Nu te uita în jos! Realitatea virtuală vindecă frica de înălțime


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Un grup de oameni de știință folosesc tehnologia realității virtuale pentru a trata frica de înălțime…

Frica de înălțime afectează aproximativ una din cinci persoane, dar puțini sunt cei care caută tratament pentru ea. Cu toate acestea, ea poate avea un impact semnificativ asupra vieții de zi cu zi a oamenilor. În trecut, tratamentul pentru această fobie necesita un terapeut calificat, ceea ce îl făcea greu accesibil. Dar acum, cu ajutorul tehnologiei realității virtuale, sau VR, o echipă de la Universitatea din Oxford, condusă de profesorul Daniel Freeman, exploatează o resursă care ar putea, într-o bună zi, să le permită oamenilor să primească un tratament de înaltă calitate în confortul propriilor case.

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pus cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!


“În multe privințe, tratamentul pe care îl oferim în VR este foarte asemănător cu cel pe care l-ai primi dacă ai merge la un terapeut foarte calificat, deoarece ceea ce am făcut noi este să automatizăm acest tratament în VR”, spune Freeman. “Dar facem, de asemenea, unele lucruri pe care nu le poți face cu un terapeut real – facem lucruri prin înălțimi virtuale care împing temerile un pic mai mult decât ai putea face în lumea reală. Și când poți învinge aceste frici în VR, atunci face ca situațiile de zi cu zi în jurul înălțimilor să fie mult mai ușoare”.

În ciuda faptului că tratamentul este automatizat, designul său permite un anumit grad de personalizare: “Puteți alege nivelul de dificultate cu care să începeți – acesta poate fi oriunde între etajele unu și cinci. Primele sarcini sunt mult mai ușoare, de exemplu, încep cu doar o barieră la înălțime care coboară ușor, iar apoi sarcinile devin mai dificile pe măsură ce urci mai sus: Îi punem pe oameni să arunce mingi de la înălțimea virtuală, trebuie să traverseze o pasarelă șubredă… Iar la final, când ai făcut toate sarcinile terapeutice, ai șansa de a te plimba cu o balenă virtuală prin atrium.”

Sună amuzant, dar oare funcționează? “Reducerea medie a fricii de înălțime a fost de ⅔, ceea ce este extraordinar de bun”, spune Freeman. Frica poate suna ca ceva prea subiectiv pentru a pune un număr pe ea. Cercetătorii au reușit să ocolească acest aspect prin utilizarea a trei chestionare separate, fiecare dintre acestea fiind validat în funcție de reacția oamenilor atunci când se confruntă cu înălțimile. Cu alte cuvinte, o valoare numerică derivată din chestionar corespunde în mod fiabil unui anumit grad de frică la o anumită înălțime. Acest lucru contribuie la creșterea obiectivității în măsurarea reacțiilor participanților la studiu înainte și după terapie.

Așadar, unde va merge această tehnologie în continuare? “Aceasta poate fi utilizată și pentru alte fobii, dar ambițiile noastre sunt mult mai mari”, spune Freeman. “Credem că aceasta ar putea fi aplicată la majoritatea afecțiunilor de sănătate mintală. Pacienții cu probleme de sănătate mintală sunt adesea neîncrezători, pot auzi voci, se pot simți deprimați sau anxioși din punct de vedere social. Rezultatul final este că, atunci când merg în lumea reală, se sperie foarte tare. Iar asta înseamnă că au tendința de a se retrage din viață și de a sta în casă. Așa că, din nou, ceea ce ne ocupăm aici este să îi readucem pe oameni în situațiile de zi cu zi și să îi lăsăm să învețe că sunt în siguranță și că pot face față.”

În prezent, echipa caută să facă tratamentul disponibil prin intermediul serviciilor de terapie psihologică ale NHS (Serviciul Național de Sănătate din Marea Britanie). Dar, în viitor, acest lucru s-ar putea schimba. Freeman își împărtășește viziunea: “Pe măsură ce kitul de VR devine mai disponibil la domiciliu și devine mai accesibil, puteți avea în vedere în viitor și accesul la aceste tipuri de tratamente în confortul propriei case, oricând doresc.”

Sursa.

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Osman Alexandra

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Send this to a friend