Nu ignorați sforăitul


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Dacă persoana cu care dormiți sforăie, s-ar putea să vă treziți treaz și să numărați oile (sau să căutați dopuri pentru urechi). Dar nu o fac intenționat – iar sforăitul persistent ar putea fi un semn de altceva.

“Mulți oameni care sforăie au apnee obstructivă în somn, o afecțiune medicală comună care apare atunci când căile respiratorii din spatele gâtului se blochează fizic”, explică medicul otolaringolog Geisinger Kevin Stavrides, MD. “Respirația se poate opri timp de până la un minut, iar cel care doarme poate gâfâi, sforăi și se poate trezi dintr-odată.”

Apneea de somn are o varietate de cauze. Purtarea câtorva kilograme în plus este cel mai frecvent vinovat. Fumatul în exces, consumul de alcool și folosirea de sedative pot fi, de asemenea, factori – la fel ca și dormitul pe spate în loc de pe o parte.

“Schimbările simple ale stilului de viață sunt adesea tot ce este nevoie pentru a rezolva problema”, spune Dr. Stavrides. “Dar dacă sforăitul persistă, medicul dumneavoastră va comanda probabil un studiu al somnului.”

Dacă sunteți diagnosticat cu apnee în somn, este posibil să veniți acasă cu un aparat de presiune pozitivă continuă a căilor respiratorii (CPAP) sau cu un aparat de presiune pozitivă a căilor respiratorii cu două niveluri (BiPAP). Aceste dispozitive împing aerul printr-o mască pe care o purtați la pat, menținând căile respiratorii deschise în timp ce dormiți.

O altă opțiune: o piesă bucală care vă ține maxilarul și limba la locul lor. Acest lucru poate ajuta în cazul apneei de somn ușoare care este declanșată de caracteristici anatomice.

Pentru alții, poate fi recomandat un stimulator al nervului hipoglos. “Este un dispozitiv implantabil pe care îl porniți înainte de culcare pentru a vă stimula gâtul, ceea ce face ca căile respiratorii să se deschidă”, explică Dr. Stavrides.

În cele din urmă, există o intervenție chirurgicală pentru a îndepărta țesutul și a extinde căile respiratorii, dar nu este o opțiune pentru toată lumea. Numai un chirurg de somn poate determina dacă este potrivită pentru dumneavoastră.

Deoarece majoritatea persoanelor cu apnee în somn nu își dau seama că o au – la urma urmei, ei sunt cei care sforăie – este nevoie de un partener de pat sau de un coleg de cameră pentru a o semnala (cu blândețe).

Și le veți face o favoare. Pentru că amândoi veți dormi mai bine odată ce este corectată.

Sursa

În SHOP-ul oficial Dr. Vasi Rădulescu ai cărți pline de sănătate. Inclusiv pentru cei mici. Oferte speciale și transport gratuit la orice comandă de peste 49 de lei!

-67%

Pachet upgrade, 6 carti + cana cu MOTIVATIE

2
90,00lei
-62%

O alta poveste de iubire

2
16,00lei
-62%

Culorile uitarii

2
16,00lei
-73%

Pachet 7 cărți + Cană cu Motivație

1
100,00lei

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Send this to a friend