Nivelurile glicemice pe termen lung prezic riscul de severitate COVID-19 în rândul diabeticilor


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Persoanele cu diabet zaharat de tip 2 care contractează COVID-19 au cu aproape 50% mai multe șanse să ajungă la terapie intensivă dacă și-au gestionat prost nivelul de zahăr din sânge pe termen lung decât cele care au un control glicemic mai bun pe termen lung, potrivit unui studiu care utilizează date anonime din sistemul de sănătate. Studiul, care a analizat mai multe efecte potențiale asupra severității COVID-19 în rândul diabeticilor, a calculat, de asemenea, un risc mai mic pentru pacienții care utilizează metformină, un medicament obișnuit pentru controlul diabetului, sau o combinație de metformină și insulină, sau corticosteroizi.

Am constatat că nivelurile glicemice longitudinale de doi-trei ani indică mai bine riscul de severitate COVID-19 decât măsurătorile care privesc o perioadă mai scurtă de timp. Sperăm că aceste informații îi ajută pe medici să trateze și să gestioneze mai bine pacienții cu risc ridicat.”

Deepak Vashishth, autor corespondent, profesor de inginerie biomedicală și director al Centrului pentru Biotehnologie și Studii Interdisciplinare de la Institutul Politehnic Rensselaer

“Evaluarea și gestionarea severității legate de COVID-19 la persoanele cu diabet zaharat de tip 2” a analizat înregistrările a peste 16.000 de persoane cu diabet zaharat de tip 2 și COVID-19 între 2017 și 2020 și a fost publicat în BMJ Open Diabetes Research & Care.

Pacienții cu diabet zaharat de tip 2 nu reușesc să regleze cantitatea de zahăr glucoză din sângele lor fără medicamente și fără a-și gestiona dieta. Nivelurile cronice ridicate de zahăr din sânge, urmărite de obicei ca procent de hemoglobină A1c (HbA1c) găsit în sânge, pot afecta o varietate de funcții, inclusiv sistemele circulator, nervos și imunitar.

Un control glicemic deficitar creează o reacție care determină acumularea unor molecule cunoscute sub numele de produse finale de glicare avansată (AGE), care deteriorează calitatea oaselor în timp, iar Vashishth, expert în oase, cercetează impactul diabetului asupra oaselor. În momentul în care a început pandemia de SARS-CoV-2, echipa sa de cercetare investiga dacă măsurătorile controlului glicemic longitudinal – măsurători ale nivelului de zahăr din sânge în medie pe o perioadă de doi-trei ani – ar putea oferi un predictor mai precis al riscului de fractură osoasă în rândul diabeticilor decât predictorul standard actual, care se bazează pe măsurători ale densității minerale osoase.

Se știe că AGEs contribuie la creșterea stresului oxidant și a inflamației, care sunt factori de risc în COVID-19 și în alte boli respiratorii. Echipa s-a gândit că aceeași măsură longitudinală a controlului glicemic pe care o testau ca predictor al riscului de fractură osoasă ar putea fi utilă pentru a prezice severitatea COVID-19, a declarat Bowen Wang, primul autor și student doctorand în laboratorul lui Vashishth.

Wang a împărțit dosarele pacienților diabetici de tip 2 din cadrul studiului în două grupuri, cei cu un control glicemic longitudinal “adecvat”, cuprins între 6 și 9%, și cei cu un control glicemic “slab”, de 9% sau mai mult pe parcursul a doi-trei ani. Analiza sa a celor două grupuri a arătat că cei cu un control glicemic slab au avut cu 48% mai multe șanse de a necesita tratament într-o unitate de terapie intensivă. Printr-o altă măsură, o creștere de 1% a HbA1c-ului longitudinal este direct asociată cu o creștere de 12% a riscului de aterizare în secția de terapie intensivă.

Alte constatări semnificative din punct de vedere statistic au arătat că diabeticii care luau metformină atunci când au contractat COVID-19 se confruntă cu un risc cu 12% mai mic de a ajunge la terapie intensivă, cei care iau metformină și insulină au un risc cu 18% mai mic, iar cei cărora li s-au prescris corticosteroizi au un risc cu 29% mai mic.

“Oamenii știau că diabetul este un factor de risc pentru rezultatele legate de COVID-19, dar nu toți pacienții diabetici sunt la fel. Unii oameni au un istoric mai lung de diabet, unii au un diabet mai sever, iar acest lucru trebuie luat în considerare”, a spus Wang. “Ceea ce face acest studiu este să stratifice mai bine nivelul de diabet în cadrul populației, astfel încât pacienții diabetici să nu fie tratați ca o singură populație fără diferențe între ei.”

Lui Vashishth și Wang li s-au alăturat în cadrul cercetării Benjamin S. Glicksberg și Girish N. Nadkarni de la Școala de Medicină Icahn de la Mount Sinai. Munca lor a fost susținută de un grant de la National Institutes of Health.

Sursa

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 50.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

🔥 ULTIMA ȘANSĂ! 🔥

Suntem la ultimul tiraj în care această carte este oferită la 0 lei în loc de 55. Profită de ocazie și ia cea mai populară carte care te învață cum să-ți menții sănătatea! Peste 100.000 de oameni au luat-o deja Gratis!


Send this to a friend