O imagine cât 1.000.000 de cuvinte

Pe la începutul anului am pus pe Facebook o imagine care a născut peste 35.000 de reacții. Și le-am analizat cu atenție pe toate, să văd ce părere au oamenii, unde se poticnesc, cum pot să-i ajut mai bine.

Imaginea e asta:

 

Ce vedem aici reprezintă 2 scan-uri – reprezentări care taie corpurile a două femei în plan transversal, arătându-ne organele, sistemele muscular și osos. Un om obișnuit, fără pregătire medicală, poate vedea ușor cum în stânga există o depunere adipoasă subcutană semnificativă, dar și multă grăsime pe lângă organe – pe lângă inimă, ficat, intestine. Grăsimea periviscerală se corelează direct cu riscul de diabet, boli cardiovasculare, cancere. 

 

Și oasele sunt deformate în X, iar spațiul articular dintre femur și tibie (de la genunchi) e mult îngust. Persoanele obeze fac tulburări articulare, se plâng de dureri, vor infiltrații sau suplimente-minune, când cauza principală e pur mecanică, dată de suprasolicitarea articulațiilor de kilogramele în plus. 

 

În dreapta vedem o femeie cu relativ puțină grăsime, cu altă poziție a oaselor, alt spațiu articular. E normoponderală și nu are risc suplimentar pentru majoritatea bolilor.

 

Imaginea a atras păreri împărțite. Este șocantă! au zis unii. Vreți să ne băgați în depresie direct! au zis alții. Este falsă, nu are cum să fie așa! au strigat alții. 

 

Nu, nu e vorba de speriat aici, ci de realitate. Puțini realizează ravagiile făcute de obezitate. Ei se simt bine. Ei cred că articulații dor din alte cauze. Ei fac și hipertensiune, dar e de la stres. Ei fac diabet, dar nu are treabă de la mâncat, e de la conflicte emoționale nerezolvate din copilărie. 

 

Realitatea e dură. Ea ne spune, pe studii, că un IMC (indice de masă corporală) peste 25 kg/m2 scade viața cu 1 an la fiecare 1 punct în plus. Tot ea ne spune, pe studii, că obezitatea crește riscul pentru 13 cancere! E oare asta de speriat? Desigur că e, orice om rațional s-ar speria la asemenea informații. Imaginea per se reprezintă doar o stare de fapt, cu niște cauze plurifactoriale.

Ce facem mai departe? Depinde doar de noi cum aruncăm la coș obiceiurile negative și construim în loc unele pozitive. Nu de deloc imposibil. Depinde de noi cum ne ambiționăm să trecem din stânga în dreapta. Obiceiurile bune ne vor transforma negreșit. Apoi nu vom mai avea probleme articulare, tulburări de somn date de apneea generată tot de obezitate, risc mare pentru orice boală care ne poate trece prin cap. Vom avea altă energie, altă stare, altă viață.

 

Dar totul depinde de noi, de voință, de unde ne luăm informațiile corecte, de unde ne culegem dietele. Nu ne trăiește nimeni viața în locul nostru, nu ne obligă nimeni să alegem ce alegem, nu ne pune nimeni să stăm în cercuri vicioase.

 

Eu mi-am făcut treaba – am stat mult timp să analizez datele, am folosit toată medicina știută de mine și am scris niște cărți utile, care să ghideze oamenii, să-i motiveze. Deloc întâmplător, cărțile au ajuns la sute de mii de oameni. Dieta perfectă cere tiraj după tiraj și acum are 41% reducere, iar în variantele de pachet vine cu reduceri mai mari și cu transport gratuit. Sigur, cărțile nu schimbă oamenii care nu vor să se schimbe și nu acționează pentru asta, dar îi ajută și schimbă pe cei care chiar vor asta. Și imaginea e suficient de puternică pentru a fi startul unei schimbări. Chiar cred asta.

-29%

Dieta Perfectă

30
35,00lei
-29%

Fasting: regula 6/18 Lasă pe mâine ce poți mânca azi

1
35,00lei