Miocardită după vaccin?
Haideți să vedem. Există raportat un risc de miocardită (și pericardită) după administrarea unui vaccin ARNm (adică Pfizer sau Moderna), mai frecvent în primele zile după doza 2, în special la băieții cu vârste între 12 și 19 ani.
Ce înseamnă miocardita? Pe scurt este inflamația miocardului, mușchiul inimii. Iar pericardita este inflamația pericardului, sacul ce învelește inima.
Ce simptome apar? Respirație grea (dispnee), durere toracică în zona inimii, presiune precordială, stare de leșin. Durerea se modifică odată cu respirația. Majoritatea formelor sunt ușoare-medii și reversibile.
Dar! Se recomandă oprirea dozei 2 (deci nu se mai face) dacă simptomele au apărut după doza 1. Se anunță desigur medicul. Se raportează efectele la Agenția Medicamentului (ANMDR la noi). Doza 2 se mai poate face doar dacă există o indicație fermă, cum ar fi copii sever imunocompromiși. Doza 2 se face aici sub supraveghere atentă.
Câte cazuri de miocardită au fost după vaccin? Un studiu amplu făcut în Israel pe vaccinul Pfizer a arătat 304 cazuri de miocardită din 5.100.000 persoane vaccinate. Din cele 304, doar 136 au putut fi definitiv sau probabil puse în relație cu vaccinul. 129 au fost cazuri ușoare care și-au revenit spontan. DOAR 1 a fost caz fulminant fatal. La 5.100.000 persoane vaccinate, această incidență este extrem de mică.
Studiul din Israel poate fi parcurs aici
V.
One comment on “Miocardită după vaccin?”
constantin rusu
Draga Vasi Radulescu,
Imi cer scuze pentru pentru avalansa de reactii. Am descoperit recent site-ul si trebuie sa recunosc ca unele subiecte m-au provocat. Dar cum un astfel de site este prin excelenta deschis dialogului, ma gandesc ca niste variatii de perspectiva nu strica.
De pilda, chestiunea miocarditei post vaccin. Stii foarte bine ce impact avea acest diagnostic in era pre-Covid. Ca rezidenti, diagnosticarea unei mio-pericardite (cu aspectul acela inselator de pseudoinfarct) era un eveniment. Nu mai putin incarcata de imprevizibil era evolutia acestor pacienti; tulburarile de ritm sau chiar edemul pulmonar cardiogen amenintau fiecare garda in care aveam de urmarit un astfel de caz. Si totusi, ceea ce m-a frapat dintru-nceput la raportarea primelor cazuri de miocardita postvaccin era lejeritatea tonului cu era prezentata aceasta complicatie. Chiar articolul tau degaja un aer de boala banala, asupra careia n-ar trebui sa intarziem prea mult. I beg to differ. Dincolo de orice statistici, miocardita la un copil nu-i putin lucru. Mai ales cand pe celalalt taler al balantei atarna problema utilitatii vaccinului la copii. Fara nicio dorinta de polemica, cred ca aici s-a mers prea departe. Daca admitem ca unica justificare a unui vaccin (a oricarui vaccin) este sa limiteze proportia de cazuri severe de boala, a vaccina o categorie de varsta la care formele severe sunt exceptionale inseamna a ne departa binisor de terenul ferm al medicinei si a intra in zone obscure, de nisipuri miscatoare.
Cu pretuire,
Constantin Rusu