Virusurile gripale evoluează continuu, pentru a se sustrage apărării imune dezvoltate de organism pentru a lupta cu boala. Dar, după 2012, unul dintre subtipurile de virusuri gripale tip A – H3N2 a început să se comporte diferit. Virusurile se modifică mereu, se îndepărtează din ce în ce mai mult cu fiecare an care trece de forma inițială ș transformă procesul de alegere a versiunii H3N2 care trebuie inclusă în vaccinurile antigripale într-o sarcină din ce în ce mai provocatoare.

Cu cât este mai mare diferența genetică între versiunile virusurilor, cu atât este mai mare probabilitatea alegerii greșite pentru vaccin. Vaccinul care protejează în mod rezonabil împotriva uneia ar putea avea rezultate slabe dacă cealaltă s-ar dovedi a fi tulpina dominantă într-un anumit sezon. De fapt, tocmai asta s-a întâmplat în sezonul 2017-18, când vaccinul antigripal nu a reușit să protejeze trei sferturi dintre persoanele vaccinate din SUA împotriva tulpinii H3N2 aflate în circulație.

Dar o creștere neașteptată a pandemiei Covid-19 ar fi putut rezolva această problemă pentru noi – sau cel puțin a făcut diversitatea gripei mai ușor de gestionat. Cu măsurile de suprimare Covid, cum ar fi purtarea măștii, închiderea școlilor și restricțiile de călătorie, care au condus ratele de transmitere a gripei la scăderea la niveluri istorice în întreaga lume, se pare că una dintre cladele (variantele) H3N2 ar fi dispărut.

Același fenomen s-ar fi putut întâmpla și cu una dintre cele două subtipuri de virusuri gripale B, cunoscute sub numele de B / Yamagata. Niciunul dintre ei nu a fost observat de peste un an. De fapt, martie 2020 a fost ultima dată când secvențele virale din B / Yamagata sau clada H3N2 cunoscută sub numele de 3c3. au fost încărcate în bazele de date internaționale folosite pentru a monitoriza evoluția virusului gripal. Experiții speră că virusurile din această generație vor dispărea definitiv.

Există două familii cheie de virusuri gripale care cauzează boli la oameni, gripa A și gripa B. Două subtipuri de virusuri gripale A se transmit în prezent în rândul oamenilor, H1N1 și H3N2. În cadrul acestor două subtipuri se află subclasificări sau clade, virusurile H3N2 având mai multă diversitate decât H1N1.

Gripa B nu are subtipuri, dar virusurile sale se împart în două „descendențe”, B / Victoria și B / Yamagata. În trecutul nu prea îndepărtat, doar unul dintre virusurile B a fost inclus în vaccinurile antigripale în fiecare an, dar acum majoritatea mărcilor sunt quadrivalente – includ câte o versiune a fiecărui virus H1N1 și H3N2 și ambele variante de virusuri B. „Lucrăm atât de mult pentru a obține vaccinuri quadrivalente … și acum, dacă Yamagata a dispărut cu adevărat, atunci vaccinul trivalent ar fi din nou în regulă”, a spus Ben Cowling, expert în gripă la Universitatea din Hong Kong.

De fapt, Cowling este printre sceptici atunci când vine vorba de întrebarea dacă B / Yamagata a dispărut de fapt. La fel și Cécile Viboud, epidemiolog gripal la Centrul Internațional Fogerty al Institutului Național de Sănătate. „Este greu să excludem”, a spus Viboud, adăugând că aceste virusuri ar putea circula la niveluri scăzute în locuri care nu utilizează măsurile de prevenție, cum ar fi purtarea măștilor și distanțarea socială pe care alte țări le-au folosit pentru a suprima transmiterea Covid. „Lumea este un loc foarte mare.” Măsurile utilizate pentru a încetini răspândirea Covid-19 au avut un impact dramatic asupra transmiterii unui număr mare de virusuri respiratorii. Gripa, virusul sincițial respirator și multe dintre celelalte forme care ne afectează în timpul sezonului rece și gripal au lipsit în timpul pandemiei.

Deși au existat puține îmbolnăviri de gripă la nivel global, există locuri care au înregistrat focare în timpul pandemiei, de exemplu China a înregistrat transmiterea gripei B – linia Victoria – și Africa de Vest, Bangladesh și Cambodgia au avut activitate H3N2. Richard Webby, directorul Centrului de colaborare al Organizației Mondiale a Sănătății pentru Studii despre Ecologia Gripei la Animale și Păsări, a avertizat că doar o parte din virusurile gripale suferă vreodată secvențierea genetică, astfel încât predicțiile despre virusurile gripale care ar fi dispărut, care se bazează pe ceea ce este în bazele de date riscă să fie greșite. Dar Webby crede că a existat o reducere semnificativă a diversității virusurilor gripale circulante, spunând că va fi interesant să vedem cum se va desfășura acest lucru în anii următori.

„Fără îndoială, acest lucru va schimba cu siguranță ceva în ceea ce privește diversitatea virusurilor gripale. Măsura în care se schimbă și cât timp rămâne așa sunt marile semne de întrebare. Dar nu am mai văzut acest lucru până acum ”, a spus Webby, al cărui centru are sediul la Spitalul pentru copii St. Jude din Memphis. El susține că virusul B / Yamagata nu a dispărut, observând că descendența virusului gripal B uneori se liniște o vreme, pentru a reapărea mai târziu. „Dar cred că vom pierde puțin din diversitatea H3N2. Este un lucru grozav.”

Recomandare: dacă vrei sfaturi competente pentru slăbit și pentru o viață sănătoasă, nu uita că pentru cititori am o ofertă specială în SHOP-ul oficial: un pachet cu cele 7 cărți scrise de mine, la care am adăugat 5 cadouri (cană, o broșă inimă, 3 artprinturi), precum și transport rapid gratuit. Pachetul este, în această perioadă, exclusiv pentru cititorii site-ului, doar 100 de lei. Click aici pentru detalii

 Apasă LIKE pentru a primi sfaturi, articole, recomandări. Toate gratuit!
 

susținerea ta = ❤️


De peste 8 ani fac educație pentru sănătate, investind mii de ore și bani mulți pentru conceperea materialelor și păstrarea site-ului în condiții bune. Tot conținutul este accesibil oricând, gratuit, fără nicio reclamă. Scriu cu pasiune, blândețe și dragoste, dând mai departe toate cunoștințele mele acumulate în peste 15 ani de pregătire și practică medicală. Dacă vrei să mă susții, să știi că poți lua o carte din magazinul oficial al comunității. Am scris 7 de beletristică, dar și 5 pentru copii, cu ilustrații minunate. Doar o frântură din prețul lor îmi rămâne mie și mă ajută să continui munca la toate proiectele. Susținerea ta chiar poate face o diferență.Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.