Omicron - vești bune (și nu prea)

Omicron – vești bune (și nu prea)


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.
 

CONCURS: Poți câștiga un eBook reader Kindle Oasis + Gift Card de 100$!🔥 Intră în concurs și poți câștiga un premiu în valoare de 2.000 de lei! Vezi detaliile în pagina dedicată a concursului.

Devine clar că tulpina Omicron se impune cu rapiditate și o dislocă pe cea Delta, care ne-a dat mari bătăi de cap în valul 4. Devine la fel de clar că, chiar dacă posedă 32 de mutații și asta înseamnă posibilități sporite de a evita răspunsul imun, această tulpină este mai blândă și dă mai puține cazuri grave.

Al doilea enunț ne dă speranțe. Mari. O tulpină care se transmite cu rapiditate și nu e atât de puternică devine un licăr de speranță pentru topirea pandemiei. Atingerea unei imunități înalte ca număr într-un timp scurt cu daune minime, fără apariția unei alte tulpini complexe care să evite orice răspuns imun este sinonimă cu terminarea pandemiei. Dar aici intervine o problemă. Neoașă.

Țările care au vaccinat peste 70-80% din populație au acum sute de mii de cazuri noi pe zi, firește cu Omicron. Tot ele înregistrează relativ puține decese – de unde reiese faptul evident că vaccinurile funcționează încă. Nu e momentul să dramatizăm și să ne concentrăm doar pe numărul de cazuri, pentru că cifrele devin aproape irelevante când cazurile severe sunt puține. Asta, repet, în țările care au vaccinat peste 70% din populație.

Problema uriașă care va apărea, negreșit, la noi, vine din lipsa de aderență la vaccinare. Vedem deja o creștere abruptă a cazurilor cu Omicron și ne așteptăm să trecem de 10.000 de cazuri în scurt timp. Cum nici nu testăm suficient, probabil în realitate vom avea 2-3X față de raportarea oficială. Dacă ajungem la 30.000 de cazuri pe zi, când populația e încă nevaccinată în număr mare, când e îmbătrânită și bolnavă, asta se poate traduce într-un scenariu mai negru decât valul 4. Valul 5 ne poate aduce sute de decese pe zi. Vom trece și de el, dar cu pierderi semnificative, apoi vom putea doar spera că nu vine altă tulpină (deja este una cameruneză, botezată IHU, mult mai puternică și decât Omicron).

Așadar avem o vestă bună privind evoluția pandemiei, dar ea vine la pachet cu un val 5 complicat pentru noi. Avem ceva speranțe că vom putea termina pandemia, dar jumătatea lui ianuarie și toată luna februarie vor arăta rău de tot. Plătim o poliță grea pentru felul în care au ales să credem puținele personaje extrem de vocale care au debitat toate inepțiile și s-au opus vaccinării, neluând în seamă profesioniștii care au informat corect și și-au dedicat mult timp educării populației. Realitatea nu ne iartă pentru comportamentul nostru.

De ce e Omicron mai puțin severă? Un studiu (nu e peer review încă, dar ne oferă informații valoroase) arată că tulpina nouă se replică mai bine în celulele tractului respirator superior și NU la fel de bine în celulele din plămâni – așadar pare că Omicron nu atacă plămânii la fel ca Delta, de aici și efectele negative mai puțin ample.

V.

 

CONCURS: Poți câștiga un eBook reader Kindle Oasis + Gift Card de 100$!🔥 Intră în concurs și poți câștiga un premiu în valoare de 2.000 de lei! Vezi detaliile în pagina dedicată a concursului.

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Vasi Rădulescu

Eu sunt Dr. Vasi Rădulescu și sunt medic specialist, cu 15 ani de pregătire medicală. Fac aici educație pentru sănătate, cu lucruri explicate simplu, pe înțelesul tuturor. Am scris șapte cărți. Îmi doresc să construim o comunitate puternică, empatică, educată, implicată în lucruri bune, cu aplecare spre lectură, voluntariat, educație, cauze cu impact semnificativ în societate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Send this to a friend