Oamenii de știință cartografiază circuitul cerebral care conduce activitatea la femeile fertile


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Oamenii de știință știu de un secol că femelele devin mai active chiar în momentul în care sunt pe cale să ovuleze, un comportament care a evoluat pentru a le spori șansele de a se împerechea atunci când sunt fertile.

Acum, o echipă de la UC San Francisco a identificat neuronii specifici și calea de semnalizare care fac ca femelele receptive sexual ale multor specii să alerge în acest moment critic. Lucrarea a fost realizată la șoareci, dar cercetătorii se așteaptă ca aceasta să se confirme la oameni, deoarece comportamentul este legat de un aspect atât de fundamental al vieții.

“De ce vrei să te ridici și să te miști?”, a întrebat Holly Ingraham, doctor în științe, profesor Herzstein de fiziologie moleculară la UCSF și autor principal al studiului publicat în revista Nature. “Ei bine, dacă activezi circuitul din acești neuroni, poate că acesta este motivul”.

Descoperirea luminează, de asemenea, ceea ce se întâmplă la menopauză, deoarece pierderea estrogenului întrerupe acest circuit de activitate, iar atât femelele de șoarece, cât și cele umane devin mai sedentare, iau în greutate și dezvoltă tulburări metabolice precum diabetul de tip 2. Și oferă posibilitatea unui nou tip de tratament pentru menopauză care ocolește estrogenul și reactivează circuitul cu ajutorul tehnologiei CRISPRa.

“Pe măsură ce descoperim ce face estrogenul în creier, probabil că vom descoperi mai multe beneficii ale acestuia”, a declarat Ingraham. “Aceasta este doar o zonă din creier și are un efect puternic. Am dori, de asemenea, să aflăm mai multe despre alte circuite din creier care afectează bunăstarea și cogniția”.

Atunci când estrogenul îmbăiază creierul, interacționează cu receptorul de estrogen ? (ER?) pentru a activa o genă numită Mc4r. Aceasta produce receptorii melanocortinei-4 (MC4R) pe suprafața neuronilor sensibili la estrogen într-o parte a creierului numită nucleul hipotalamic ventrolateral ventromedial (VMHvl) care reglează modul în care este utilizată energia la femeile adulte.

Echipa de studiu a creat o hartă precisă a locului în care proteinele se atașează la ADN, folosind tehnologia stabilită în creierul viu de șoarece de către co-autorul principal Jessica Tollkuhn, PhD, profesor asistent la Cold Spring Harbor Laboratory din New York. Tehnica, numită CUT&RUN sau cleavage under targets and release using nuclease, a identificat două locuri în care ER? se leagă de Mc4r pentru a-i regla activitatea, stabilind astfel o legătură clară între receptorul hormonal și genă.

Spre surprinderea lor, echipa a descoperit, de asemenea, că neuronii VMHvl activați de acest circuit se proiectează într-o parte a hipocampusului dotată cu “celule de viteză” care controlează viteza cu care se mișcă șoarecele. Neuronii se proiectează, de asemenea, într-o regiune a mezencefalului care mediază receptivitatea sexuală și activitatea fizică.

Gena din centrul acestui circuit, Mc4r, este bine cunoscută pentru rolul său în reglarea energiei, a apetitului și a greutății la femelele adulte, iar formele mutante ale genei provoacă obezitate deosebit de gravă la femei.

Receptorul MC4R este, de asemenea, ținta bremelanotidei, care este comercializată sub denumirea comercială Vyleesi pentru a trata o afecțiune numită tulburare de dorință sexuală hipoactivă generalizată și dobândită (HSDD) la femeile aflate la premenopauză.

Pentru a fi siguri că neuronii chiar îi făceau pe șoareci mai activi, cercetătorii au folosit o tehnică chimiogenetică numită DREADDs (Designer Receptors Exclusively Activated by Designer Drugs) pentru a face ca neuronii VMHvl să exprime un receptor care putea fi activat doar de o substanță chimică inofensivă adăugată în apa lor.

Atunci când neuronii VMHvl au fost stimulați în acest mod, atât șoarecii masculi, cât și cei femele au devenit mai activi, iar femelele au pierdut aproape 10% din greutatea corporală după 24 de ore de administrare continuă. Inhibarea acestor neuroni a avut efectul opus, făcând femelele mai sedentare.

Același lucru s-a întâmplat și în cazul șoarecilor femele cărora le lipseau ovarele și care fuseseră supuși unei diete bogate în grăsimi. Un singur caz de stimulare a DREADD a inversat efectele metabolice dăunătoare atât ale epuizării estrogenului, cât și ale obezității induse de dietă. Administrarea pe termen lung a făcut ca șoarecii obezi să slăbească în mod dramatic și le-a îmbunătățit sănătatea metabolică generală.

Echipa a folosit, de asemenea, CRISPRa, o tehnică care stimulează expresia genelor fără a modifica gena în sine, pentru a crește activitatea lui Mc4r. Atât șoarecii masculi, cât și cei femele au devenit mai activi, dar efectele au fost mai puternice la femele, iar oasele lor au devenit mai groase. Cu toate acestea, nu au slăbit, cel mai probabil pentru că și ei mâncau mai mult.

“Aceste date sunt interesante nu numai pentru că evidențiază rolul-cheie al Mc4r în acești neuroni care promovează activitatea, ci și pentru că sugerează modul în care instrumentele de terapie genică ar putea fi adaptate pentru a viza factorii avantajoși din aval de semnalizarea estrogenică”, a declarat primul autor William Krause, doctor în științe, cercetător în cadrul Departamentului de Farmacologie Celulară și Moleculară de la UCSF.

Rezultatele benefice se adaugă la dezbaterea privind terapia de substituție hormonală pentru simptomele menopauzei. Mulți medici au încetat să o prescrie după ce un studiu influent din 2002 a constatat că aceasta a crescut ușor riscul de cancer endometrial și de sân, precum și de formare de cheaguri de sânge și de accident vascular cerebral.

Dar Ingraham a spus că merită o nouă analiză.

“Estrogenul are un efect profund asupra comportamentului și poate face o diferență în ceea ce privește bunăstarea ta”, a spus ea. “Să aflăm cel puțin ce face, astfel încât poate că putem să-l ocolim și să obținem aceste efecte pozitive ale estrogenului într-un alt mod, printr-un alt medicament, o altă țintă. Până când nu vom avea acest lucru, femeile rămân blocate cu: “Nu vei avea ceea ce te face să te simți mai bine”. De aceea sunt atât de pasionată de această cercetare.”

Sursa

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 50.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

🔥 ULTIMA ȘANSĂ! 🔥

Suntem la ultimul tiraj în care această carte este oferită la 0 lei în loc de 55. Profită de ocazie și ia cea mai populară carte care te învață cum să-ți menții sănătatea! Peste 100.000 de oameni au luat-o deja Gratis!


Send this to a friend