O nouă estimare a SARS-CoV-2 sugerează că virusul va rămâne o amenințare până la sfârșitul anului 2022


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Estimarea pentru SARS-CoV-2 a fost esențială pentru a prezice calea viitoare a actualei pandemii de coronavirus 2019 (COVID-19). Într-un studiu recent publicat pe serverul de preprinturi medRxiv*, cercetătorii încearcă să prezică viitoarele rate de transmitere prin identificarea mai multor scenarii care ar putea avea loc în cursul anului următor.

Despre studiu


În studiul actual, a fost utilizat un model compartimentat pentru a se potrivi dinamicii de transmitere a răspândirii SARS-CoV-2 prin comunități în timpul primelor trei valuri ale pandemiei din februarie 2020 până în octombrie 2021. Cercetătorii au reprodus, de asemenea, date similare care au fost înregistrate de către Serviciul Național de Sănătate (NHS) din Anglia în ceea ce privește decesele observate pe regiune, spitalizările, ocuparea paturilor din spitale și din unitățile de terapie intensivă (ICU), prevalența și seropozitivitatea reacției în lanț a polimerazei (PCR), precum și apariția și răspândirea variantelor Alfa și Delta îngrijorătoare. Modelul se potrivește atât cu prevalența eșecului țintă al genei spike, cât și cu proporția de noi cazuri Delta.

Modelul utilizează indicii de mobilitate comunitară Google în timp pentru a calcula ratele de contact pentru fiecare regiune modelată, măsurând relația dintre indicii de mobilitate și ratele de contact specifice vârstei, așa cum au fost determinate de un studiu anterior, în combinație cu datele de prezență școlară și cu orarele școlare presupuse. O componentă de ajustare a transmiterii care variază în timp este ajustată pentru fiecare regiune pentru a capta orice variație suplimentară a transmiterii care nu este explicată de datele privind mobilitatea.

Pot fi observate vârfuri notabile ale transmiterii în jurul Crăciunului din 2020 și în vara anului 2021, precum și minime în timpul închiderii. Cercetătorii au combinat diverse ipoteze privind modificările viitoare ale mobilității cu traiectorii simulate pentru ajustările de transmisie bazate pe date istorice. Cercetătorii au identificat nivelurile viitoare de mobilitate ca fiind una dintre cele mai mari variabile care ar putea reduce acuratețea predicțiilor lor.

Rezultatele studiului


La începutul pandemiei, multe proiecții s-au dovedit a fi incorecte din cauza schimbărilor haotice în ceea ce privește sfaturile guvernamentale și regulile de izolare, ceea ce a dus la o scădere a încrederii în predicțiile științifice. Cercetătorii au luat în considerare acest lucru luând în calcul trei scenarii pentru schimbările în ceea ce privește mobilitatea viitoare – nicio schimbare, o revenire de trei luni la nivelurile anterioare pandemiei și o revenire de șase luni la nivelurile anterioare pandemiei.

Cele două scenarii care prevăd o schimbare a comportamentelor de mobilitate arată un vârf al transmiterii la sfârșitul anului 2021, urmat de un declin la niveluri scăzute la începutul anului 2022, din cauza epuizării indivizilor susceptibili din Anglia. Scenariul care nu presupune nicio modificare a mobilității are ca rezultat niveluri scăzute de transmitere pe tot parcursul anului 2022, cu unele creșteri în septembrie 2022.

Există o ușoară diferență între scenariile de revenire la nivelul de bază în trei și șase luni, scenariul de trei luni ducând la o creștere mai rapidă a transmiterii, dar la un vârf mai scăzut al epidemiei în final. Acest lucru se datorează faptului că o revenire mai treptată la mobilitatea de bază scade daunele provocate de boală pe perioade mai mici de timp. Cu toate acestea, la intervale de timp mai lungi, diferența este mult mai mică, iar schimbările sezoniere în ceea ce privește transmiterea au un efect mai mare.

Oamenii de știință au luat în considerare și factori precum viitoarele politici privind vaccinarea de rapel COVID-19 și rata la care protecția oferită de vaccinuri scade în timp. Atâta timp cât protecția oferită de vaccin nu se estompează complet în timp, vaccinările de rapel au cel mai mare efect general în suprimarea transmiterii SARS-CoV-2.

Cercetătorii estimează că direcționarea persoanelor cu vârsta de peste 50 de ani cu vaccinuri de rapel ar putea salva aproximativ 50.000 de vieți până în septembrie 2022. Țintirea grupurilor de vârstă mai tinere oferă beneficii suplimentare în reducerea transmiterii; cu toate acestea, această abordare nu prezintă un impact la fel de mare asupra internărilor în spital sau a deceselor. Mai mult, administrarea de vaccinuri de rapel la 90% dintre persoanele complet vaccinate ar putea suprima transmiterea SARS-CoV-2 suficient de mult pentru a preveni cu 2,5 milioane de infecții mai puțin până în septembrie 2022.

Scăderea protecției prin vaccinare este un alt factor-cheie în ceea ce privește rata de transmitere. Încă o dată, cercetătorii au luat în considerare trei scenarii pentru diminuarea protecției vaccinale, toate presupunând că persoanele care au primit un rapel de vaccinare nu au scăzut și că 90% din toate persoanele cu vârsta de peste 50 de ani au primit un rapel.

Scenariul cel mai grav a dus totuși la peste 30.000 de decese în vara anului 2022. În cazul în care acest scenariu se dovedește a fi corect, cercetătorii recomandă reintroducerea măsurilor de distanțare socială în primăvara/vara anului 2022 pentru a preveni cel mai grav scenariu.

Concluzie


Autorii subliniază că, deși transmiterea SARS-CoV-2 ar putea scădea la începutul toamnei anului 2021, aceasta va crește din nou rapid, iar unele dintre cele mai pesimiste scenarii ar putea duce la aceleași niveluri de decese și spitalizări ca în 2020 și 2021. Prin urmare, cercetătorii studiului actual recomandă ca guvernele să fie pregătite să reintroducă închiderile și alte măsuri, dacă este necesar, așa cum au fost deja obligate să facă unele țări europene.

Sursa

 

CONCURS: Poți câștiga un eBook reader Kindle Oasis + Gift Card de 100$!🔥 Intră în concurs și poți câștiga un premiu în valoare de 2.000 de lei! Vezi detaliile în pagina dedicată a concursului.

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Send this to a friend