Motivația intrinsecă a tinerilor de a face exerciții fizice poate contribui la reducerea stresului, la îmbunătățirea satisfacției în viață


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Tinerii sunt mai puțin mulțumiți de viața lor atunci când sunt stresați. Activitatea fizică poate contracara acest lucru, ajutând la ameliorarea stresului. Cercetătorii de la Universitatea din Basel au descoperit că motivația intrinsecă joacă un rol esențial în această privință.

Unul din patru băieți și una din trei fete se simt stresați în timpul școlii, a constatat un studiu realizat de Sucht Schweiz în 2019. Cum poate o persoană să își reducă stresul pentru a-și îmbunătăți calitatea vieții? Activitatea fizică poate fi de ajutor în acest caz, datorită efectului său de amortizare a stresului. Cercetătorii de la Departamentul de sport, exerciții fizice și sănătate și de la Facultatea de Psihologie a Universității din Basel au descoperit că cheia este motivația intrinsecă a tinerilor de a face exerciții fizice. La studiu au luat parte 864 de tineri din Elveția cu vârste cuprinse între 16 și 25 de ani.

La începutul studiului, participanții au completat un chestionar în care și-au evaluat nivelul de stres și au furnizat informații despre nivelul lor de activitate fizică și satisfacția față de viața lor. Aceleași întrebări le-au fost adresate din nou 10 luni mai târziu: tinerii care au declarat inițial că se simt mai stresați au fost mai puțin mulțumiți de viața lor la momentul celui de-al doilea sondaj.

Activitatea fizică a avut un impact pozitiv asupra satisfacției vieții, deoarece s-a demonstrat că are un efect de amortizare a stresului. Cu toate acestea, acest lucru a fost valabil doar atunci când exercițiul fizic a avut loc datorită motivației intrinseci a persoanei. În astfel de cazuri, o activitate fizică intensă poate ameliora efectul negativ al stresului asupra satisfacției unei persoane.

Motivația intrinsecă este definită ca fiind acțiunea care rezultă din impulsul intern al unei persoane: activitatea în sine este plăcută, iar factorii externi nu joacă niciun rol. În schimb, motivația extrinsecă este un comportament determinat de stimulente externe, cum ar fi recompensele, evitarea pedepselor sau așteptările celorlalți.

Factorii externi îi descurajează pe mulți tineri să participe la activități sportive

Constatările cercetătorilor evidențiază nu numai importanța activităților motivate intrinsec, ci și cât de importante sunt acestea atunci când oamenii sunt tineri – o perioadă în care există multe motive extrinseci pentru a nu mai participa la diverse tipuri de activități fizice. Adolescentele, de exemplu, au citat lipsa de timp, sentimentul de inepție sau grijile legate de aspectul lor în timpul exercițiilor fizice ca motive pentru care au încetat sau au redus timpul pe care îl petreceau participând la activități fizice. Băieții au raportat, de asemenea, că aspectul lor fizic i-a descurajat să fie activi din punct de vedere fizic.

În schimb, motivația intrinsecă îi determină pe oameni să fie activi din punct de vedere fizic în mod regulat și, ceea ce este important, să facă acest lucru pe termen lung. Acest lucru face cu atât mai importantă cultivarea acestui tip de motivație și a interesului propriu al tinerilor de a fi activi din punct de vedere fizic.

Oferirea unei mai mari libertăți de a alege tipul de sport pe care îl practică, experimentarea succesului sportiv și un sentiment de incluziune socială pot fi bune puncte de plecare.”

Silvia Meyer, psiholog

Gestionarea stresului este esențială pentru tineri


Adolescența este o perioadă dificilă a vieții. Conflictele cu părinții sau cu colegii, stările de dispoziție și implicarea în comportamente mai riscante sunt frecvente. Susceptibilitatea la stres este mult mai pronunțată în această etapă a vieții. Îmbunătățirea capacității de gestionare a stresului este, prin urmare, cea mai importantă cerință de sănătate pentru tinerii din Elveția.

“Exact acesta este subiectul pe care îl abordează studiul nostru: am vrut să demonstrăm modul în care exercițiile fizice – cu condiția ca acestea să fie motivate intrinsec – îi pot ajuta pe oameni să gestioneze mai bine stresul”, spune Silvia Meyer. Ea consideră că motivația intrinsecă este un factor principal în cercetările viitoare – nu doar pentru a-i face pe tineri să fie mai entuziasmați de sport, ci și pentru a dezvălui alte efecte pozitive ale activității fizice.

Sursa

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 50.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

🔥 ULTIMA ȘANSĂ! 🔥

Suntem la ultimul tiraj în care această carte este oferită la 0 lei în loc de 55. Profită de ocazie și ia cea mai populară carte care te învață cum să-ți menții sănătatea! Peste 100.000 de oameni au luat-o deja Gratis!


Send this to a friend