Mituri despre sarcină – pentru adolescenți


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Cu siguranță ai auzit câteva povești vechi despre prevenirea sarcinii dacă faci sex. Iată câteva mituri comune despre sarcină:

  • Nu poți rămâne însărcinată dacă faci sex în picioare.
  • Nu poți rămâne însărcinată dacă este prima dată când faci sex.
  • Nu poți rămâne însărcinată dacă faci salturi după sex.


Toate cele de mai sus sunt false. Fie că ești băiat sau fată, asigură-te că știi adevărul despre aceste mituri despre sex și sarcină, astfel încât să te poți proteja de o sarcină nedorită și de bolile cu transmitere sexuală (BTS).

În primul rând, să trecem în revistă cunoștințele tale despre reproducerea umană. Amintiți-vă că spermatozoizii sunt organisme foarte rezistente. Ele sunt concepute pentru a merge din punctul A (bărbatul) în punctul B (femeia). Spermatozoizii au o minte proprie și tot ce vor să facă este să ajungă la ovulul femeii. Ei fac acest lucru prin orice mijloace necesare. Ei pot supraviețui chiar și în uter pentru un număr mai mare de zile.

Mituri despre sarcină: Ține-ți degetele încrucișate sau picioarele?


Un mit despre sarcină pe care îl cred multe adolescente este “Dacă nu ejaculez în interiorul vaginului, nu vei rămâne însărcinată”. Sau: “Dacă o scot sau doar o introduc de câteva ori, nu vei rămâne însărcinată”.

Greșit. Știați că există un lucru numit pre-ejaculare? Este lichidul care se scurge din penis înainte ca tipul să ejaculeze. Acest lichid conține spermatozoizi, iar spermatozoizii vor face tot ce pot pentru a ajunge la ovul. Dacă există spermă în jurul penisului și aceasta intră în contact cu orice parte a zonei vaginale, există riscul de a rămâne însărcinată.

Unele cupluri folosesc “metoda calendarului” de control al nașterilor, prin care încearcă să aibă relații sexuale doar în perioadele “sigure” ale ciclului menstrual lunar al femeii. Din păcate, există încă un risc ridicat – aproximativ 13% – de a rămâne însărcinată. Există, de asemenea, un risc de a contracta o boală cu transmitere sexuală, deoarece încă faci sex neprotejat.

Există mult mai multe mituri despre sex și sarcină. Iată câteva dintre cele mai frecvente:

Mitul : A face sex în picioare te împiedică să rămâi însărcinată.

Realitate: Fals. A face sex vaginal în orice poziție implică riscul de a rămâne însărcinată.

Mitul : Dacă fetele fac “jumping jacks” după sex, nu vor rămâne însărcinate.

Realitate: Fals. Poți sări în sus și în jos cât vrei, dar dacă un spermatozoid intră în contact cu un ovul, bingo: Cineva este însărcinată.

Mitul : Dacă fetele nu au orgasm, nu vor rămâne însărcinate.

Realitate: Fals. Orgasmele feminine nu au nicio influență asupra faptului că un ovul poate fi fertilizat.

Mitul : A face sex în apă te împiedică să rămâi însărcinată.

Realitate: Din nou falsă! Orice contact al spermei cu vaginul crește riscul de a rămâne însărcinată. Dacă temperatura apei este adecvată, spermatozoizii pot supraviețui în afara corpului timp de câteva minute. Mulți copii se nasc la aproximativ după ce un băiat și o fată au făcut sex în timp ce înotau într-un lac sau în ocean.

Mitul : Fetele nu pot rămâne însărcinate dacă fac sex în timpul menstruației.

Realitate: Din nou, neadevărat. Nu uitați că un spermatozoid poate supraviețui până la o săptămână în interiorul femeii.

Mitul : Dusul sau spălarea vaginului după sex mă va împiedica să rămân însărcinată.

Realitate: Nu. Amintiți-vă, spermatozoizii sunt concepuți să facă un singur lucru – să fertilizeze ovulul. Chiar și spălarea temeinică după sex nu te împiedică să rămâi însărcinată.

Cum rămâne cu sexul în adolescență și controlul natalității?
Dacă sunteți activi sexual sau vă gândiți să deveniți activi sexual, discutați cu părinții și cu medicul despre controlul sarcinii. Mijloacele contraceptive se găsesc sub formă de pilule, injecții, dispozitive plasate în uter și chiar și medicamente cu eliberare în timp care sunt plasate sub piele.

Prezervativele vin în multe forme diferite. Cele mai bune conțin, de asemenea, spermicide, care ajută la reducerea riscului de sarcină. Prezervativele sunt, de asemenea, cea mai bună modalitate de a reduce transmiterea unor – dar, din păcate, nu a tuturor – boli cu transmitere sexuală.

Chiar și cu cele mai bune metode contraceptive hormonale, cum ar fi pilulele sau plasturele – și chiar și atunci când sunt combinate cu prezervative – există totuși un risc de sarcină și de boli cu transmitere sexuală. Abstinența (alegerea de a nu face sex) este singura metodă sigură de a nu rămâne însărcinată sau de a nu lua o boală.

Sursa

 

CONCURS: Poți câștiga un eBook reader Kindle Oasis + Gift Card de 100$!🔥 Intră în concurs și poți câștiga un premiu în valoare de 2.000 de lei! Vezi detaliile în pagina dedicată a concursului.

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Send this to a friend