O discuţie despre varice


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Ce sunt varicele


Varicele sunt vene răsucite, mărite. Orice venă superficială poate deveni varicoasă. Venele cel mai frecvent afectate sunt cele din picioare. Asta pentru că statul în picioare și mersul în poziție verticală cresc presiunea în venele corpului inferior.

Pentru mulți oameni, varicele și venele păianjen – o variație comună, ușoară a varicelor – sunt pur și simplu o preocupare cosmetică. Pentru alte persoane, varicele pot provoca dureri și disconfort. Uneori varicele duc la probleme mai grave.

Simptomele varicelor


Varicele nu pot provoca dureri. Semnele pe care este posibil să le aveți varice includ:
Venele de culoare violet închis sau albastru
Venele care apar răsucite și bombate; sunt adesea ca niște corzi pe picioare
Când apar semne și simptome dureroase, acestea pot include:

O senzație dureroasă sau grea în picioare
Arsuri, crampe musculare și umflături la nivelul picioarelor
Durere agravată după mult timp în picioare
Mâncărime în jurul uneia sau mai multor vene
Decolorarea pielii în jurul unei vene varicoase
Venele păianjen sunt similare cu varicele, dar sunt mai mici. Venele păianjen se găsesc mai aproape de suprafața pielii și sunt adesea roșii sau albastre.
Venele păianjen apar pe picioare, dar pot fi găsite și pe față. Ele variază în mărime și adesea arată ca o pânză de păianjen.

Când să vedeți un medic


Îngrijirea personală – cum ar fi exercițiile fizice, ridicarea picioarelor sau purtarea ciorapilor de compresie – vă poate ajuta să ușurați durerea varicelor și vă poate împiedica agravarea. Dar dacă sunteți îngrijorat de aspectul venelor și și măsurile de auto-îngrijire nu au împiedicat starea dumneavoastră să se înrăutățească, consultați medicul.

Cauzele varicelor


Valvele venoase slabe sau deteriorate pot duce la varice. Arterele transportă sângele din inima ta către restul țesuturilor, iar venele returnează sângele din restul corpului în inima ta, astfel încât sângele să poată fi recirculat. Pentru a vă întoarce sângele în inimă, venele din picioare trebuie să acționeze împotriva gravitației.

Contracțiile musculare la nivelul picioarelor inferioare acționează ca pompe, iar pereții elastici ai venelor ajută la revenirea sângelui în inima ta. Valvele minuscule din vene se deschid pe măsură ce sângele curge spre inimă, apoi se închid pentru a opri sângele să curgă înapoi. Dacă aceste supape sunt slabe sau deteriorate, sângele poate curge înapoi și se poate acumula în venă, determinând venele să se întindă sau să se răsucească.

Factori de risc


Vârsta. Riscul de varice crește odată cu înaintarea în vârstă. Îmbătrânirea cauzează uzura valvelor din venele care ajută la reglarea fluxului sanguin. În cele din urmă, această uzură face ca supapele să permită ca un anumit sânge să curgă înapoi în vene, unde se colectează, în loc să curgă spre inimă.
Sexul. Este mai probabil ca femeile să dezvolte această afecțiune. Schimbările hormonale înainte de menstruație sau în timpul sarcinii sau menopauzei ar putea fi un factor. Hormonii feminini tind să relaxeze pereții venelor. Tratamentele hormonale, cum ar fi pastilele anticoncepționale, ar putea crește riscul apariției varicelor.
Sarcina. În timpul sarcinii, volumul de sânge din corpul dumneavoastră crește. Această schimbare susține creșterea fătului, dar poate produce și un efect secundar nefericit – venele mărite în picioare. Modificările hormonale în timpul sarcinii pot juca, de asemenea, un rol.
Istorie de familie. Dacă alți membri ai familiei au avut varice, există șanse mai mari să aveți și voi.
Obezitatea. A fi supraponderal pune presiune suplimentară pe vene.
Stând în picioare sau așezat pentru perioade lungi de timp. Sângele tău nu curge la fel de bine dacă ești în aceeași poziție pentru perioade lungi.

ComplicațiiUlcere. Ulcerele dureroase se pot forma pe piele în apropierea varicelor, în special în apropierea gleznelor. O pată decolorată de pe piele începe de obicei înainte de formarea ulcerului. Consultați-vă imediat medicul dacă bănuiți că ați dezvoltat un ulcer.
Cheaguri de sânge. Ocazional, venele adânci în picioare se măresc. În astfel de cazuri, piciorul afectat poate deveni dureros și se poate umfla. Orice durere persistentă a picioarelor sau umflături necesită asistență medicală, deoarece poate indica un cheag de sânge – o afecțiune cunoscută medical sub numele de tromboflebită.
Sângerare. Ocazional, venele foarte apropiate de piele pot exploda. Acest lucru cauzează de obicei doar sângerări minore. Dar orice sângerare necesită îngrijire medicală.

Prevenirea


Nu există nicio modalitate de a preveni complet varicele. Dar îmbunătățirea circulației și a tonusului muscular vă poate reduce riscul de a dezvolta vene varicoase sau de a primi altele. Aceleași măsuri pe care le puteți lua pentru a trata disconfortul de la varice acasă pot ajuta la prevenirea varicelor, inclusiv:
Sportul
Monitorizarea greutăţii
O dietă bogată în fibre și săruri
Evitarea tocurilor înalte și a ciorapilor strânși
Ridicarea picioarelor
Schimbarea regulată a poziției în șezut sau în picioare

Sursa.

 

CAMPANIE: Îți ofer o carte GRATIS! Ajunge la tine în 1-2 zile. Plasează o comandă!

🔥 Nu uita să-ți iei GRATIS cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor - campanie de educație pentru sănătate suportată de mine și menită să ducă o carte esențială în fiecare familie! Dă sfară-n țară, te rog, să atingem cât mai mulți oameni. Mulțumesc!

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Osman Alexandra

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Send this to a friend