stop-fumat

O leapșă sănătoasă antifumat


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

#leapșadesănătate

stop-fumat
poză de Bob Oliver via Flickr CC

O mică rugăminte pentru toți părinții care au copii mici acum.

Nu. Nu voi prezenta vreo dietă alcalină cu castraveți sau vreun mineral cu efecte miraculoase, găsit în spatele unui cimitir, ambele menite să țină bolile la distanță, mai ales cancerul. Nu am așa ceva. Ca să nu dai nas în nas cu un cancer trebuie să faci doar asta: să nu-l faci.

Am ce am cu cancerul pulmonar, despre care am mai detaliat aici: Io aș vrea să mor cu țigara în gură

Principala cale de a fenta neoplasmul pulmonar este evitarea fumatului. Hai să-ți spun niște cifre: cancerul pulmonar omoară cel mai mult, dintre toate cancerele; 28% din decese prin cancere la bărbați, respectiv 26% la femei revin acestui tip de neoplasm. Din momentul diagnosticării, 86% dintre pacienți mor în primii cinci ani, cu toate terapiile chirurgicale sau medicale existente.

Cauza principală este fumatul. Factorii de mediu și factorii pur genetici au importanță de neglijat aici. Ca nefumător, nu permite unui taximetrist să fumeze lângă tine. Nu sta lângă fumători de amorul unei conversații sau pentru că îți sunt prieteni. E dreptul tău să respiri un aer curat; dacă faci compromisuri, inviți în tine fumul și practic nu te mai numești nefumător.

Ai dreptul ca în orice spațiu public și-n orice local să respiri aer curat și, spre binele tău, legea antifumat trebuie să rămână o lege solidă. Avem nevoie de oameni sănătoși și, din păcate, suntem fruntași la cancere, BPOC, boli cardiovasculare, toate în strânsă legătură cu fumatul.

Dacă ești deja fumător înrăit, știu cât de greu îți este să te lași, dar te rog, încearcă iar și iar, pentru copiii tăi. Să nu hârâi lângă ei, să nu scuipi sânge, să nu slăbești ajungând o umbră de om, să nu mori la 50 sau 60 de ani, chinuindu-te și chinuindu-i prin spitale. Încearcă, iar și iar. Străduiește-te și să-i educi frumos, făcându-i să nu se apropie niciodată de tutun. Poți face asta.

Miliarde de lei se duc în managementul acestor boli cumplite, bani care ar putea intra în alte domenii cum ar fi educația, dacă, din clipa asta, cu toții ne-am hotărî că e cazul să ne creștem absolut toți copiii departe de tutun. Da, e cazul să dăm uitării acest obicei criminal, să nu lăsăm niciun copil să se apropie de o țigaretă și apoi să vedem cum, generație nouă după generație nouă, vom deveni un popor din ce în ce mai sănătos. Prin legi eficiente și mai ales prin părinți care știu să pună binele copiilor pe primul plan.

Fă asta, unde chiar ține de tine. Pentru un viitor popor sănătos. Nu, nu mă va deranja deloc dacă, peste ani, voi avea mai puțini oameni de tratat. Din contră.

 

V.

*cifre după Horn, Pao și Johnson, precum și date din studii ale Institutului Național al Cancerului (SUA).

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 35.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!


Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Vasi Rădulescu

Eu sunt Dr. Vasi Rădulescu și sunt medic specialist, cu 15 ani de pregătire medicală. Fac aici educație pentru sănătate, cu lucruri explicate simplu, pe înțelesul tuturor. Am scris șapte cărți. Îmi doresc să construim o comunitate puternică, empatică, educată, implicată în lucruri bune, cu aplecare spre lectură, voluntariat, educație, cauze cu impact semnificativ în societate.

5 Comments

  • As adauga cazul meu: am astm si am reactii puternice la fumul de tigara. Toti doctorii (si toate site-urile de astm) ce m-au evaluat aveau intrebarea: fumati? parintii au fumat in copilarie? . Ambii factori conteaza (nu am fumat dar ivn din familie de fumatori desi astmul loveste aceeasi familie).

    Recomand oricarui parinte sa nu lase copilul in bratele unui fumator. Macar primii ani de viata.

  • ”Nu sta lângă fumători de amorul unei conversații sau pentru că îți sunt prieteni. E dreptul tău să respiri un aer curat; dacă faci compromisuri, inviți în tine fumul și practic nu te mai numești nefumător.”

    Incredibil ca puteti spune asa ceva. Daca ati fi trait in anii ’30 in Germania, ati fi fost un mandru membru al NSDAP, probabil bun prieten cu Karl Astel. Sa va fie rusine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Send this to a friend