O boală genetică devastatoare la copii poate fi tratată la vârsta adultă


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

O boală genetică devastatoare numită tulburare de deficiență CDKL5 (CDD), care apare în copilăria timpurie, ar putea fi tratată în mod semnificativ chiar și la vârsta adultă, sugerează un nou studiu al Școlii de Medicină Perelman de la Universitatea din Pennsylvania.

CDD este cauzată de mutația unei gene numite CDKL5, despre care se crede că joacă un rol important în dirijarea dezvoltării corespunzătoare a creierului în timpul copilăriei. În cadrul studiului, publicat astăzi în Journal of Clinical Investigation, cercetătorii au găsit dovezi convingătoare că gena este importantă în creier chiar și după copilărie. Atunci când au dezactivat gena la șoarecii adulți sănătoși, aceștia au dezvoltat probleme neurologice severe, precum cele observate la șoarecii cărora le lipsește gena încă de la începutul vieții. Oamenii de știință au încercat apoi să restabilească activitatea genei CDKL5 la șoarecii adulți tineri care fuseseră privați de ea pe tot parcursul vieții timpurii și au constatat că animalele au devenit în mare parte normale.

Una dintre marile întrebări pentru orice boală genetică se referă la curabilitatea afecțiunii și la dimensiunea ferestrei de timp în care o abordare terapeutică, cum ar fi terapia genică, poate ajuta pacienții. În mod încurajator, am găsit dovezi din aceste experimente pe șoareci că CDD este probabil tratabilă, chiar și după copilărie.”

Zhaolan “Joe” Zhou, PhD, autor principal, profesor de genetică la Penn

CDD se întâlnește la aproximativ 1 din 40.000 de copii născuți. Tulburarea se manifestă, de obicei, la câteva săptămâni de la naștere și include o serie de dizabilități intelectuale și neurologice, inclusiv tulburări de mișcare și crize epileptice. Pacienții folosesc de obicei scaune cu rotile și au nevoie de sprijin pentru toate activitățile zilnice.

Zhou și colegii săi au generat în 2012 șoareci “Cdkl5 knockout”, la care Cdkl5 are o mutație care distruge funcția, precum cea observată la un pacient cu CDD. Cercetătorii au descoperit că șoarecii knockout prezintă multe dintre aceleași probleme observate în CDD uman. Având în vedere că CDD se caracterizează prin dizabilități neurologice timpurii și profunde, nu se știe în ce măsură CDD ar putea fi tratată și, dacă da, intervalul de timp în care ar putea fi tratată.

În noul studiu, Barbara Terzic, o studentă absolventă de neuroștiințe, și alți membri ai laboratorului Zhou au investigat rolul CDKL5 la șoareci după dezvoltarea creierului. Ei au descoperit, în primul rând, că gena este activă în creierul șoarecilor nu doar la începutul vieții, ci pe tot parcursul vieții. Apoi au constatat că, la șoarecii normali, sănătoși, în vârstă de șase săptămâni-;la începutul tinereții adulte a șoarecilor-;dezactivarea genei declanșează apariția, în esență, a aceleiași tulburări de tip CDD observate la șoarecii obișnuiți cu CDKL5 knock-out, cu modificări cerebrale corespunzătoare.

“Acest lucru sugerează că CDKL5 are un rol indispensabil în creierul adult”, a declarat Zhou.

Cu alte cuvinte, persoanele cu CDD pot suferi nu numai de tulburări de dezvoltare din cauza deficitului CDKL5 din copilărie, ci și de un deficit CDKL5 continuu la vârsta adultă -;un deficit care ar putea fi remediat la adulți printr-o abordare terapeutică. Într-adevăr, cercetătorii au descoperit că, atunci când au redus la tăcere gena la șoareci, încă de la concepție, astfel încât animalele au dezvoltat deficiențele obișnuite de tip CDD, apoi au activat din nou gena la vârsta de șase săptămâni, deficiențele de tip CDD au dispărut în mare parte. În colaborare cu Marc Fuccillo, MD, PhD, profesor asistent de neuroștiințe la Penn, și cu studenta sa Felicia Davatolhagh, au descoperit, de asemenea, baza fiziologică pentru inversarea fenotipică la șoareci. Aceste descoperiri sugerează că CDD nu este doar tratabilă, ci și susceptibilă de tratament chiar și după copilărie.

Cercetătorii sunt încă la cel puțin câțiva ani distanță de dezvoltarea unei terapii de înlocuire sau de reactivare genetică pentru CDD, un efort care ar aduce multe provocări tehnice, inclusiv obstacolele formidabile implicate în livrarea tratamentelor la nivelul sistemului nervos central. Dar experimentele lui Zhou și ale colegilor sunt o “dovadă de principiu” promițătoare că restabilirea unui nivel normal al activității CDKL5 la vârsta adultă poate reduce semnele bolii.

Zhou și colegii și-au efectuat experimentele pe șoareci masculi, ceea ce a permis o analiză mai simplă, dar acum urmează să facă experimente similare pe șoareci femele. Deși nouă din 10 cazuri de CDD apar la femele, aceste cazuri feminine sunt complicate de faptul că, în celulele feminine, o copie a cromozomului X este inactivată aleatoriu -;un “mozaicism” care duce la o pierdere mai puțin completă și, în mod inerent, greu de analizat, a activității CDKL5.

“De asemenea, plănuim să analizăm efectele reactivării CDKL5 mai departe, la vârsta adultă, la șoareci”, a declarat Zhou.

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 50.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

🔥 ULTIMA ȘANSĂ! 🔥

Suntem la ultimul tiraj în care această carte este oferită la 0 lei în loc de 55. Profită de ocazie și ia cea mai populară carte care te învață cum să-ți menții sănătatea! Peste 100.000 de oameni au luat-o deja Gratis!


Send this to a friend