O proteină din sânge ar putea prezice diabetul de tip 2 cu mulți ani înainte de diagnosticare


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Un studiu de amploare condus de Universitatea Lund din Suedia a identificat o proteină din sânge care ar putea prezice diabetul de tip 2 cu până la 19 ani înainte de apariția bolii. Studiul este publicat în Nature Communications.

Diabetul de tip 2 este o epidemie globală în creștere, 6% din populația mondială suferind de această boală. Cu toate acestea, riscul de a dezvolta diabet de tip 2 poate fi redus considerabil prin controlul greutății, o alimentație sănătoasă și exerciții fizice înainte de manifestarea efectivă a bolii. Depistarea timpurie a riscului de diabet de tip 2 înainte de apariția simptomelor ar putea contribui la minimizarea complicațiilor de sănătate legate de diabet.

Am descoperit că nivelurile mai ridicate ale proteinei follistatină care circulă în sânge prezic diabetul de tip 2 cu până la nouăsprezece ani înainte de apariția bolii, indiferent de alți factori de risc cunoscuți, cum ar fi vârsta, indicele de masă corporală (IMC), nivelul glicemiei la post, dieta sau activitatea fizică.”

Dr. Yang De Marinis, profesor asociat la Universitatea Lund și autor principal al studiului

Această descoperire se bazează pe studii care au urmărit 5.318 persoane pe parcursul a 4 până la 19 ani în două locații diferite din Suedia și Finlanda.

Follistatina este o proteină care este secretată în principal de ficat și care este implicată în reglarea metabolismului. Studiul a investigat ce se întâmplă cu organismul atunci când nivelul follistatinei din circulația sanguină devine prea ridicat. Folosind date clinice din studiul german Tübingen Diabetes Family Study și investigații de biologie celulară, cercetătorii au descoperit că follistatina promovează descompunerea grăsimilor din țesutul adipos, ceea ce duce la o acumulare crescută de lipide în ficat. Aceasta, la rândul său, crește riscul de boală hepatică grasă non-alcoolică și de diabet de tip 2.

Pentru a afla ce reglează nivelurile de follistatină din sânge, cercetătorii au efectuat un studiu de asociere la nivel de genom (GWAS) pe 5.124 de persoane din Suedia, Marea Britanie și Italia și au dezvăluit că nivelurile de follistatină sunt reglementate genetic de proteina de reglare a glucokinazei (GCKR), care are impact asupra mai multor trăsături metabolice.

“Acest studiu arată că follistatina are potențialul de a deveni un biomarker important pentru a prezice viitorul diabet de tip 2 și, de asemenea, ne aduce cu un pas mai aproape de înțelegerea mecanismelor care stau la baza acestei boli”, spune Yang De Marinis.

Următorul pas este punerea rezultatelor în uz clinic. Un instrument de diagnosticare bazat pe inteligență artificială care utilizează follistatina ca biomarker pentru diabetul de tip 2 este dezvoltat prin intermediul start-up-ului biotehnologic Lundoch Diagnostics, unde Yang De Marinis este CEO. Aceasta va comercializa instrumentul în baza unor cereri de brevet pe piețele globale. Instrumentul își propune să ofere un simplu test de sânge, în care rezultatele unui panel de biomarker proteic pot fi imputate într-un algoritm bazat pe inteligență artificială și, în cele din urmă, să ofere pacienților un scor de risc pentru a evalua riscul de diabet de tip 2 viitor.

“Această descoperire deține oportunitatea de a institui măsuri de prevenire a instalării diabetului de tip 2. Cercetările noastre vor continua în acest scop”, conchide Yang De Marinis.

Sursa

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 50.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

🔥 ULTIMA ȘANSĂ! 🔥

Suntem la ultimul tiraj în care această carte este oferită la 0 lei în loc de 55. Profită de ocazie și ia cea mai populară carte care te învață cum să-ți menții sănătatea! Peste 100.000 de oameni au luat-o deja Gratis!


Send this to a friend