Ideal, lichidele se vor consuma la temperatura camerei. Dacă sunt foarte reci, ele determină schimbări locale de temperatură ale mucoaselor și pot antrena dezvoltarea virusurilor, cu inflamații și infecții. Dacă sunt foarte calde, ele pot determina modificări celulare până la leziuni de tip arsură. Problema nu e însă una de tip acut, ci înglobează riscul a la longue – Universitatea Cambridge a analizat efectul ceaiului și cafelei băute fierbinți și a descoperit că acestea cresc riscul de cancer esofagean de până la 5 ori!
Explicația ar putea fi dată de contactul celulelor esofagiene cu lichidele fierbinți, acestea determinând agresiuni repetate și ducând la transformări celulare. Reținem că nu cofeina a elevat riscurile de neoplazii – studiile nu au găsit asemenea asocieri până acum, ci temperatura cafelei ingerate.
Sfat: consumă lichidele la temperatura camerei sau calde, nicidecum fierbinți. Îți poți leza mucoasele orale și esofagiană, respectiv poți crește riscul de cancer de esofag! Poți consuma lejer cafea sau ceai verde/negru fără să te gândești la riscuri de neoplazii, doar să ai în vedere o temperatură optimă.
V.
2 Comments
cum explicati atunci ca japonezii sunt foarte sanatosi, nu prea au cancer si traiesc mult mai mult decat noi??? mă ântreb si eu…
Excelent sfat! Este foarte important sa bem lichide la temperaturi calde si niciodata fierbinti. Acest articol ne ofera informatii importante despre riscurile la care ne expunem daca consumam lichide prea fierbinti si apreciez ca ni se ofera un sfat bun pe care trebuie sa il avem in vedere. Multumesc pentru informatia de calitate!