Apasă LIKE pentru a primi sfaturi, articole, recomandări. Toate gratuit!

Cu ce se tratează mușcăturile umane şi ce complicaţii pot să apară

Medicul v-ar putea prescrie medicamente, dacă este necesar. Antibioticele ar putea fi recomandate pentru infecții ale țesuturilor moi (7 până la 10 zile), infecții severe (10 până la 14 zile) și infecții severe ale oaselor/articulelor (4 până la 6 săptămâni).

Amoxicilina este un tip de antibiotic care poate fi utilizat, deși nu pentru cei care sunt alergici la penicilină. Dacă sunteți alergic la penicilină, probabil vi se va prescrie clindamicină, trimetoprim/sulfametotrexat sau ciprofloxacină. Trimetoprim/sulfametotrexatul este cel mai frecvent utilizat la copii.

Există complicații din cauza mușcăturilor umane?
Riscul de infecție depinde de tipul de rană și de localizarea acesteia, de starea medicală generală a pacientului și de timpul scurs între momentul în care s-a produs rana și cel în care este tratată.

Pot apărea complicații dacă nu ajungeți la Urgențe suficient de repede, deoarece infecția se poate răspândi în timp. Rănile provocate de mușcături la nivelul mâinilor, al membrelor superioare, al nasului și al cartilajului urechii tind să prezinte mai multe complicații decât cele de pe alte părți ale corpului. Chiar și o rană aparent minoră poate deteriora articulațiile, tendoanele sau oasele subiacente, sau poate duce la o infecție gravă. Există câteva semne diferite care arată că rana provocată de mușcătura umană se poate transforma în ceva mai grav, inclusiv:

O incapacitate de a folosi orice parte a corpului
Roșeață pe corp care se răspândește în mod activ.
Scurgeri din rană.
O febră sau frisoane.
O stare generală de rău.
Aceste infecții ar putea provoca leziuni permanente ale părții afectate a corpului dacă nu sunt tratate rapid. De exemplu, o mușcătură cu pumnul închis poate provoca leziuni la nivelul articulației metacarpofalangiene, ducând uneori la artrită. În cel mai rău caz, este posibilă amputarea. În cazul mușcăturilor cu ocluzie, puteți fi expus riscului de a dezvolta osteomielită, artrită septică, tenosinovită și/sau tendinită.

Au existat dovezi anecdotice de mușcături umane care transmit HIV și tetanos, deși ambele sunt extrem de rare și puțin probabile.

O mușcătură umană poate ucide?
Rănile provocate de mușcăturile umane pot fi foarte periculoase, în mare parte din cauza numeroaselor tipuri de bacterii transmise prin saliva umană. Complicațiile unei mușcături umane pot fi foarte grave, inclusiv infecții severe și oase, articulații și/sau tendoane deteriorate permanent. Este puțin probabil ca o mușcătură umană să fie fatală, mai ales dacă solicitați îngrijiri medicale adecvate, în special în jurul infecției.

 

susținerea ta = ❤️


De peste 8 ani fac educație pentru sănătate, investind mii de ore și bani mulți pentru conceperea materialelor și păstrarea site-ului în condiții bune. Tot conținutul este accesibil oricând, gratuit, fără nicio reclamă. Scriu cu pasiune, blândețe și dragoste, dând mai departe toate cunoștințele mele acumulate în peste 15 ani de pregătire și practică medicală. Dacă vrei să mă susții, să știi că poți lua o carte din magazinul oficial al comunității. Am scris 7 de beletristică, dar și 5 pentru copii, cu ilustrații minunate. Doar o frântură din prețul lor îmi rămâne mie și mă ajută să continui munca la toate proiectele. Susținerea ta chiar poate face o diferență.Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.