O nouă abordare terapeutică previne creșterea tumorilor metastatice prin “punerea la somn” a celulelor canceroase


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

O nouă abordare terapeutică previne creșterea tumorilor metastatice la șoareci, forțând celulele canceroase să intre într-o stare latentă, în care nu pot prolifera. Studiul, publicat la 23 noiembrie în Journal of Experimental Medicine (JEM), ar putea duce la noi tratamente care să prevină reapariția sau răspândirea diferitelor tipuri de cancer, inclusiv a cancerului de sân și a carcinomului cu celule scuamoase de la nivelul capului și gâtului (HNSCC).

Mulți pacienți bolnavi de cancer recidivează, adesea la ani sau decenii după tratamentul inițial, și dezvoltă noi tumori care reapărute în aceeași locație sau metastazează (se răspândesc) în alte părți ale corpului. Aceste tumori secundare sunt adesea rezistente la tratament și sunt produse de celule tumorale individuale care pot rămâne în stare latentă pentru perioade lungi de timp înainte de a fi reactivate pentru a începe să prolifereze din nou. Prin urmare, recidiva pacienților ar putea fi prevenită dacă cercetătorii ar putea găsi o modalitate de a menține celulele canceroase rămase în stare latentă.

Într-un studiu anterior, Maria Soledad Sosa de la Icahn School of Medicine at Mount Sinai și Julio A. Aguirre-Ghiso, în prezent la Albert Einstein College of Medicine, au descoperit că abilitatea celulelor canceroase de a rămâne în stare latentă este controlată de o proteină numită NR2F1. Această proteină receptoare poate intra în nucleul celulei și poate activa sau dezactiva numeroase gene pentru a activa un program care împiedică celulele canceroase să prolifereze. Nivelurile de NR2F1 sunt de obicei scăzute în tumorile primare, dar sunt ridicate în celulele canceroase diseminate în stare latentă. Nivelurile proteinei NR2F1 scad apoi din nou atunci când celulele canceroase încep să prolifereze din nou și formează tumori recurente sau metastatice.

Prin urmare, ne-am gândit că activarea NR2F1 cu ajutorul unei molecule mici ar putea fi o strategie clinică atractivă pentru a induce starea de latență a celulelor canceroase și pentru a preveni recidiva și metastazele.”

Julio A. Aguirre-Ghiso, Albert Einstein College of Medicine

În noul studiu JEM, echipele lui Sosa și Aguirre-Ghiso au folosit o abordare de screening computerizat pentru a identifica un medicament, denumit C26, care activează NR2F1. Cercetătorii au descoperit că tratarea celulelor HNSCC derivate de la pacienți cu C26 a sporit nivelurile de NR2F1 și a oprit proliferarea celulară.

Cercetătorii au testat apoi dacă C26 ar preveni metastazele la șoareci. Animalele injectate cu celule HNSCC provenite de la pacienți formează, de obicei, tumori primare mari care se răspândesc în plămâni după ce tumora inițială este îndepărtată chirurgical. Tratamentul cu C26 a redus dimensiunea tumorilor primare și, după operație, doze suplimentare de C26 au blocat complet creșterea tumorilor metastatice. În schimb, plămânii rozătoarelor conțineau doar câteva celule canceroase diseminate latente, incapabile să prolifereze chiar și după încetarea tratamentului.

Echipele lui Sosa și Aguirre-Ghiso au determinat că, prin activarea NR2F1, C26 forțează celulele canceroase să intre într-o stare de latență de lungă durată, caracterizată de un model unic de activitate genetică. Pacienții bolnavi de cancer ale căror tumori prezintă un model similar de activitate genetică tind să reziste mai mult timp fără recidive, ceea ce sugerează că inducerea acestui program de inactivitate cu medicamente de tip C26 ar putea fi eficientă la om.

“Medicamentele care activează NR2F1 ar putea fi deosebit de utile în cazul cancerului de sân”, spune Sosa. “NR2F1 este foarte îmbogățit în tumorile ER-pozitive în comparație cu tumorile ER-negative, iar activarea NR2F1 ar putea fi capabilă să suprime trezirea celulelor canceroase latente menținute în această stare de terapiile anti-estrogen.” Cu toate acestea, deoarece tratamentul cu C26 crește nivelul de NR2F1, abordarea poate fi utilă și pentru alte tipuri de cancer cu niveluri inerent scăzute ale proteinei receptorului.

“În general, studiul nostru dezvăluie o strategie bazată pe mecanism și concepută în mod rațional pentru a exploata starea de latență activată de NR2F1 ca opțiune terapeutică pentru a preveni recidiva metastatică”, spune Aguirre-Ghiso.

Sursa

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 50.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

🔥 ULTIMA ȘANSĂ! 🔥

Suntem la ultimul tiraj în care această carte este oferită la 0 lei în loc de 55. Profită de ocazie și ia cea mai populară carte care te învață cum să-ți menții sănătatea! Peste 100.000 de oameni au luat-o deja Gratis!


Send this to a friend