O dietă adecvată este legată de rezultate clinice mai bune la pacienții spitalizați cu COVID-19


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

O dietă completă și variată este un factor important în tratamentul COVID-19. Cu toate acestea, restricțiile de carantină pot îngreuna achiziționarea de produse și devine mai dificil să urmați recomandările. Medicii de la Universitatea RUDN au intervievat colegi din 17 instituții medicale din Vietnam și Indonezia pentru a compara acest efect în țări cu un număr diferit de cazuri de coronavirus. Rezultatele sunt publicate în revista Clinical Nutrition ESPEN.

În timpul pandemiei, o parte din producție a fost oprită, granițele au fost închise și mulți oameni și-au pierdut locurile de muncă. Aceste probleme au sporit penuria de alimente și au slăbit sănătatea oamenilor. Studiile anterioare au arătat că, în medie, copiii sub cinci ani și adulții cu vârste cuprinse între 18 și 78 de ani care aveau un istoric de malnutriție au suferit COVID-19 mai greu și au stat mai mult în spital decât pacienții care au mâncat o masă completă. În plus, hrana din spital poate fi, de asemenea, insuficient echilibrată (de exemplu, din cauza unei întreruperi a aprovizionării sau a lipsei de finanțare). Cercetătorii de la Universitatea RUDN, împreună cu colegii de la Universitatea de Medicină din Taipei (Taiwan), precum și din Vietnam, Indonezia și Rusia, au intervievat 51 de medici din spitale din Vietnam și Indonezia pentru a afla dacă aceștia respectă recomandările privind alimentația pacienților cu coronavirus și, în caz contrar, pentru a afla principalele motive.

Am urmărit să înțelegem barierele în calea respectării de către medici a ghidurilor de terapie nutrițională medicală pentru pacienții spitalizați cu COVID-19. Acest lucru este deosebit de important, având în vedere că în prezent nu există o terapie antivirală specifică pentru această infecție. Am dorit, de asemenea, să înțelegem provocările și preocupările practice în furnizarea terapiei nutriționale medicale și potențialul prognostic al aderenței la liniile directoare nutriționale asupra rezultatelor clinice (indicate de durata șederii și mortalitatea) ale pacienților spitalizați cu COVID-19.”

Anatoly Skalny, DSc, șef al Departamentului de studii de elemente medicale al RUDN

Cercetătorii s-au adresat la 35 de spitale cu coronavirus din Indonezia, unde infecția a provocat moartea a peste 140 de mii de persoane, și la 19 spitale din Vietnam, care au făcut față rapid și cu succes pandemiei. Testul a constat în 36 de întrebări: 12 dintre ele au testat cunoștințele personalului medical cu privire la dieta recomandată pacienților, 22 se refereau la modul în care medicii le aplică în practică, iar două întrebări clarificau factorii de mediu suplimentari care pot afecta situația. 51 de medici din 11 spitale indoneziene și 6 vietnameze au fost de acord să participe la studiu.

A reieșit că, în 65% din cazuri, personalul medical a resimțit stres atunci când a prescris alimentația terapeutică pacienților cu coronavirus, iar în 49% nu erau siguri de alegerea lor. De asemenea, 45% dintre medici nu aveau recomandări clare și ușor de înțeles, iar 33% s-au plâns de constrângerile bugetare. Totodată, în funcție de respectarea sau nu de către medici a recomandărilor dietetice, cercetătorii Universității RUDN au reușit să prezică rezultatul clinic al bolii la pacienții spitalizați. Au existat și diferențe între medicii din cele două țări. Astfel, medicii din spitalele de covăsneni din Indonezia erau mai mult implicați în științele nutriționale la universitate, dar mai rar specializați în terapie intensivă și resuscitare.

Rezultatele noastre au indicat faptul că principalul obstacol în calea aderării medicilor la ghiduri a fost lipsa cunoștințelor nutriționale și nu lipsa acordului. Acest lucru este cauzat de sistemul de sănătate și de particularitățile educației medicale și este departe de a fi unic pentru aceste țări. De asemenea, am constatat că în Vietnam, care a înregistrat succese în combaterea pandemiei, medicii au respectat recomandările mai bine decât în Indonezia, care s-a clasat pe locul cinci în lume în funcție de numărul de decese. Poate că acest lucru se datorează unui control legislativ mai strict în domeniul sănătății în Vietnam”, a declarat Anatoly Skalny, DSc, șeful Departamentului de studii de elemente medicale al RUDN.

Sursa

 

CONCURS: Poți câștiga un eBook reader Kindle Oasis + Gift Card de 100$!🔥 Intră în concurs și poți câștiga un premiu în valoare de 2.000 de lei! Vezi detaliile în pagina dedicată a concursului.

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Send this to a friend