Recomandările zilei în SHOP-ul oficial
MythBuster: Să bei opt pahare de apă pe zi

MythBuster: Să bei opt pahare de apă pe zi


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Circulă prin multe locuri o recomandare privind hidratarea zilnică. Pe scurt, ni se spune să bem opt pahare de apă pe zi. E corect oare?

Nu ai nevoie de opt pahare de apă pe zi. Hidratarea este deosebit de importantă, însă nu există o cantitate bătută în cuie. Trebuie să bei mai mult când stai în temperaturi înalte și transpiri semnificativ, când pierzi în timpul exercițiilor fizice, dacă ai avut episoade diareice sau de vărsătură etc. Orice organism are nevoi distincte și aportul este dinamic. Avem în creier un centru special al setei și el depistează fin orice grad de deshidratare, declanșând nevoia de aport hidric. Nu trebuie să ne forțăm să bem apă, să avem aport la fiecare trei minute, să bem cantități prea mari. Poate doi litri sunt suficienți într-o zi, mai puțin iarna și mai mult vara, când corpul pierde mult prin transpirație și perspirație (prin procesul respirator). Vor fi zile când vom bea un litru, depinzând și de apa pe care ne-o luăm din alimente. Totul este reglat, rinichii compensând excesul prin diureză, iar hipotalamusul stimulând aportul prin declanșarea setei. Ca o curiozitate, să știți că producem apă și singuri, în corpul nostru, mai ales din proteine și glucide, prin ciclul respirator celular. Acolo, la nivel celular, glucoza combinată cu oxigenul duce la formarea de apă, dioxid de carbon, punți de energie utilizate în formarea de ATP (adenozin trifosfat, substratul energetic fundamental al organismului) și uneori radicali liberi de oxigen, pentru că procesul nu e perfect întotdeauna. Apa rezultată se numește apă metabolică și poate ajunge la câteva sute de mililitri pe zi. Animalele mici care trăiesc în deșert se bazează mult pe această apă metabolică.

V.

Dacă ai ajuns până aici, îți spun că poți face 3 lucruri formidabile:

1. Am introdus pachetele cu cărți în SHOP - au reduceri foarte mari și Transport Gratuit. Te bucuri de cărți utile și susții activitatea mea!

2. Mai jos ai un modul pentru înscrierea la newsletter. Este gratuit și primești pe email 1 newsletter/săptămână cu informații prețioase, toate scrise de mine.

3. Nu uita să dai mai departe articolele pe Facebook, email, whatsapp. Copiezi linkul și postezi pe Facebook. E simplu și contează enorm pentru o educație de calitate.

Hai în comunitate! Ai parte de articole, sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate. Newsletterul este realizat cu grijă de mine și se trimite de 1-2 ori pe săptămână.
Introdu o adresă validă
Adresa asta e deja folosită
The security code entered was incorrect
Mulțumesc pentru înscriere!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Introdu o adresă validă
Adresa asta e deja folosită
The security code entered was incorrect
Mulțumesc pentru înscriere!

Articole populare

Send this to a friend