Mușcat de o căpușă? Reunoașteți semnele bolii Lyme.


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

În timp ce căpușele sunt mai active în lunile mai calde, ele pot rămâne active până toamna – și chiar tot anul în climatele mai calde. Din acest motiv, este întotdeauna o idee bună să vă verificați corpul, scalpul și hainele pentru căpușe mici, cu picioare negre, după ce ați petrecut timp afară.

Cunoscute și sub numele de căpușe de cerb, nimfele tinere sunt atât de mici încât ai putea încăpea peste o sută dintre ele pe o monedă de 25 de cenți. Dar aceste mici târâtoare minuscule pot avea un impact mare asupra sănătății dumneavoastră: Multe sunt purtătoare de bacterii care provoacă boli grave, inclusiv boala Lyme.

“Unul dintre cele mai dificile aspecte ale bolii Lyme este că poate fi dificil de diagnosticat”, spune Dr. Stanley Martin, director de sistem pentru boli infecțioase la Geisinger. “Multe dintre simptome sunt comune cu alte boli și afecțiuni”.

Identificarea simptomelor bolii Lyme


Dacă ați fost mușcat de o căpușă, este posibil să fi auzit că aceasta duce la o “erupție cutanată extinsă, circulară” la locul mușcăturii.

Este adevărat că această erupție, cunoscută sub numele de erupție cutanată eritema migrans, este unul dintre primele semne ale unei infecții cu boala Lyme. Cu toate acestea, doar jumătate dintre persoanele diagnosticate cu boala Lyme își vor aminti că au avut o erupție cutanată și, uneori, este posibil ca erupția să nu arate ca un ochi de taur.

“Dacă nu prezentați erupția clasică asociată cu boala Lyme, nu înseamnă că sunteți liber și curat”, explică Dr. Martin. “Lyme este înșelătoare în acest sens. Așadar, este bine să fiți conștienți și de celelalte simptome pe care le provoacă.”

Pe lângă erupția cutanată, alte simptome timpurii ale bolii Lyme includ:

  • Boală asemănătoare gripei
  • Dureri articulare și umflături
  • Dureri de cap
  • Paralizia Bell, sau paralizia nervului facial
  • Oboseală extremă


Infecția, fie în stadii incipiente, fie în stadii târzii, poate provoca inflamarea membranelor din jurul creierului, paralizie facială și amorțeală și slăbiciune la nivelul mușchilor.

Diagnosticarea bolii Lyme


Boala Lyme este adesea numită “marele imitator”, deoarece multe dintre simptomele sale sunt comune altor boli, cum ar fi scleroza multiplă, boala Alzheimer, sindromul oboselii cronice, fibromialgia, SLA și depresia.

Când vine vorba de diagnosticarea bolii Lyme, există două teste care sunt utilizate în mod obișnuit: testul ELISA și testul Western blot. Ambele măsoară anticorpii creați de organismul dumneavoastră ca răspuns la infecție, nu pentru infecția în sine. Deoarece acesta este un mod indirect de a testa pentru Lyme, există uneori “falsuri pozitive”.

De asemenea, medicul dumneavoastră vă poate diagnostica pe baza simptomelor dumneavoastră și a expunerii la căpușe cu picioare negre, excluzând posibilitatea altor boli care pot provoca simptome similare.

“Diagnosticarea bolii Lyme necesită un pic de muncă de detectiv din partea medicului și a pacientului”, spune Dr. Martin. “Ca pacient, puteți ajuta furnizând cât mai multe informații cu putință despre simptomele dumneavoastră, istoricul și posibila expunere la căpușele care pot provoca boala.”

Prevenirea și tratarea bolii Lyme


Dacă aveți boala Lyme, aceasta este de obicei ușor de tratat cu antibiotice. Mai ales atunci când este tratată imediat.

Cu toate acestea, chiar și după un tratament eficient cu antibiotice, unele persoane pot avea simptome persistente timp de luni de zile. În acest caz, medicul dumneavoastră sau furnizorul de servicii medicale vă poate ajuta să găsiți modalități de gestionare a simptomelor.

Deoarece boala Lyme poate avea un impact grav asupra sănătății dumneavoastră, prevenirea este importantă. Dacă locuiți într-o zonă cunoscută pentru căpușele de cerb, este important să:

  • Purtați pantaloni lungi și mâneci lungi atunci când sunteți afară
  • Folosiți un repelent chimic împotriva insectelor cu DEET, permetrin sau picaridin
  • Să vă verificați pe dumneavoastră și animalele de companie pentru căpușe atunci când vă întoarceți în casă
  • Faceți un duș imediat după ce ați petrecut timp în aer liber


“Dacă observați o căpușă sau o mușcătură de căpușă, rețineți că aceasta trebuie să fie atașată o anumită perioadă de timp pentru a transmite boala Lyme”, explică Dr. Martin. “Dacă credeți că căpușa a stat acolo timp de cel puțin 24 de ore sau mai mult, discutați cu medicul dumneavoastră despre riscurile pe care le aveți. Prevenirea și tratamentul timpuriu sunt întotdeauna cele mai bune.”

Sursa

În SHOP-ul oficial Dr. Vasi Rădulescu ai cărți pline de sănătate. Inclusiv pentru cei mici. Oferte speciale și transport gratuit la orice comandă de peste 49 de lei!

-67%

Pachet upgrade, 6 carti + cana cu MOTIVATIE

2
90,00lei
-62%

O alta poveste de iubire

2
16,00lei
-62%

Culorile uitarii

2
16,00lei
-73%

Pachet 7 cărți + Cană cu Motivație

1
100,00lei

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Send this to a friend