Omicron - vești bune (și nu prea)

Omicron – vești bune (și nu prea)

Ai 4 pachete cu reducere mare, cadou, transport gratuit NOU: pachete cărți ilustrate pentru copii!

Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Devine clar că tulpina Omicron se impune cu rapiditate și o dislocă pe cea Delta, care ne-a dat mari bătăi de cap în valul 4. Devine la fel de clar că, chiar dacă posedă 32 de mutații și asta înseamnă posibilități sporite de a evita răspunsul imun, această tulpină este mai blândă și dă mai puține cazuri grave.

Al doilea enunț ne dă speranțe. Mari. O tulpină care se transmite cu rapiditate și nu e atât de puternică devine un licăr de speranță pentru topirea pandemiei. Atingerea unei imunități înalte ca număr într-un timp scurt cu daune minime, fără apariția unei alte tulpini complexe care să evite orice răspuns imun este sinonimă cu terminarea pandemiei. Dar aici intervine o problemă. Neoașă.

Țările care au vaccinat peste 70-80% din populație au acum sute de mii de cazuri noi pe zi, firește cu Omicron. Tot ele înregistrează relativ puține decese – de unde reiese faptul evident că vaccinurile funcționează încă. Nu e momentul să dramatizăm și să ne concentrăm doar pe numărul de cazuri, pentru că cifrele devin aproape irelevante când cazurile severe sunt puține. Asta, repet, în țările care au vaccinat peste 70% din populație.

Problema uriașă care va apărea, negreșit, la noi, vine din lipsa de aderență la vaccinare. Vedem deja o creștere abruptă a cazurilor cu Omicron și ne așteptăm să trecem de 10.000 de cazuri în scurt timp. Cum nici nu testăm suficient, probabil în realitate vom avea 2-3X față de raportarea oficială. Dacă ajungem la 30.000 de cazuri pe zi, când populația e încă nevaccinată în număr mare, când e îmbătrânită și bolnavă, asta se poate traduce într-un scenariu mai negru decât valul 4. Valul 5 ne poate aduce sute de decese pe zi. Vom trece și de el, dar cu pierderi semnificative, apoi vom putea doar spera că nu vine altă tulpină (deja este una cameruneză, botezată IHU, mult mai puternică și decât Omicron).

 
HOT SALE! Pachetul Dieta Perfectă + Medicina Povestită are 65% reducere + Transport Gratuit! Vezi detaliile în Shop-ul oficial.

Așadar avem o vestă bună privind evoluția pandemiei, dar ea vine la pachet cu un val 5 complicat pentru noi. Avem ceva speranțe că vom putea termina pandemia, dar jumătatea lui ianuarie și toată luna februarie vor arăta rău de tot. Plătim o poliță grea pentru felul în care au ales să credem puținele personaje extrem de vocale care au debitat toate inepțiile și s-au opus vaccinării, neluând în seamă profesioniștii care au informat corect și și-au dedicat mult timp educării populației. Realitatea nu ne iartă pentru comportamentul nostru.

De ce e Omicron mai puțin severă? Un studiu (nu e peer review încă, dar ne oferă informații valoroase) arată că tulpina nouă se replică mai bine în celulele tractului respirator superior și NU la fel de bine în celulele din plămâni – așadar pare că Omicron nu atacă plămânii la fel ca Delta, de aici și efectele negative mai puțin ample.

V.

Dacă ai ajuns până aici, îți spun că petrec mult timp pentru a scrie articole și a face educație pentru sănătate. Acest site nu are reclame. Doar dacă vrei și poți, susține munca mea cumpărând cărți sau pachete din SHOP. Au reduceri, cadouri, transport gratuit. Am inclusiv cărți pentru copii, ilustrate. Susținerea ta va conta enorm pentru a scris noi articole și cărți utile! Mulțumesc. 

Hai în comunitate! Ai parte de articole, sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate. Newsletterul este realizat cu grijă de mine și se trimite de 1-2 ori pe săptămână.
Introdu o adresă validă
Adresa asta e deja folosită
The security code entered was incorrect
Mulțumesc pentru înscriere!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Introdu o adresă validă
Adresa asta e deja folosită
The security code entered was incorrect
Mulțumesc pentru înscriere!

Articole populare

Azi, ai oferta cu 2 cărți la doar 39 de lei. Comandă Dieta Perfectă + Medicina Povestită, cu TRANSPORT GRATUIT.


Send this to a friend