O pilulă împotriva Covid? Molnupiravir se arată promițător


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

[vc_row][vc_column][vc_column_text]După mai mult de un an în pandemia de coronavirus (COVID-19), eforturile internaționale de vaccinare se apropie de finalizarea acestei pandemii. Deși mai multe medicamente au fost refăcute pentru a ajuta pacienții cu COVID-19, oamenii de știință încă mai caută să descopere antivirale care sunt eficiente împotriva sindromului respirator acut sever coronavirus 2 (SARS-CoV-2), virusul responsabil pentru COVID-19.

Recent, cercetătorii de la Universitatea din Carolina de Nord din Chapel Hill au raportat că molnupiravirul este primul antiviral cu acțiune orală și directă, care este extrem de eficient în reducerea nivelului virusului infecțios SARS-CoV-2 nazofaringian și al nivelului de acid ribonucleic viral (ARN).

Studiul, care a apărut în serverul de pre-tipărire medRxiv *, demonstrează că molnupiravirul are profiluri de siguranță și tolerabilitate favorabile, făcându-l astfel un antiviral promițător împotriva SARS-CoV-2.

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pus cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!


Primul antiviral oral și cu acțiune directă Molnupiravir este un medicament experimental antiviral care este activ pe cale orală și a fost dezvoltat inițial pentru tratamentul gripei. Merck, cunoscut sub numele de MSD, a dezvoltat molnupiravir în colaborare cu Ridgeback Biotherapeutics. Medicamentul este acum evaluat în studiul clinic de fază III, studiul MOVe-OUT, pentru a trata pacienții ne-spitalizați cu COVID-19 confirmat de laborator.

Studiile preclinice au relevat activitatea antivirală cu spectru larg de molnupiravir împotriva mai multor coronavirusuri, inclusiv SARS-CoV-2. La modelele de șoarece, s-a constatat că utilizarea molnupiravirului ca tratament și profilaxie reduce replicarea virală și patogeneza. Studiul actual s-a bazat pe rezultatele unui studiu de fază IIa care a evaluat siguranța, tolerabilitatea și eficacitatea antivirală a molnupiravirului atunci când este utilizat pentru tratamentul COVID-19.

Echipa a inclus pacienți ambulatori cu infecție confirmată cu SARS-CoV-2 și debutul simptomelor în termen de șapte zile. Participanții la studiu au fost selectați aleatoriu pentru a primi 1: 1 până la 200 mg molnupiravir sau placebo potrivit, sau 3: 1 pentru molnupiravir (400 sau 800 mg) sau placebo. Participanții au primit medicamentul pe cale orală de două ori pe zi timp de cinci zile, escaladarea dozei fiind permisă după finalizarea datelor de siguranță din studiile curente și din alte studii.

În general, 202 de persoane au fost incluse în studiu și au primit cel puțin o doză de molnupiravir sau placebo în perioada 19 iunie 2020 și 25 ianuarie 2021, la zece locații din Statele Unite. Dintre aceștia, șapte pacienți au încetat să participe la studiu din cauza efectelor adverse și a retragerii participantului. Echipa a izolat viruși infecțioși din 43,5% din tampoane nazofaringiene la momentul inițial. În a treia zi, infecțiile izolate au scăzut la 1,9% la pacienții cărora li s-a administrat doza de 800 mg de molnupiravir, care a fost comparabilă cu 16,7% dintre participanții cărora li s-a administrat placebo.

Mai mult, izolarea virusului infecțios a scăzut, de asemenea, în a cincea zi la pacienții cărora li s-au administrat 400 sau 800 mg molnupiravir. Nu s-a găsit niciun pacient din niciunul dintre aceste grupuri să prezinte niveluri crescute de virus, ceea ce a fost comparabil cu 11,1% dintre cei care au primit un placebo. Timpul până la eliminarea ARN-ului viral a fost redus la participanții care au primit doza de 800 mg de molnupiravir în comparație cu cei care au avut un placebo.

În ceea ce privește siguranța și tolerabilitatea, medicamentul a fost legat de puține efecte adverse, în special de grad scăzut. Incidența evenimentelor adverse legate de tratament a fost mai mică în grupul de 800 mg. Singurele simptome adverse raportate includ cefalee, insomnie și niveluri crescute de alanină aminotransferază. Echipa a concluzionat că în studiul clinic de fază IIa, molnupiravirul a fost bine tolerat și asociat cu o eficacitate antivirală puternică.

Cercetătorii au raportat, de asemenea, reducerea izolării virusului infecției și timpul până la eliminarea ARN-ului SARS-CoV-2, precum și o creștere a numărului de participanți care au eliminat ARN-ul viral. Mai mult, s-a constatat că molnupiravirul reduce semnificativ nivelurile de ARN SARS-CoV-2 de la momentul inițial în comparație cu cele tratate cu placebo.

Sursa

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″]

[/vc_column][/vc_row]

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Send this to a friend