Nu am avut reacţii adverse după vaccin. Ar trebui să îmi fac griji?


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Mulţi experţi zic că este bine să avem reacţii adverse de la vaccin şi că asta insemmna că organismul funcţionează bine. Dar ce se întâmplă dacă nu am avut nicio reacţie adversă? Ştim că reacţiile adverse sunt cauzate de inflamaţie. Dar ce anume modulează această inflamaţie? Există mai mulţi factori, printre care:

Vârsta. Funcţiile fiziologice ale sistemului imunitar evoluează pe măsura înaintării în vârstă. În timp ce sugarii și copiii mici tind să prezinte mai puține reacții la locul injectării după vaccinare decât adulții, aceștia sunt mai predispuși să prezinte episoade de febră.

Sexul. În comparație cu bărbații, femeile tind să aibă incidențe mai mari ale locului de injectare, dar nu simptome sistemice după vaccinare, și pot prezenta rate mai mari de reacții imediate de hipersensibilitate. Explicațiile posibile ar putea fi legate de diferențele genetice sau hormonale. De exemplu, diferențele anatomice în ceea ce privește grosimea pielii, fluxul sanguin și structura sistemului nervos între bărbați și femei pot favoriza dezvoltarea inflamației la locul injectării la femeii. Hormonii sexuali influenţează, de asemenea, inflamaţia, androgenii (hormonii masculini), fiind imunosupresori.

Obezitatea. Obezitatea a fost asociată cu prezenţa inflamaţiei cronice., deci cu o reactivitate mai mare a sistemului imunitar.

Imunitatea preexistentă. Rapiditatea şi amplitudinea răspunsului sistemului imunitar la vaccin este direct proporţională cu competenţă acestuia. Spre exemplu, persoanele care au mai fost expuse la familia de coronavirusuri care dau răceala sezonieră mai des, vor prezenta reactivitate încrucişată care le va cauza mai multe efecte adverse.

Comorbiditatile. Este bine ştiut că afecţiunile cronice precum diabetul zaharat, hipertensiunea arterială, precum şi bolile precum SIDA reduc funcţiile sistemului imunitar şi aşadar şi amploarea răspunsului acestuia.


Consumul anterior de antiinflamatoare precum ibuprofen, aspirină, paracetamol. Acestea, diminuând durerea, diminuează şi inflamaţia care o cauzează, aşadar şi răspunsul imun este inhibat.


Stresori psihologici / fizici și cicluri circadiene. Se știe că stresul sub diferite forme și cicluri circadiene influențează sistemul imunitar. Persoanele care se confruntă cu stresuri acute sau cronice au niveluri ridicate de citokine pro-inflamatorii circulante. Hormonii pro-inflamatori sunt sincronizaţi pentru a facilita inițierea răspunsurilor imune adaptive în timpul somnului. S-a sugerat că momentul administrării vaccinului și nivelul de stres ar putea influența imunogenitatea și tolerabilitatea intervenției.


Aşadar, fiecare sistem imunitar este diferit şi nu este nicio problemă dacă reacţiile tale adverse sunt mai puţin pronunţate decât ale celorlalţi. Vaccinul îşi face în continuare efectul!

Sursa.

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 35.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!


Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Osman Alexandra

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Send this to a friend