Mulțumesc, tată


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.
poză de Digitallizm via Flickr CC
poză de Digitallizm via Flickr CC

Azi am jonglat cu vreo două povești. Și mi-am amintit acum de copilărie. Stăteam seara și, dintr-o dată, se lua curentul. “De la ei”. Era întuneric. Ne apropiam unul de altul, în aceeași cameră. Parcă văd viu locul tatălui meu: stătea pe jos, pe covorul persan, cu brațul drept pe marginea patului și cu spatele rezemat de un șifonier. Era locul lui de unde se uita la televizor, întâi albnegru, apoi un color, Vestel. Îmi plăceau momentele alea când se întrerupea lumina, pentru că știam ce urma. Tata începea o poveste. Știa două: povestea cucului (stați, e vorba de pasăre) și Moara dracilor, în versuri lungi, cu protagonist Păcală, de Petru Dulfu. Eram fascinat de amândouă, de vocea lui, de felul în care interpreta rolurile diferite, de talentul său scos din lanțurile timidității de către întuneric. Tata nu a vorbit nimic cu noi. Nu ne-a explicat nimic despre viață. Nu ne-a luat în brațe. Nu ne-a liniștit când aveam probleme. Nu-l judec. Este un munte de om dar are o gingășie aparte. Pur și simplu nu s-a putut exterioriza niciodată. O făcea când se lua lumina și ne spunea povești. Una în care am aflat cum un flăcău și-a pierdut fratele care a fugit după un iepure de aur – iluzia bogăției – și s-a sacrificat acceptând să se transforme în pasăre (pe frate îl chema Cucu, deci a început să strige Cucuuu, Cucuuu) pentru a vedea locurile mai bine de sus, și una cu Păcală care, prin inteligența prostiei lui, reușește să orbească un drac și să-i convingă pe ceilalți să îi umple carul cu făină.

Mulțumesc, tată. La un moment dat îți purtam ciudă, voiam chiar să te lovesc. Acum realizez că a fost bine și așa. Am ajuns să iubesc poveștile.

V.

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pus cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!


Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Tags: tata

Vasi Rădulescu

Eu sunt Dr. Vasi Rădulescu și sunt medic specialist, cu 15 ani de pregătire medicală. Fac aici educație pentru sănătate, cu lucruri explicate simplu, pe înțelesul tuturor. Am scris șapte cărți. Îmi doresc să construim o comunitate puternică, empatică, educată, implicată în lucruri bune, cu aplecare spre lectură, voluntariat, educație, cauze cu impact semnificativ în societate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Send this to a friend