Noi dovezi că virusul SARS-CoV-2 poate infecta urechea internă


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Mulți pacienți cu Covid-19 au raportat simptome care afectează urechile, inclusiv pierderea auzului și tinitus. Pot apărea, de asemenea, amețeli și probleme de echilibru, ceea ce sugerează că virusul SARS-CoV-2 poate fi capabil să infecteze urechea internă.

Un nou studiu realizat de MIT și Massachusetts Eye and Ear oferă dovezi că virusul poate într-adevăr infecta celulele urechii interne, inclusiv celulele ciliate, care sunt esențiale atât pentru auz, cât și pentru echilibru. Cercetătorii au constatat, de asemenea, că modelul de infecție observat în țesutul urechii interne umane este în concordanță cu simptomele observate într-un studiu efectuat pe 10 pacienți cu Covid-19 care au raportat o varietate de simptome legate de ureche.

Pentru studiile lor, cercetătorii au folosit modele celulare noi ale urechii interne umane pe care le-au dezvoltat, precum și țesut uman adult al urechii interne, greu de obținut. Disponibilitatea limitată a unor astfel de țesuturi a împiedicat studiile anterioare asupra Covid-19 și a altor virusuri care pot provoca pierderea auzului.

Existența modelelor este un prim pas, iar această lucrare deschide acum o cale pentru a lucra nu numai cu SARS-CoV-2, ci și cu alte virusuri care afectează auzul.”

Lee Gehrke, profesor Hermann L.F. von Helmholtz în cadrul Institutului de Inginerie și Știin

Konstantina Stankovic, fost profesor asociat la Harvard Medical School și fostă șefă a secției de otologie și neurotologie la Massachusetts Eye and Ear, care este în prezent profesor al Fundației Bertarelli și președinte al Departamentului de Otorinolaringologie – Chirurgie a capului și gâtului la Stanford University School of Medicine, a co-dirijat studiul. Minjin Jeong, un fost postdoctorand în laboratorul lui Stankovic la Harvard Medical School, care acum este la Stanford Medical School, este autorul principal al lucrării, care apare astăzi în Communications Medicine.

Modele de infecție a urechii


Înainte de începerea pandemiei Covid-19, Gehrke și Stankovic au început să lucreze împreună la un proiect de dezvoltare a unor modele celulare pentru a studia infecțiile urechii interne umane. Viruși precum citomegalovirusul, virusul oreionului și virusul hepatitei pot provoca surzenie, dar modul exact în care fac acest lucru nu este bine înțeles.

La începutul anului 2020, după apariția virusului SARS-CoV-2, cercetătorii și-au modificat planurile. La Massachusetts Eye and Ear, Stankovic a început să vadă pacienți care se confruntau cu pierderi de auz, tinitus și amețeli, care fuseseră testați pozitiv pentru Covid-19. “Era foarte neclar la acel moment dacă acest lucru era legat de cauză sau coincidență, deoarece pierderea auzului și tinitus sunt atât de frecvente”, își amintește ea.

Ea și Gehrke au decis să folosească sistemul model la care lucrau pentru a studia infecția cu SARS-CoV-2. Ei au creat modelele lor celulare luând celule de piele umană și transformându-le în celule stem pluripotente induse. Apoi, au reușit să stimuleze aceste celule să se diferențieze în mai multe tipuri de celule care se găsesc în urechea internă: celule capilare, celule de susținere, fibre nervoase și celule Schwann, care izolează neuronii.

Aceste celule au putut fi cultivate într-un strat plat, bidimensional sau organizate în organoizi tridimensionali. În plus, cercetătorii au reușit să obțină mostre de țesut al urechii interne greu de obținut de la pacienți care erau supuși unei intervenții chirurgicale pentru o tulburare care provoacă atacuri severe de vertij sau pentru o tumoare care provoacă pierderea auzului și amețeli.

Atât în probele de ureche internă umană, cât și în modelele celulare derivate din celule stem, cercetătorii au descoperit că anumite tipuri de celule -; celulele ciliate și celulele Schwann -; exprimă proteinele necesare pentru ca virusul SARS-CoV-2 să pătrundă în celule. Aceste proteine includ receptorul ACE2, care se găsește pe suprafețele celulare, și două enzime numite furină și serina 2 protează transmembranară, care ajută virusul să fuzioneze cu celula gazdă.

Cercetătorii au arătat apoi că virusul poate infecta urechea internă, în special celulele ciliate și, într-o măsură mai mică, celulele Schwann. Aceștia au constatat că celelalte tipuri de celule din modelele lor nu erau susceptibile la infecția cu SARS-CoV-2.

Celulele capilare umane pe care cercetătorii le-au studiat erau celule capilare vestibulare, care sunt implicate în detectarea mișcării capului și în menținerea echilibrului. Celulele ciliate cohleare, care sunt implicate în auz, sunt mult mai greu de obținut sau de generat într-un model celular. Cu toate acestea, cercetătorii au arătat că celulele ciliate cohleare de la șoareci au, de asemenea, proteine care permit intrarea SARS-CoV-2.

Legătura virală


Modelul de infecție pe care cercetătorii l-au găsit în probele lor de țesut pare să corespundă simptomelor observate la un grup de 10 pacienți Covid-19 care au raportat simptome legate de ureche în urma infecției. Nouă dintre acești pacienți au suferit de tinitus, șase au avut vertij și toți au suferit pierderi de auz ușoare până la profunde.

Deteriorarea celulelor ciliate cohleare, care poate cauza pierderea auzului, este de obicei evaluată prin măsurarea emisiilor otoacustice -; sunete emise de celulele ciliate senzoriale atunci când acestea răspund la stimularea auditivă. Printre cei șase pacienți Covid-19 din studiu care au fost supuși acestui test, toți au avut emisii otoacustice reduse sau absente.

În timp ce acest studiu sugerează cu tărie că Covid-19 poate provoca probleme auditive și de echilibru, nu se cunoaște procentul total al pacienților cu Covid-19 care au avut probleme legate de ureche.

“Inițial, acest lucru s-a datorat faptului că testele de rutină nu erau disponibile cu ușurință pentru pacienții care au fost diagnosticați cu Covid și, de asemenea, atunci când pacienții aveau complicații care le puneau mai mult în pericol viața, nu acordau prea multă atenție dacă auzul lor era redus sau dacă aveau tinitus”, spune Stankovic. “Încă nu știm care este incidența, dar constatările noastre cer cu adevărat o atenție sporită la simptomele audiovestibulare la persoanele expuse la Covid.”

Printre căile posibile de pătrundere a virusului în urechi se numără trompa lui Eustachio, care leagă nasul de urechea mijlocie. De asemenea, virusul poate fi capabil să iasă din nas prin mici deschideri care înconjoară nervii olfactivi, spune Stankovic. Acest lucru i-ar permite să pătrundă în spațiul cerebral și să infecteze nervii cranieni, inclusiv cel care se conectează la urechea internă.

Cercetătorii speră acum să folosească modelele lor celulare umane pentru a testa posibile tratamente pentru infecțiile urechii interne cauzate de SARS-CoV-2 și de alte virusuri.

Sursa

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 50.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

🔥 ULTIMA ȘANSĂ! 🔥

Suntem la ultimul tiraj în care această carte este oferită la 0 lei în loc de 55. Profită de ocazie și ia cea mai populară carte care te învață cum să-ți menții sănătatea! Peste 100.000 de oameni au luat-o deja Gratis!


Send this to a friend