O boală a substanței albe


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Boala substanței albe reprezintă uzarea unui țesut care se găsește în cea mai mare și mai profundă parte a creierului și cunoaște o serie de cauze, inclusiv îmbătrânirea. Acest țesut conține milioane de fibre nervoase, sau axoni, care conectează părți ale creierului și măduvei spinării și realizează comunicarea între neuroni. Un material numit mielină protejează fibrele și conferă substanței albe culoarea sa.

Acest tip de țesut cerebral te ajută să gândești repede, să mergi drept și te împiedică să cazi. Când se îmbolnăvește, mielina se descompune, iar semnalele emise, care te ajută să faci toate aceste lucruri și toate procesele unei vieți normale nu mai pot trece să conducă informația. Corpul tău încetează să mai funcționeze așa cum ar trebui, la fel ca un nod dintr-un furtun de grădină care face ca apa să se oprească într-un loc. Boala substanței albe are loc la persoanele în vârstă. Există modalități de a preveni sau chiar de a inversa această afecțiune, dar trebuie să începi… acum.

Ce o cauzează?

Multe boli, leziuni și toxine diferite pot provoca modificări ale substanței albe. Medicii indică aceleași probleme ale vaselor de sânge care duc la probleme cardiace sau accidente vasculare cerebrale:

  • Tensiune arterială crescută pe termen lung
  • Inflamație continuă a vaselor de sânge
  • Fumat

Poate fi mai agresivă în cazul femeilor. Totodată, cresc șansele de a dezvolta boala condițiile precum:

  • Diabet
  • Colesterol ridicat
  • boala Parkinson
  • Istoric de accidentului vascular cerebral
  • Genetica poate juca, de asemenea, un rol.

Care sunt simptomele?

Materia albă te ajută să rezolvi problemele și să te concentrezi. De asemenea, joacă un rol important în dispoziție, mers și echilibru. Așadar, atunci când ceva nu este în regulă, s-ar putea să observi:

– Probleme de învățare sau de amintire a lucrurilor noi

– Dificultăți în rezolvarea problemelor, în concentrare

– Gândire încetinită

– Incontinență urinară

– Depresie

– Probleme la mers

– Probleme de echilibru și multiple căderi

Boala substanței albe este diferită de Alzheimer, care afectează substanța cenușie a creierului.

Dacă ai probleme de memorie sau dacă o persoană dragă are, un medic va trebui să efectueze teste pentru a da un diagnostic corect.

Cum este diagnosticată?

Progresele în imagistica medicală au făcut ca boala substanței albe să fie mai ușor de observat. Un test de imagistică prin rezonanță magnetică (RMN), care face fotografii din interiorul creierului, poate arăta orice deteriorare. Modificările aduse substanței albe vor apărea alb strălucitor (medicul poate numi acest lucru ca „hiperintens”) pe o scanare RMN. Este posibil să ai nevoie de mai multe teste pentru a exclude alte cauze.

Cum este tratat?

Nu există un tratament specific. Scopul este de a trata cauza daunelor și de a opri agravarea bolii. Medicul poate prescrie medicamente pentru scăderea tensiunii arteriale sau a colesterolului.

Se poate preveni?

Boala substanței albe legată de vârstă este progresivă, ceea ce înseamnă că se poate agrava. Dar poți lua măsuri pentru a opri evoluția. Oamenii de știință cred că s-ar putea chiar să reușești să repari daunele deja produse, dacă le descoperi devreme.

Ține sub control tensiunea arterială și glicemia. Aceste lucruri pot duce la modificări ale substanței albe. Pentru a menține inima sănătoasă, urmează o dietă cu conținut scăzut de grăsimi și săruri și desfășoară activitate fizică în mod regulat. Dacă fumezi, oprește-te acum.

Sursa

 

CONCURS: Poți câștiga un eBook reader Kindle Oasis + Gift Card de 100$!🔥 Intră în concurs și poți câștiga un premiu în valoare de 2.000 de lei! Vezi detaliile în pagina dedicată a concursului.

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Send this to a friend