Mituri despre somn – privarea de somn poate fi letală


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Nu există nicio înregistrare a unei persoane care să fi murit din cauza lipsei de somn. În teorie, acest lucru ar putea fi posibil, dar, din câte pot constata oamenii de știință, este improbabil.

Totuși, este de înțeles de ce acest mit poate să se fi înrădăcinat. Privarea de somn, după cum mulți oameni pot atesta, poate fi o senzație îngrozitoare. Cu toate acestea, cazul lui Randy Gardner demonstrează că privarea extremă de somn nu este fatală.

În 1965, când Gardner avea doar 16 ani, a făcut parte dintr-un experiment de privare de somn. În total, a stat treaz timp de 11 zile și 24 de minute, ceea ce echivalează cu 264,4 ore.

În tot acest timp, a fost monitorizat îndeaproape de colegii săi și de cercetătorii în domeniul somnului. Pe măsură ce zilele treceau, simptomele privării de somn s-au înrăutățit, dar el a supraviețuit. Deci, de ce a persistat acest mit?

Credința că privarea de somn poate ucide și-ar putea avea rădăcinile într-un studiu din anii 1980. Rechtschaffen și colegii săi au descoperit că, dacă priveau șobolanii de somn cu o anumită metodă experimentală, aceștia mureau după 2-3 săptămâni.

În experimentele lor, cercetătorii au plasat șobolanii pe un disc suspendat deasupra apei. Aceștia le-au măsurat continuu activitatea cerebrală. Ori de câte ori animalul adormea, discul se mișca automat, iar șobolanul trebuia să acționeze pentru a evita să cadă în apă.

În ciuda fatalităților din experimentele lui Rechtschaffen, cercetările ulterioare au arătat că acest lucru nu este norma. Șobolanii privați de somn prin diferite metode nu mor. De asemenea, alți cercetători care au folosit metoda discului pe porumbei au constatat că nu a fost fatală pentru aceste creaturi.

Totuși, privarea de somn nu este nedureroasă pentru oameni. În 1965, părinții lui Gardner erau îngrijorați pentru fiul lor. Aceștia l-au rugat pe locotenent-comandorul John J. Ross de la Unitatea de Cercetare Medicală Neuropsihiatrică a Marinei SUA din San Diego să-l observe. Acesta a descris o deteriorare constantă a funcțiilor.

De exemplu, în a doua zi, lui Gardner îi era tot mai greu să-și focalizeze ochii. Până în ziua 4, se străduia să se concentreze și a devenit iritabil și necooperant. În ziua 4, el a raportat, de asemenea, prima sa halucinație și delirul de grandoare.

În ziua 6, vorbirea lui Gardner a devenit mai lentă, iar în ziua 7, el a început să se bâlbâie pe măsură ce memoria i se înrăutățea. Paranoia a apărut în ziua 10, iar în ziua 11, expresia facială și tonul vocii sale au devenit inexpresive. Atât atenția, cât și capacitatea de memorare au fost semnificativ diminuate.

Cu toate acestea, nu a murit și, aparent, nu a avut probleme de sănătate pe termen lung.

Un alt motiv pentru care persistă mitul conform căruia privarea de somn poate fi fatală s-ar putea datora unei afecțiuni numite insomnie familială fatală. Persoanele cu această tulburare genetică rară devin incapabile să doarmă. Cu toate acestea, atunci când persoanele cu această boală mor, acest lucru se datorează mai degrabă neurodegenerației care o însoțește decât lipsei de somn.

Deși privarea de somn probabil că nu vă va ucide în mod direct, merită să adăugați o notă de precauție: a fi prea obosit crește riscul de accidente. Potrivit Administrației Naționale pentru Siguranța Traficului pe Autostrăzi, “condusul somnoros ucide – a făcut 795 de victime în 2017”.

În mod similar, o analiză publicată în 2013 concluzionează: “aproape 13% din accidentele de muncă ar putea fi atribuite problemelor de somn”. Așadar, deși privarea de somn nu este mortală în sens direct, poate avea consecințe fatale.

În plus, dacă ne privăm în mod constant corpul de somn timp de luni sau ani de zile, crește riscul de a dezvolta mai multe afecțiuni, inclusiv boli cardiovasculare, hipertensiune, obezitate, diabet de tip 2 și unele forme de cancer.

Sursa.

 

CONCURS: Poți câștiga un eBook reader Kindle Oasis + Gift Card de 100$!🔥 Intră în concurs și poți câștiga un premiu în valoare de 2.000 de lei! Vezi detaliile în pagina dedicată a concursului.

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Osman Alexandra

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Send this to a friend