Noi dovezi că imunitatea gazdei determină evoluția virusului dengue


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Noile cercetări efectuate de o echipă de cercetători de la Universitatea din Florida și de alte persoane demonstrează că imunitatea gazdei determină evoluția virusului dengue. Lucrarea, publicată astăzi în revista Science, analizează retrospectiv două decenii de variație genetică a virusului dengue din Thailanda, alături de măsurători ale infecției și imunității la nivelul populației.

Există patru tipuri de virus dengue, iar toate patru au co-circulat în Thailanda de la începutul anilor 1960. Acest lucru oferă o oportunitate de a studia modul în care virusurile concurează între ele pentru gazdele umane.

“Am vrut să înțelegem ecologia și evoluția virușilor dengue care circulă într-un singur loc pe o perioadă lungă de timp”, spune autorul principal al studiului, Leah Katzelnick, anterior post-doctorandă în biologie la Universitatea din Florida și acum șefă a Unității de Epidemiologie virală și imunitate la Institutul Național de Alergii și Boli Infecțioase.

Tipurile de virus Dengue sunt grupate în funcție de modul în care proteinele lor de suprafață, sau antigene, interacționează cu anticorpii care luptă împotriva infecției din sângele uman. Cele patru tipuri, numite și serotipuri, sunt notate ca DENV1 până la DENV4. Deși există variații genetice între fiecare tip de virus dengue, există, de asemenea, variații în cadrul fiecărui tip de virus dengue.

Dorim să înțelegem dacă sau cum imunitatea determină dispariția sau persistența anumitor linii genetice ale virusului dengue care circulă în acest loc. Pentru a face acest lucru, am caracterizat semnătura imunitară a virusurilor dengue izolate în Bangkok pe o perioadă lungă de timp.”

Derek Cummings, autorul principal al studiului și profesor de biologie la UF

Noul studiu a folosit 1.944 de probe de sânge de arhivă din Bangkok. Probele au fost conservate de la persoane cunoscute ca fiind bolnave de dengue și reprezintă toate cele patru tulpini ale virusului dengue din fiecare an între 1994 și 2014. Echipa a secvențiat genetic mai mult de 2.000 de mostre de virus.

Cercetătorii au efectuat apoi teste pe un subset mai mic de eșantioane care reprezentau o serie cronologică a fiecărei tulpini. Pornind de la acestea, ei au caracterizat apoi relația antigenică a tulpinilor între ele de-a lungul timpului. Relațiile antigenice caracterizează cât de bine un răspuns imunitar la un virus protejează împotriva altor virusuri.

“Am descoperit că există un model asemănător cu cel al gripei, în care primim în fiecare an viruși diferiți care sunt conduși de selecția naturală pentru virușii care evită răspunsul imunitar uman la populație”, spune Cummings, care este, de asemenea, membru al facultății Institutului pentru patogeni emergenți al UF. “Am demonstrat că acest lucru se întâmplă și cu dengue”.

Cartografierea modificărilor antigenice


Echipa a folosit un proces numit cartografie antigenică, care realizează o hartă pentru a vizualiza gradul de înrudire a virusurilor.

“Când două virusuri sunt apropiate pe această hartă, atunci înseamnă că răspunsurile imune “văd” virusurile ca fiind similare”, spune Katzelnick. “De exemplu, dacă sunteți infectat cu un virus, atunci un răspuns imunitar la acel virus vă va proteja împotriva unui alt virus care se află în apropiere pe hartă.”

Echipa a descoperit un model general de evoluție a tulpinilor virusului dengue care s-au îndepărtat unele de altele pe parcursul celor 20 de ani de studiu. În timp ce serotipurile au oscilat uneori mai aproape, în general s-au îndepărtat tot mai mult.

Dar rezultatele arată, de asemenea, o relație inversă clară între nivelul de diversitate antigenică într-un anumit an și nivelurile epidemice. Atunci când în Thailanda au existat focare epidemice mari, diversitatea antigenică a fost scăzută. Dar în anii în care nivelurile epidemice au fost mai mici decât media, diversitatea antigenică a fost mai mare.

“În general, s-a crezut că, dacă ești infectat cu un serotip de DENV, atunci ești imun la acel serotip pentru tot restul vieții”, spune Cummings. “Dar au existat observații în care se pare că acest lucru nu este strict adevărat”.

O explicație pentru reinfecții este că virusurile dengue pot fi supuse unor forțe selective naturale pentru a eluda sistemul imunitar al persoanelor infectate anterior. În esență, acestea trebuie să se schimbe doar suficient de mult pentru a evita detectarea imunitară într-o gazdă în care un alt serotip a provocat deja o infecție.

“Descoperirile noastre sugerează că virusurile dengue se îndepărtează de virusurile care au generat imunitate în populație în trecut”, spune Henrik Salje, coautor al studiului și profesor asistent la Universitatea Cambridge. “Este un fel de poveste despre gripă, dengue evoluează pentru a scăpa de imunitatea care există în populație la un moment dat. Dar se pare că acest lucru se întâmplă într-un ritm mai lent cu dengue decât cu gripa.”

Implicații


Cercetătorii știau deja că există o interacțiune complexă între imunitate și virusul dengue. Atunci când cineva este expus la un serotip al acestui virus, acesta va suferi, de obicei, o infecție ușoară care duce la o infecție parțială. Dar, atunci când sunt expuse din nou, imunitatea parțială poate declanșa o reacție exagerată care poate duce la rezultate grave. Virusul dengue pare, în aceste cazuri, nu numai că se sustrage răspunsului imunitar, dar îl folosește în avantajul său pentru a-și crește potențial rata de creștere.

“Între 90 și 95% dintre persoanele care se prezintă la un spital din Bangkok cu dengue sunt la a doua infecție”, spune Cummings. “Și majoritatea oamenilor care își trăiesc întreaga viață în Bangkok sunt infectați de mai multe ori”.

Acest fenomen de infectare sporită poate contribui, de asemenea, la evoluția agentului patogen, selectând viruși care sunt suficient de asemănători pentru a profita de răspunsul imunitar.

“În general, virușii au devenit din ce în ce mai diferiți unul de celălalt de-a lungul timpului, dar am observat, de asemenea, că s-au apropiat mai mult în anumite perioade de timp, în special la începutul seriei de timp. Acest lucru indică un compromis între a se sustrage imunității și a profita de imunitatea parțială”, spune Katzelnick.

Cummings spune că noua lucrare oferă indicii despre ecologia dengue și este, de asemenea, relevantă pentru proiectarea de vaccinuri și pentru eforturile de supraveghere în curs de desfășurare.

“Implicațiile nu sunt diferite de cele pe care le observăm în cazul epidemiei COVID-19, trebuie să actualizăm supravegherea virală pentru a înțelege imunitatea unei comunități și ceea ce circulă”, explică Cummings. “Această lucrare sugerează că virușii dengue se schimbă și că trebuie să actualizăm modul în care facem supravegherea pentru a înțelege mai bine imunitatea în populații și pentru a reduce în cele din urmă numărul de persoane care se îmbolnăvesc”.

Sursa

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 50.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

🔥 ULTIMA ȘANSĂ! 🔥

Suntem la ultimul tiraj în care această carte este oferită la 0 lei în loc de 55. Profită de ocazie și ia cea mai populară carte care te învață cum să-ți menții sănătatea! Peste 100.000 de oameni au luat-o deja Gratis!


Send this to a friend