Când vorbim despre sănătate, prevenția rămâne sfântă. Cu toate acestea, chiar dacă oricine își dorește să își păstreze starea de sănătate cât mai mult cu putință, relativ puțini oameni au grijă cu adevărat de ei (să își facă analizele de rutină o dată pe an, să participe la campaniile de screening, să meargă la medic pentru examinări din sfera prevenției primare). Problema are un fundament simplu: în viață căutăm plăcerea și rezolvarea unor probleme cu soluții cât mai facile. Când obezitatea, de exemplu, nu dă niciun semn că ar fi ceva în neregulă în corp, nu prea ai de ce să te verifici la medic. Pentru că, în fond, te simți bine. Un alt exemplu redutabil este hipertensiunea arterială, care rămâne tăcută mult timp, fără niciun simptom supărător, așadar omul o ignoră și ajunge să o descopere peste ani de zile, când deja a afectat rinichii, inima, creierul, ochii. Un aparat de monitorizat tensiunea ar fi fost sfânt. Sau o determinare la medicul de familie, într-un control de rutină.
Multe organe îndură numeroase obiceiuri negative și nu spun nimic mult timp. Este cazul ficatului, cea mai mare glandă din corp, care lucrează fără oprire cu funcții indispensabile supraviețuirii. Ficatul nu doare. Ficatul încasează multe în fiecare zi. El metabolizează hrana noastră, alcoolul, medicamentele. El sintetizează compuși cruciali în digestie, imunitate, creștere, dar și detoxifică organismul. Sunt miliarde de procese care se petrec chiar acum, în timp ce tu citești acest material.
Probabil ai auzit de rolul ficatului în consumul de alcool, când te gândești să-l menajezi și să nu-l obosești (procesarea alcoolului este o acțiune incredibil de solicitantă pentru ficat). Știi și cazuri de consumatori cronici de etanol care au ajuns în stadii de hepatită alcoolică, ciroză sau chiar cancer. Cunoști și faptul că majoritatea medicamentelor pe care le iei fac un pasaj hepatic, unde de regulă sunt metabolizate și activate, dar tot în ficat sunt și inactivate. Ai auzit și de protectoarele hepatice.
Tot din sfera ficatului, cu interes major pentru noi, stau hepatitele. Dacă cea A este a copilăriei (se cheamă și boala mâinilor murdare) și e de regulă autolimitată, cea B poate pune probleme (și ea se vindecă în cele mai multe cazuri), iar cea de tip C este cea mai păcătoasă (cronicizează mult și se duce spre cancere).
Iată cum, din numai câteva exemple, înțelegem cât de important este ficatul. Și-n majoritatea cazurilor el stă pe picioare și duce mai departe treaba fără să comenteze. Este și organul cu cea mai mare capacitate de regenerare. Dar nu fără limite. La un moment dat cedează.
Dezideratul în medicină e să nu ajungi la căutarea unei soluții pentru o problemă, ci să previi problema. O previi prin alimentație corectă, odihnă (din păcate tot mai mulți oameni au carențe în somn, iar ele lasă urme inclusiv asupra ficatului), mișcare, socializare (care contează enorm pentru echilibrul psihic), evitarea alcoolului (tot mai multe studii arată că alcoolul face rău indiferent de cantitate) și prin analize, respectiv examinări de rutină. Toate acestea intră în obiceiurile sănătoase care contribuie decisiv la prevenția a peste 80% din afecțiunile cronice.
Partea bună este că pe zona de conștientizare și informare avem tot mai multe surse excelente de unde să ne luăm recomandările. Depinde mai departe de noi cum accesăm analizele de rutină, ce relație dezvoltăm cu medicul de familie, ce obiceiuri sănătoase ne construim.
O campanie care mi-a atras atenția este Caravana 4liver, care a ajuns deja în multe orașe și, pe baza unor programări (inclusiv online, ușor de făcut), a realizat consulturi pentru sănătatea ficatului, făcute de medici specialiști. Acești medici au făcut și peste 30 de ecografii abdominale pe zi! Gratuit.
Am fost de curând în caravana 4liver de la Mall Băneasa și am văzut cum o doamnă doctor, extrem de empatică și profesionistă, a examinat ecografic mai mulți oameni programați online sau adhoc, dându-le explicații despre starea ficatului, dar și recomandări pertinente. Iar oamenii veneau cu mare interes, știau de site-ul 4liver.ro, plin de informații utile, dar promiteau să se țină de recomandări și chiar să-și schimbe obiceiurile.
Mi-ar plăcea să văd tot mai multe site-uri de educație pentru sănătate și campanii care fac ceva concret pentru oamenii. În acest caz, fiind și consultații gratuite, impactul este cu atât mai mare!
Iată programul Caravanei 4liver:
7 octombrie - 9 octombrie - Brașov - Piața Sfatului 14 octombrie - 16 octombrie - București - Piața Obor 21 octombrie - 23 octombrie - Cluj - Iulius Mall 28 octombrie - 30 octombrie - Timișoara - Iulius Mall Site-ul 4liver.ro vă stă la dispoziție oricând pentru informare, dar și pentru consultațiile gratuite, în limita disponibilității și a programului amintit în locațiile de mai sus. Iar aici poți face un QUIZ pentru a verifica riscul de a avea ficat gras.
V.