale COVID-19. La începutul pandemiei, este posibil ca mai mulți pacienți să fi fost trimiși la departamentul de urgență din cauza unei lipse relative de cunoștințe despre natura evoluției bolii COVID-19. Rezultatele au fost, de asemenea, influențate în mare măsură de studiul PRINCIPLE, care a fost efectuat pe o populație mult mai în vârstă în comparație cu celelalte 3 studii.

Domeniul de aplicare viitor


Identificarea unor medicamente orale sau inhalate eficiente poate fi utilă în stadiile incipiente ale infecției cu SARS-CoV-2 pentru a reduce spitalizarea, în special la pacienții mai în vârstă. Sunt necesare mai multe dovezi din studiile controlate cu placebo pentru a minimiza părtinirea și pentru estimări mai precise ale mărimii efectului.

“În general, există o nevoie continuă de a identifica medicamente orale sau inhalate eficiente care pot fi utilizate în stadiul incipient al bolii pentru a preveni spitalizarea COVID-19.”

Sursa

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 50.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

🔥 ULTIMA ȘANSĂ! 🔥

Suntem la ultimul tiraj în care această carte este oferită la 0 lei în loc de 55. Profită de ocazie și ia cea mai populară carte care te învață cum să-ți menții sănătatea! Peste 100.000 de oameni au luat-o deja Gratis!


Send this to a friend