Molnupiravir vs. COVID-19: Se va ridica medicamentul la înălțimea așteptărilor?


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

În căutarea unor tratamente eficiente pentru COVID-19, multe medicamente nu au reușit să se ridice la nivelul promisiunilor lor timpurii. Într-un studiu recent, considerat un progres important, medicamentul antiviral oral molnupiravir a înjumătățit riscul de internare în spital și de deces din cauza COVID-19. Medical News Today a explorat dovezile pentru a vedea dacă acest optimism este justificat.

Un studiu global, condus de compania farmaceutică Merck – cunoscută sub numele de MSD în afara Statelor Unite și a Canadei – și Ridgeback Therapeutics, a constatat că medicamentul antiviral experimental al companiilor, molnupiravir, reduce riscul de internare în spital sau de deces din cauza COVID-19 cu aproximativ 50%.

Deși a fost vorba de un studiu la scară mică, aceste rezultate pozitive au determinat țările să se grăbească să se înscrie pentru a obține rezerve de medicament.

În cadrul studiului randomizat, de fază 3, oamenii de știință au administrat molnupiravir sau un placebo la 775 de persoane. Toți participanții fuseseră testați pozitiv pentru infecții SARS-CoV-2 și prezentau simptome COVID-19 ușoare până la moderate, care începuseră cu cel mult 5 zile înainte.

Fiecare participant a avut cel puțin un factor de risc pentru COVID-19 sever, dar nu fusese internat în spital. Printre factorii de risc s-au numărat obezitatea, o vârstă de peste 60 de ani, diabetul și bolile de inimă.

Oamenii de știință au repartizat fiecare dintre cei 775 de participanți în mod aleatoriu într-unul dintre cele două grupuri. Un grup a primit molnupiravir, iar celălalt un placebo. Participanții au luat capsulele de două ori pe zi, timp de 5 zile.

Dintre cei 385 de pacienți care au luat molnupiravir, 28 au fost internați în spital, comparativ cu 53 dintre cei din grupul placebo. Opt dintre participanții din grupul placebo au murit, în timp ce toți cei care au primit antiviralul erau în viață la sfârșitul perioadei de 29 de zile de studiu.

Recrutarea în cadrul studiului a fost întreruptă acum din cauza acestor rezultate extrem de pozitive. Producătorul, Merck, solicită o autorizație de utilizare de urgență de la Food and Drug Administration (FDA).

Ministerul Sănătății din Singapore a semnat un acord de achiziție pentru molnupiravir, iar Agenția Europeană pentru Medicamente are în vedere o revizuire continuă a medicamentului.

“Cu aceste rezultate convingătoare, suntem optimiști că molnupiravirul poate deveni un medicament important ca parte a efortului global de combatere a pandemiei”.

Robert M. Davis, director executiv și președinte al Merck

Merck intenționează să producă 10 milioane de cure de tratament în 2021 și mai multe în 2022.

Rezultatele studiului au fost întâmpinate cu optimism. Prof. Tim Spector, profesor de epidemiologie genetică la King’s College London, a declarat pentru MNT: “Acesta este un rezultat interesant al unui studiu randomizat pe 775 de pacienți, care arată efecte majore în reducerea severității și a decesului în urma unei simple pastile administrate la începutul infecției.”

Ce este molnupiravirul?


Molnupiravirul aparține unei clase de antivirale numite ribonucleozide mutagene. Acestea modifică materialul genetic viral și introduc erori pentru a împiedica replicarea și transcrierea genomului viral.

În interiorul celulei gazdă, molnupiravirul este transformat în trifosfat de molnupiravir. Atunci când virusul încearcă să se replice, trifosfatul de molnupiravir este încorporat în ARN-ul viral în locul nucleozidei citidină, provocând o mutație.

Mutația împiedică virusul să se reproducă. Acest lucru menține un număr redus de virus în organism și ar trebui să reducă severitatea bolii.

Alte medicamente care interferează cu ARN-ul viral și-au arătat potențialul ca tratamente COVID-19. Remdesivir, un medicament administrat intravenos care interferează cu o enzimă esențială pentru replicarea ARN-ului viral, s-a arătat promițător la început.

Deși FDA a acordat aprobarea pentru remdesivir, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) nu îl mai recomandă ca tratament pentru COVID-19, din cauza insuficienței dovezilor care să susțină utilizarea sa.

Avantajul molnupiravirului este că, spre deosebire de toate celelalte tratamente potențiale de până acum, este un comprimat oral pe care o persoană îl poate lua în afara unui cadru clinic. La un cost preconizat de aproximativ 700 de dolari de persoană pentru o cură de 5 zile, este, de asemenea, mai accesibil decât alte medicamente. Cu toate acestea, este probabil ca acest cost să limiteze în continuare utilizarea sa.

“Tratamentele antivirale care pot fi luate la domiciliu pentru a ține persoanele cu COVID-19 departe de spital sunt extrem de necesare. Suntem foarte încurajați de rezultatele analizei intermediare și sperăm că molnupiravirul, dacă va fi autorizat pentru utilizare, poate avea un impact profund în controlul pandemiei.”

Wendy Holman, director executiv al Ridgeback Biotherapeutics.

Nu este o pastilă magică


Profesorul Sir Peter Horby, profesor de boli infecțioase emergente și de sănătate globală la Universitatea din Oxford, este în mare măsură optimist: “Un antiviral sigur, accesibil și eficient ar fi un progres uriaș în lupta împotriva COVID”.

Cu toate acestea, el a păstrat o notă de precauție: “Este important să ne amintim că riscurile absolute au fost reduse cu 14% la 7%, astfel încât destul de multe persoane trebuie tratate pentru a preveni o spitalizare sau un deces. Acest lucru înseamnă că medicamentul trebuie să fie foarte sigur și accesibil”.

Această prudență a fost împărtășită de profesorul William Schaffner, profesor de boli infecțioase la Școala de Medicină a Universității Vanderbilt, care a declarat: “Nu există nici un motiv de îngrijorare: “În studiile efectuate la pacienții cu risc foarte ridicat, a redus nivelul de boală gravă doar la jumătate. Nu este o pastilă magică”.

Acesta a adăugat: “În cadrul cercetării, vă puteți asigura că oamenii iau pastila conform instrucțiunilor. În practică, există de obicei o rată de succes mai mică decât în studiile clinice.”

Dr. Peter English, un consultant pensionat în domeniul bolilor transmisibile și fost președinte al Comitetului de medicină pentru sănătate publică al Asociației Medicale Britanice, și-a exprimat, de asemenea, îndoielile: “Problema pentru antivirale precum molnupiravirul de la Merck este că acestea ar trebui să fie folosite înainte ca oamenii să fie (de obicei) considerați suficient de bolnavi pentru a avea nevoie de altceva decât de un tratament simptomatic de autoîngrijire.”

“Cu excepția cazului în care un medicament antiviral ar putea fi făcut atât de ieftin și atât de sigur încât să poată fi folosit “la cerere” de către persoanele care ar putea avea COVID-19, [este puțin probabil să fie util pe scară largă”, adaugă el.

Preocupări legate de siguranță


În ciuda optimismului larg răspândit în urma rezultatelor studiului, unii experți și-au exprimat îngrijorarea cu privire la siguranța unui medicament care acționează prin provocarea de mutații.

Întrucât molnupiravirul provoacă mutații ale ARN-ului viral, există îngrijorări că ar putea provoca mutații și în celulele gazdă. Un studiu efectuat pe culturi de celule animale a constatat mutații în celulele tratate cu molnupiravir.

Acest lucru a dus la îngrijorarea că medicamentul ar putea provoca cancere sau anomalii congenitale. Autorii studiului pe celule animale recomandă ca acest potențial mutagen să fie evaluat in vivo, concentrându-se asupra celulelor care se divid rapid. În plus, ei recomandă monitorizarea pentru a evalua potențialele efecte secundare genotoxice.

“Este demn de remarcat faptul că persoanele implicate în studiu au fost instruite să se abțină de la relații sexuale heterosexuale sau să utilizeze metode contraceptive. Deși aceasta este o practică de rutină în cazul unor alte medicamente, cum ar fi chimioterapia pentru cancer, aceasta sugerează că medicamentul are potențialul de a provoca defecte congenitale în cazul în care cineva rămâne însărcinată.”

Dr. Simon Clarke, profesor asociat de microbiologie celulară la Universitatea din Reading

Prof. Schaffner a fost mai puțin îngrijorat de posibilele implicații genetice: “Cu siguranță, FDA nu ar fi permis testele clinice pe oameni dacă ar fi crezut că există un pericol rezonabil. […] Studiile pe animale nu au arătat efecte adverse”.

Optimism precaut


În acest studiu, molnupiravirul a fost eficient împotriva tuturor variantelor, inclusiv a variantei Delta, despre care s-a demonstrat într-un studiu recent că prezintă un risc de internare în secția de terapie intensivă cu 235% mai mare, comparativ cu varianta originală.

Aceste rezultate pozitive s-au aplicat la persoanele care au primit molnupiravir la scurt timp după apariția simptomelor ușoare sau moderate. Un studiu anterior nu a arătat niciun beneficiu în ceea ce privește administrarea medicamentului la pacienții deja internați în spital cu COVID-19.

Ca tratament precoce, molnupiravirul ar putea, este de acord profesorul Schaffner, “să ofere o altă oportunitate de a preveni o boală gravă”.

“Deși acest studiu a avut un număr relativ mic de persoane analizate (mai puțin de 400 pe grup), a avut rezultate mult mai bune decât studiul realizat la pacienții spitalizați. A înjumătățit aproximativ rata de spitalizare și a redus considerabil numărul de decese. Împiedicarea replicării virusului într-un stadiu incipient pare foarte benefică.”

Prof. Stephen Evans, profesor de farmacoepidemiologie la London School of Hygiene & Tropical Medicine.

Așadar, este molnupiravirul medicamentul pe care îl așteptam pentru a pune sub control COVID-19? Poate, dar dovezile nu sunt încă concludente.

Prof. Spector se numără printre cei care doresc să vadă mai multe rezultate ale testelor. “Ni s-a spus că au existat puține efecte secundare, dar ar fi bine să aflăm mai multe detalii și să vedem o publicație completă, revizuită de colegi”, a spus el. “Dar, dacă acest lucru se dovedește, va fi un schimbător de joc major pentru tratamentul [COVID-19] și, posibil, pentru alte virusuri”.

Sursa

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 50.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

🔥 ULTIMA ȘANSĂ! 🔥

Suntem la ultimul tiraj în care această carte este oferită la 0 lei în loc de 55. Profită de ocazie și ia cea mai populară carte care te învață cum să-ți menții sănătatea! Peste 100.000 de oameni au luat-o deja Gratis!


Send this to a friend