Oamenii de știință de la U of U Health conduc noi studii care investighează efectele pe termen lung ale COVID-19


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Oamenii de știință de la University of Utah Health se află în fruntea unei perechi de studii de amploare care investighează efectele pe termen lung ale COVID-19. Studiile la nivel național, susținute de National Institutes of Health, vor încerca să răspundă la întrebări cheie despre efectele persistente ale afecțiunii virale asupra persoanelor însărcinate și a copiilor acestora, precum și de ce unele persoane dezvoltă sechele post-acute ale SARS-CoV-2 (PASC), inclusiv “COVID lung”, iar altele nu.

PASC afectează până la 30% dintre pacienții COVID-19, provocând o serie de simptome persistente și potențial grave. Acestea includ oboseală, dificultăți de respirație, probleme de memorie, dureri în piept și inimă rapidă sau bătând cu putere. Cele două grupuri fac parte dintr-o inițiativă mai amplă a NIH, “Researching COVID to Enhance Recovery” (RECOVER) Initiative, care urmărește să înțeleagă, să prevină și să trateze PASC.

Evaluarea impactului COVID-19 asupra sarcinii și a nou-născuților


Printre întrebările vitale, dar încă fără răspuns, despre COVID-19 și PASC se numără și influența pe care boala o poate avea asupra persoanelor însărcinate și a nou-născuților acestora.

“Chiar nu înțelegem în momentul de față care sunt consecințele pe termen lung ale îmbolnăvirii de COVID-19 în timpul sarcinii”, spune Torri D. Metz, MD, MS, subspecialist în medicină materno-fetală și profesor asociat la U of U Health, care conduce un efort multicentric care caută răspunsuri la această întrebare.

Cercetările anterioare sugerează că persoanele însărcinate care au COVID-19 sever au de trei ori mai multe șanse de a primi îngrijiri intensive și de două ori mai multe șanse de a muri din cauza bolii decât cele care nu sunt însărcinate. Deși transmiterea virusului de la mamă la copil în timpul sarcinii este rară, până la 3% dintre copiii născuți de femei cu COVID-19 sunt testați pozitiv pentru virus după naștere.

Este posibil ca boala să fie diferită la femeile însărcinate, deoarece sistemul lor imunitar funcționează puțin diferit față de cel al femeilor care nu sunt însărcinate. În ceea ce privește urmașii, știm cât de important este mediul in-utero pentru bebeluși și suntem îngrijorați de faptul că procesul inflamator care apare atunci când pacientele însărcinate fac COVID-19 ar putea afecta bebelușii în uter și după ce se nasc.”

Torri D. Metz, MD, MS, subspecialist în medicină materno-fetală și profesor asociat, U of U Health

În următorii patru ani, Metz și colegii ei din alte 12 instituții medicale din întreaga țară implicate în rețeaua Eunice Kennedy Shriver NICHD Maternal-Fetal Medicine Units (MFMU) Network vor urmări starea de sănătate a aproximativ 1.500 de femei care au avut COVID-19 în timpul sarcinii și a copiilor lor care s-au născut în zilele, săptămânile sau lunile următoare. De asemenea, vor urmări starea de sănătate a aproximativ 250 de femei care nu au primit COVID-19 în timpul sarcinii și a urmașilor acestora.

În special, cercetătorii vor căuta orice deficiențe în dezvoltarea cognitivă sau complicații cardiovasculare în rândul copiilor pe măsură ce aceștia cresc. De asemenea, ei vor compara efectele pe termen lung ale PASC asupra mamelor care au avut COVID-19 în timpul sarcinii față de gravidele care nu au fost infectate.

Rezolvarea problemei – de ce unii oameni au sindrom COVID lung


Dr. Rachel Hess, co-director al Institutului de Științe Clinice și Translaționale din Utah (CTSI), conduce un efort al Consorțiului Mountain States PASC (MSPC), o coaliție de cinci sisteme de sănătate din Utah, Colorado și New Mexico. Grupul va compara pacienții cu COVID-19 care au sau au avut PASC cu cei care au avut COVID-19, dar nu au dezvoltat simptome pe termen lung.

“Cea mai mare speranță a mea pentru studiul MSPC este că putem dezvolta o mai bună înțelegere a motivelor pentru care unii oameni se confruntă cu simptome PASC cu adevărat debilitante și, în cele din urmă, să îi ajutăm să revină la normalitate – sau cât mai aproape de aceasta”, spune Hess.

Consorțiul plănuiește să recruteze peste 900 de adulți, cu vârsta de 18 ani și peste, pentru studiu, inclusiv un set divers de voluntari din populațiile hispanice, amerindiene și rurale din regiunea Mountain West.

“Deoarece acesta este un sindrom atât de nou, determinarea a ceea ce este diferit la persoanele care dezvoltă PASC ca urmare a faptului că au COVID-19 este o sarcină importantă”, spune Hess. “Acest studiu ne-ar putea ajuta să definim mai bine ce este acest sindrom și să ne îmbunătățim înțelegerea bazei sale biologice”.

Studiul MSPC include pacienți care au fost recent diagnosticați cu COVID-19, precum și cei care au avut COVID-19 pe tot parcursul pandemiei. Alții care nu au fost infectați cu SARS CoV-2, virusul care provoacă COVID-19, vor fi recrutați ca grup de control.

“Urmărirea persoanelor care au în prezent COVID-19 ne-ar putea ajuta să determinăm dacă există modele la începutul bolii care îi determină pe unii pacienți să dezvolte PASC mai târziu”, spune Hess.

Sursa

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 50.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

🔥 ULTIMA ȘANSĂ! 🔥

Suntem la ultimul tiraj în care această carte este oferită la 0 lei în loc de 55. Profită de ocazie și ia cea mai populară carte care te învață cum să-ți menții sănătatea! Peste 100.000 de oameni au luat-o deja Gratis!


Send this to a friend