Numărul deceselor cauzate de cancer a crescut la 10 milioane la nivel mondial în 2019


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Numărul deceselor cauzate de cancer a crescut la 10 milioane, iar numărul cazurilor noi a urcat la peste 23 de milioane la nivel mondial în 2019, potrivit unui nou studiu științific realizat de Institutul pentru Metrici și Evaluare în Sănătate (IHME) de la Facultatea de Medicină a Universității din Washington.

La începutul deceniului, în 2010, numărul total al deceselor cauzate de cancer era de 8,29 milioane la nivel mondial, iar cazurile noi de cancer se ridicau la 18,7 milioane; cifrele de la sfârșitul deceniului, în 2019, reprezintă creșteri de 20,9% și, respectiv, 26,3%.

Lucrarea a fost publicată la 30 decembrie 2021 în JAMA Oncology și face parte din studiul Global Burden of Diseases, Injuries, and Risk Factors Study 2019 (GBD 2019).

Cercetătorii au estimat povara cancerului și tendințele la nivel mondial pentru 204 țări și teritorii. Ei au constatat cum cancerul a fost al doilea după bolile cardiovasculare în ceea ce privește numărul de decese, anii de viață ajustați în funcție de invaliditate (DALY) și anii de viață pierduți (YLL) în rândul 22 de grupuri de boli și leziuni la nivel mondial în 2019. În cadrul poverii totale a cancerului, cele cinci cauze principale ale DALY-urilor legate de cancer pentru ambele sexe combinate au fost cancerul de trahee, bronhii și plămâni (TBL); cancerul de colon și rect; cancerul de stomac; cancerul de sân; și cancerul de ficat. Cancerul TBL a fost principala cauză a deceselor cauzate de cancer în 119 țări și teritorii în cazul bărbaților și în 27 de țări și teritorii în cazul femeilor.

Deși povara absolută a cancerului a crescut atât în ceea ce privește decesele, cât și cazurile noi din 2010 până în 2019, ratele globale de mortalitate și de incidență standardizate pe vârstă au scăzut cu 5,9% și, respectiv, cu 1,1%. Din perspectiva țărilor, rata de mortalitate standardizată pe vârstă a scăzut în 131 de țări și teritorii, iar rata de incidență standardizată pe vârstă s-a diminuat în 75 de țări și teritorii. Micile scăderi procentuale la nivel global sunt promițătoare, dar cercetătorii avertizează că pot exista regrese în ceea ce privește îngrijirea și rezultatele în materie de cancer din cauza COVID-19. Efectele pandemiei asupra morbidității, mortalității și eforturilor de prevenire și control al cancerului nu au fost luate în considerare în acest studiu GBD, care a analizat povara globală a cancerului până în 2019.

Autorii au analizat, de asemenea, povara cancerului pe baza indicelui socio-demografic (SDI), o măsură compozită a venitului pe cap de locuitor, a numărului mediu de ani de educație și a ratei totale de fertilitate pentru persoanele cu vârsta mai mică de 25 de ani.

În timp ce tendința globală pentru ratele de mortalitate și incidență standardizate pe vârstă este încurajatoare, reducerea ratelor pare să fie determinată de locațiile cu un SDI mai ridicat. În ceea ce privește mortalitatea, ratele standardizate pe vârstă au scăzut în quintilele de mijloc, mediu-înalt și înalt și au crescut în quintilele joase și mediu-jos. În mod similar, pentru incidență, ratele standardizate în funcție de vârstă au scăzut în quintilele înaltă-mediană și înaltă – cu cea mai mare scădere în quintila SDI înaltă – în timp ce au crescut în quintilele SDI joasă, joasă-mediană și mijlocie.

“Este esențial să ne asigurăm că progresul global împotriva poverii cancerului este echitabil”, a declarat Dr. Jonathan Kocarnik, autorul principal al studiului și cercetător științific la IHME. “Acest lucru va necesita eforturi pentru a reduce disparitățile în ceea ce privește prevenirea, tratamentul și supraviețuirea în ceea ce privește cancerul, precum și încorporarea nevoilor și cunoștințelor locale în planurile naționale personalizate de control al cancerului.”

Dr. Kocarnik și coautorii săi au sugerat că creșterile mai mari în quintilele inferioare ale SDI reflectă probabil tranzițiile epidemiologice în curs de desfășurare, schimbările demografice și disparitățile în prevenirea, îngrijirea și controlul cancerului. Chiar și fără a lua în considerare pandemia COVID-19, povara absolută a cancerului crește deja substanțial la nivel mondial.

Câteva constatări suplimentare din studiu:

  • Cancerul de sân a fost principala cauză a deceselor cauzate de cancer în rândul femeilor din întreaga lume, inclusiv pentru 119 țări.
  • La nivel mondial, 96,9% din DALYs legați de cancer, care reprezintă suma dintre anii de viață și anii trăiți cu dizabilități, pot fi atribuiți anilor de viață sau deceselor premature.
  • Dintre cele 22 de grupuri de boli și leziuni din studiul GBD, cancerul total este principala cauză a DALY-urilor pentru quintila superioară a ISD și se află printre primele cinci cauze ale DALY-urilor pentru trei dintre celelalte patru quintile ale ISD.

Sursa

 

CONCURS: Poți câștiga un eBook reader Kindle Oasis + Gift Card de 100$!🔥 Intră în concurs și poți câștiga un premiu în valoare de 2.000 de lei! Vezi detaliile în pagina dedicată a concursului.

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Tags: cancer

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Send this to a friend