Oamenii se micșorează pe măsură ce îmbătrânesc?


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Vederea, auzul, memoria și părul sunt doar câteva dintre lucrurile care tind să dispară pe măsură ce lumânările de pe tortul nostru aniversar cresc. Din păcate, înălțimea poate fi adăugată la această listă. De fapt, putem începe să ne micșorăm încă de la 30 de ani, potrivit unor cercetări.

Bărbații pot pierde treptat un centimetru între 30 și 70 de ani, iar femeile pot pierde aproximativ doi centimetri. După vârsta de 80 de ani, este posibil ca atât bărbații, cât și femeile să piardă încă un centimetru.

De ce ne micșorăm pe măsură ce îmbătrânim? Dr. Pham Liem, geriatru la UAMS Donald W. Reynolds Institute on Aging, spune că ne putem micșora din mai multe motive diferite.

“Adulții în vârstă pot deveni mai scunzi deoarece cartilajul dintre articulații se uzează, iar osteoporoza face ca coloana vertebrală să devină mai scurtă”, spune el. “Adulții pot, de asemenea, să piardă masa musculară slabă, dar să câștige grăsime. Aceasta este o afecțiune numită sarcopenie”.

Sarcopenia se caracterizează printr-o scădere a masei musculare, ceea ce duce la slăbiciune și fragilitate și, de asemenea, la o scădere a înălțimii. Osteoporoza face ca oasele să devină slabe și să se fractureze, ceea ce poate determina, de asemenea, ca o persoană să devină mai scundă.

Ar trebui să fim atenți la cât de repede pierdem din înălțime? Da. Micșorarea prea rapidă poate fi un indiciu al unei probleme mult mai mari decât faptul că trebuie să faceți un tiv la pantaloni. Cei care pierd unul până la doi centimetri în decurs de un an pot avea un risc mai mare de fracturi ale coloanei vertebrale și ale șoldului, precum și de boli de inimă la bărbați. Dacă se întâmplă acest lucru, ar trebui să vă consultați medicul.

Deși s-ar putea să nu putem controla unele schimbări ale corpului nostru pe măsură ce îmbătrânim, există unele obiceiuri pe care le putem schimba pentru a preveni pierderea atâtor centimetri. Aceste obiceiuri includ trântirea, lipsa de activitate fizică, fumatul, consumul excesiv de alcool sau cofeină, dietele extreme, administrarea de steroizi și alimentația deficitară.

“Cercetările au arătat că o dietă bună la vârsta a treia reduce riscul de osteoporoză, hipertensiune arterială, boli de inimă și anumite tipuri de cancer”, spune neurochirurgul UAMS, Dr. T. Glenn Pait. “Chiar dacă s-ar putea să aveți nevoie de mai puțină energie pe măsură ce îmbătrâniți, aveți nevoie de la fel de mulți nutrienți din alimente”.

Consumul de alimente bogate în calciu și vitamina D, cum ar fi lactatele, fructele și legumele, vă poate ajuta să vă păstrați oasele puternice. De asemenea, efectuarea de exerciții de susținere a greutății poate ajuta la contracararea micșorării.

Sursa

În SHOP-ul oficial Dr. Vasi Rădulescu ai cărți pline de sănătate. Inclusiv pentru cei mici. Oferte speciale și transport gratuit la orice comandă de peste 49 de lei!

-67%

Pachet upgrade, 6 carti + cana cu MOTIVATIE

2
90,00lei
-62%

O alta poveste de iubire

2
16,00lei
-62%

Culorile uitarii

2
16,00lei
-73%

Pachet 7 cărți + Cană cu Motivație

1
100,00lei

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Send this to a friend