Educația medicală a reprezentat un domeniu care mi-a atras atenția și pe care n-am putut să-l ignor, ținând cont de lipsurile grave la acest nivel în populația de rând. Perpetuăm mituri fără fundament științific, nu deținem informații bazale despre sănătate, recurgem la leacuri minune, ne încredem în sfaturile unor persoane care nu au nicio competență medicală, ne informăm din surse incerte și credem povești care de multe ori reprezintă pure suspendări ale rațiunii. O lucrare care să limpezească lucrurile și să prezinte, succint și pe înțelesul tuturor, principalele segmente ale medicinei, era strict necesară. Tot conținutul vă va face să înțelegeți de ce se întâmplă anumite fenomene, de ce ne îmbolnăvim, cum ne păstrăm sănătatea, cum ținem o relație frumoasă și eficientă cu medicul nostru, cum demontăm niște mituri. Pe alocuri, materialele sunt îmbogățite cu experiențe pur personale din spital, împachetate sub forma unor fire narative, ideale pentru a sedimenta concepte precum empatia, fericirea, bunătatea, implicarea, suferința, depresia. Țin să precizez că în luna februarie a anului trecut, aflat la o masă cu niște prieteni și tot discutând despre miturile din sănătate, mi-a venit ideea să creez o platformă în care, alături de alți medici cunoscuți, să disecăm toate miturile și să facem o educație medicală veritabilă, destinată populației generale. Pentru că de mulți ani scriam pe Facebook texte nișate și-mi doream ca lumea să le distribuie, nevoind însă să agasez pe cineva cerșind share-uri, am construit un hashtag, #leapșadesănătate. Părea un joc al copilăriei, dar aici căpăta valențe cruciale, pentru că vorbim totuși despre sănătatea oricui. E lesne de înțeles că platforma a devenit Leapșa de Sănătate, punând pe ea toate materialele relevante scrise pe profilul personal de Facebook, ulterior altele plămădite special. În prima lună, am înregistrat o audiență de 750.000 de vizitatori unici. Motto-ul este “Citești. Înveți. Dai mai departe.” și reprezintă în esență un îndemn de a participa cu toții la educația medicală.
Am pornit de la acele materiale publicate pe site, am adăugat numeroase alte texte, am legat totul natural și a ieșit cartea de față. Mi-ar plăcea să devină un fel de Biblie medicală și fiecare familie să o aibă în casă. Numai așa putem vorbi de o informare genuină, de îmbrățișarea unor termeni, de principii de viață sănătoase, de demitizare, de evitarea unor proceduri nocive, de însușirea unor noțiuni fundamentale care, la nevoie, pot face diferența între viață și moarte.
„Medicina povestită pe înțelesul tuturor” este o necesitate. Într-o societate în care educația generală și mai ales cea medicală suferă carențe importante, o astfel de carte poate fi chiar salutară, reprezentând fundamentul atât de util oricărui om, pentru că vorbim totuși despre sănătate, domeniu ce ar trebui să ne preocupe pe toți. În lucrarea de față se demontează mituri, se explică principalele afecțiuni, simptome și tratamente, se povestește viața puțin știută a omului din spatele halatului, se combat terapiile și leacurile minune care nu au niciun fundament științific și este propusă o îmbrățișarea a moderației în fiecare segment din arhitectura vieții, cu accent pe prevenția bolilor, pentru că e mai important să evităm decât să tratăm. Această carte ar trebui să se găsească în fiecare familie.
Capitolele sunt de o dezarmantă sinceritate, pentru că nu pot scrie altfel. Ele amestecă informații atât de utile din domeniile principale ale medicinei și toate au rolul de a vă face să vedeți lucrurile cu alți ochi, chiar dacă îi folosiți pe aceiași. Umanitatea în medicină trebuie să primeze și să înțelegem că acest concept al empatiei trebuie să fie bilateral, împletit cu bunătate, fundament științific, respect, picioare pe pământ, cap pe umeri, mult bun simț și poziționare mereu în centru a pacientului, asupra căruia trebuie îndreptate toate eforturile pentru a-i reda starea de sănătate. O spun, pentru a nu știu câte oara, că ideal este să prevenim afecțiunile, să avem grijă de noi, să păstrăm relații frumoase cu medicii, să ne informăm din surse bune și să nu ajungem deloc sau foarte târziu în etape care necesită intervenția certă a cadrelor specializate în cazul unor boli.
Poți comanda cartea de aici
Dr. Vasi Rădulescu