Omicron se sustrage imunității mai mult decât alte variante ale SARS-CoV-2


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

După apariția variantei Omicron a coronavirusului 2 al sindromului respirator acut sever (SARS-CoV-2) în noiembrie 2021 în Africa de Sud, comunitatea medicală mondială și-a exprimat îngrijorarea cu privire la numeroasele mutații prezente în această variantă îngrijorătoare (VOC) și la capacitatea sa de a scăpa de imunitatea declanșată de vaccinuri. Mai mult, cercetătorii anticipează că un număr mare de mutații în domeniul de legare a receptorilor (RBD) al proteinei Omicron spike (S) ar avea un impact asupra transmisibilității și afinității acesteia pentru receptorul enzimei de conversie a angiotensinei 2 (ACE2).

Într-un nou studiu publicat pe serverul medRxiv* preprint, cercetătorii au descoperit că varianta Omicron a SARS-CoV-2 prezintă o evadare mult mai extinsă de la imunitatea declanșată de vaccin.

Despre acest studiu


În studiul de față, cercetătorii au evaluat capacitatea plasmei prelevate de la participanții vaccinați de a neutraliza varianta Omicron față de virusul D614G, folosind un test de neutralizare a virusului viu. De asemenea, au investigat dacă varianta Omicron mai are nevoie să se lege de receptorul ACE2 pentru a infecta celulele gazdă.

Cercetătorii au utilizat un izolat de virus Omicron viu confirmat prin secvență și o clonă de linie celulară pulmonară umană (H1299-ACE2) care exprimă receptorul ACE2 pentru testarea neutralizării virusului. Ei au testat, de asemenea, creșterea izolatului viral în celulele parentale H1299 care nu supraexprimă ACE2 și care nu sunt infectabile cu SARS-CoV-2.

În total, au fost incluse în studiu probele de plasmă de la 14 participanți. Persoanele spitalizate cu infecție SARS-CoV-2 confirmată prin reacția în lanț a polimerazei (PCR) și/sau persoanele vaccinate care fac parte dintr-un studiu de cohortă prospectiv realizat de Comitetul de etică pentru cercetare biomedicală al Universității din KwaZulu-Natal au donat probe de sânge pentru analiză.

Dintre acești 14 participanți, șase nu aveau antecedente de infecție cu SARS-CoV-2, fapt confirmat de lipsa anticorpilor nucleocapsidici detectați în probele de plasmă. Pentru doi dintre acești participanți, cercetătorii au folosit probe din două momente. Ceilalți șase participanți au fost infectați cu virusul ancestral D614G în timpul primului val de infectare cu SARS-CoV-2 din Africa de Sud.

Rezultatele studiului


Rezultatele studiului arată că Omicron a infectat celulele care exprimă ACE2, dar nu a infectat celulele parentale H1299, indicând astfel că abilitatea sa de a scăpa de neutralizarea anticorpilor declanșată de vaccinul cu acid ribonucleic mesager (ARNm) Pfizer BNT162b2 depinde de nivelurile de concentrație ale ACE2 și că ACE2 este necesar pentru intrarea Omicron și stabilirea infecției.

Pentru virusul D614G, titlul mediu geometric (GMT) FRNT50 a fost de 1,321, iar aceste probe au neutralizat puternic virusul D614G. Pentru varianta Omicron, GMT pentru aceleași probe a fost de 32, indicând astfel o scădere de 41 de ori a FRNT50.

Cu toate acestea, cinci dintre participanții infectați anterior au prezentat titluri de neutralizare relativ ridicate împotriva Omicron, indicând astfel că scăparea imunitară a fost incompletă. Comparativ, datele anterioare au confirmat faptul că varianta Beta a prezentat o evadare imunitară semnificativă față de BNT162b2 într-un test de neutralizare a virusului viu, cu o reducere de aproape 3 ori a FRNT50.

Concluzii


Rezultatele studiului arată că noua variantă Omicron a SARS-CoV-2 Omicron scapă în mod extensiv de neutralizarea provocată de vaccin; cu toate acestea, scăparea a fost incompletă la participanții care au avut FRNT50 mai mare în urma unei infecții anterioare. Prin urmare, este de așteptat ca o infecție anterioară urmată de vaccinare sau de o doză de rapel de vaccin să crească nivelul de neutralizare și să confere protecție împotriva bolii grave cauzate de infecția cu SARS-CoV-2 Omicron.

Sursa

 

CONCURS: Poți câștiga un eBook reader Kindle Oasis + Gift Card de 100$!🔥 Intră în concurs și poți câștiga un premiu în valoare de 2.000 de lei! Vezi detaliile în pagina dedicată a concursului.

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Send this to a friend