O nouă injecție de speranță pentru cei încă nevaccinați


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

 

Moderna și Pfizer, despre care știm cu toții, au ca tehnologie o moleculă genetică ce poartă numele de ARN și până acum și-au dovedit eficiența în peste 90 de țări. Însă există problema țărilor subdezvoltate, multe părți ale lumii neavând până acum acces la vaccinuri, fiindcă acestea necesită temperaturi foarte scăzute pentru a rămâne stabile.

O companie germană, numită CureVac, ne promite să rezolve această provocare globală, iar săptămâna aceasta am putea afla eficiența lui, obținând date concrete în urma studiilor clinice în care se află.

El ar avea un avantaj major în fața celorlalte dinaintea lui, căci în timp ce Moderna și Pfizer necesită temperaturi foarte scăzute, CureVac rămâne stabil într-un simplu frigider, ceea ce înseamnă că ar putea fi adus mult mai ușor în țările greu de accesat până acum. Cercetătorii care se ocupa de acest vaccin au descoperit o metodă prin care să înglobeze moleculele de ARN în bule de grăsime, care le-ar proteja de distrucție în drumul lor spre celulele țintă, și, de asemenea, au descoperit o formă de ARN care rămâne stabilă la temperaturi mai mari, depășind nevoia congelatoarelor de transport.

Compania germană a început studiile pentru acest vaccin cam în același timp cu Pfizer și Moderna, doar că, la momentul respectiv, nu au dispus de suficienți bani pentru cercetare și au rămas în urmă, realizând și ei o molecula de ARN care decodează o proteină de pe suprafața particulei virale, numită proteina spike. Abia în iunie, guvernul german a investit 300 de milioane de euro în cercetarea acestui vaccin, în urma rezultatelor promițătoare din a 3-a etapă a studiului clinic și…iată-ne aici. Vaccinul și-a dovedit eficiența chiar și pe tulpina africană, lucru important, având în vedere obiectivul de a ajunge tocmai în astfel de țări sărace.

Milioane de oameni cu venituri minime nu au avut până acum nici speranța de a visa la un vaccin, pentru că celelalte veneau cu provocarea distribuției în țările subdezvoltate, necesitând echipamente performante și… energie electrică pentru a le ține la temperatura necesară. CureVac poate rămâne stabil pentru cel puțin 3 luni la 5 grade celsius și poate rămâne 24 de ore la temperatura camerei înainte de a fi utilizat, ceea ce reprezintă un real avantaj în distribuția către lumea a 3a.

Totodată, CureVac realizează o nouă generație de vaccinuri cu scopul de a ajunge în final pe piața Statelor Unite și a altor țări dezvoltate. Tehnologia ARN pe care o folosește necesită o doză mică, folosind o moleculă cu potență crescută, putând astfel să creeze vaccinuri pentru mai multe tulpini și variante amestecate într-o singură doză.

Așteptăm să vedem rezultatele oficiale în următoarea perioadă, până atunci, putem doar spera la ce e mai bun.

Hai să ne bucurăm măcar noi că avem acces încă de la început la tehnologie și vaccinuri și să dăm o mână de ajutor luptei împotriva Covid…vaccinându-ne! 

Sursa:The New York Times

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 35.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!


Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Send this to a friend