Obiceiuri simple care îți reduc riscul cancerului la sân


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

1. O dietă echilibrată. Alege legume, fructe, fasole și cereale integrale, care ar trebui să constituie două treimi din farfurie. Rezervă cealaltă treime pentru proteine ​​slabe, cum ar fi carnea de pasăre sau peștele.  Alege o dietă bogată în fibre

2. Limitează alcoolul. Riscul femeilor care beau 2-3 porții de alcool pe zi au risc cu 20% mai mare decât cele care nu consumă deloc. Limitează-te la maxim o măsură pe zi.

3. Oprește fumatul. Consumul de tutun este legat de un risc mai mare de cancer de sân, în special la femeile mai tinere care nu au trecut prin menopauză. Cât de mult fumezi pe zi, vârsta la care ai început și cât timp continui de-a lungul vieții, toate afectează probabilitatea de a suferi de cancer. 

4. Verifică-ți sânii și tipul de țesut predominant.Țesutul sânilor este diferit de la o femeie la alta. Dacă sânii tăi au în componență mai puțin țesut gras și mai multe glande și țesut de susținere, acestea sunt numite „dense”. Acest lucru poate crește riscul de cancer mamar și poate face celulele anormale mai greu de observat pe scanări. Mamografiile sunt o modalitate de a îți măsura tipul de țesut/ densitatea sânilor. Dacă ai sâni densi, ia alte măsuri pentru a reduce șansele de cancer de sân. Este posibil să fie nevoie să faci screening mai des sau să utilizezi teste de screening mai avansate.

5. Fă exerciții zilnice, activitatea scade riscul de cancer la sân. 150 de minute de exercițiu fizic moderat sau 75 pentru efort intens pe o săptămână.

6. Menține o greutate optimă a corpului, kilogramele în plus favorizează apariția cancerului, în special la femeile aflate la menopauză.

7. Ai grijă la pilulele contraceptive. Au fost puse în legătură cu creșterea riscului de cancer la sân, deși protejează împotriva altor tipuri de cancere, precum cel de ovar. Discută cu medicul tău, în funcție de toate analizele tale și istoricul medical personal.

8. Terapia de substituție hormonală are și ea aceeași implicație, fiind folosită de femeile aflate la menopauză pentru a controla simptomele și riscul de osteoporoză. Riscul de cancer la sân crește când folosești timp îndelungat combinații de hormoni (estrogen-progesteron) sau doar estrogen. Discută cu medicul tău despre asta și alege doze mici pentru perioade scurte.

9. Alege întunericul noaptea. Femeile expuse multă lumină pe timpul nopții – fie că lucrează în schimburi sau locuiesc în zone bine iluminate – pot avea un risc mai mare de cancer de sân. Cercetătorii consideră că legătura este un hormon numit melatonină, pe care corpul tău îl produce atunci când este întuneric, astfel încât să inducă starea de somn. Dacă poți, încearcă să controlezi lumina din jur pe timp de noapte. Alege o mască de dormit și becuri cu putere redusă.

10. Vitamina D în alimentație și produsă natural de corpul tău prin expunerea la soare te protejează împotriva cancerului la sân.

11. Multe produse cosmetice, loțiuni și produse pentru păr au parabeni, care pot acționa ca un estrogen slab în corpul tău. Unii oameni de știință cred că aceste substanțe chimice ar putea declanșa cancer de sân hormonal pozitiv, dar cercetarea este departe de a fi clară. Dacă ești îngrijorat de risc, poți alege articole făcute fără această substanță.

Sursa.

 

 

 

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 35.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!


Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Send this to a friend