OMS recomandă utilizarea primei metodecu durată lungă de acțiune pentru a proteja femeile de HIV


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Prima opțiune cu durată lungă de acțiune pentru protejarea femeilor împotriva HIV, care s-a dovedit că reduce riscul de infectare cu HIV al femeilor, a fost recomandată pentru utilizare de către Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

Timp de aproape două decenii, cercetătorii de la Școala de Farmacie de la Universitatea Queen’s din Belfast au sprijinit dezvoltarea unui nou inel vaginal cu eliberare de medicamente pentru a proteja femeile de infecția cu virusul imunodeficienței umane (HIV). Acesta va fi prima opțiune cu durată lungă de acțiune pe care femeile o pot utiliza pentru a-și reduce riscul de transmitere a HIV, reprezentând o etapă importantă în domeniul tehnologiilor de prevenire.

Inelul lunar cu dapivirină, dezvoltat de Parteneriatul Internațional pentru Microbicide (IPM) cu sprijinul esențial pentru cercetare și dezvoltare al Universității Queen’s din Belfast și al altor organizații, ar trebui să ajungă pe piață în 2022 în Africa Subsahariană, unde este nevoie urgentă de prevenire pentru femei.

HIV, care, dacă nu este tratat, duce la sindromul imunodeficienței dobândite (SIDA), este o boală majoră la nivel mondial și rămâne o amenințare majoră pentru sănătatea și bunăstarea femeilor din întreaga lume. Potrivit unor estimări recente, 37,7 milioane de persoane la nivel mondial trăiau cu HIV în 2020. În pofida progreselor înregistrate la nivel mondial în lupta împotriva epidemiei, HIV/SIDA continuă să fie una dintre principalele cauze de deces în rândul femeilor de vârstă reproductivă din Africa Subsahariană, care sunt afectate în mod disproporționat de această boală în comparație cu bărbații. Cu toate acestea, numărul noilor infecții și al deceselor legate de SIDA a scăzut constant în fiecare an începând cu anul 2000, în principal datorită extinderii accesului la terapia antiretrovirală.

Inelul este fabricat din elastomer de silicon, un material flexibil asemănător cauciucului, ușor de introdus și confortabil de utilizat. Inelul funcționează prin eliberarea medicamentului antiretroviral dapivirină din inel în vagin, încet, timp de 28 de zile. Eliberarea susținută a medicamentului antiretroviral, dapivirina, a demonstrat anterior că reduce infecția cu HIV în două studii clinice la scară largă, ceea ce a sprijinit aprobarea sa ulterioară pe piață.

Profesorul Karl Malcom și Dr. Peter Boyd de la Facultatea de Farmacie a Universității Queen’s din Belfast sunt implicați de mult timp în dezvoltarea de instrumente pentru femei, inclusiv diferite tipuri de inele vaginale, și colaborează de mult timp cu organizația non-profit International Partnership for Microbicides (IPM) pentru a dezvolta o gamă de produse destinate să protejeze femeile împotriva HIV și a sarcinilor nedorite, punând accentul pe nevoia de soluții cu acțiune îndelungată și controlate de femei.

Comentând în numele echipei de la Universitatea Queen’s din Belfast, Dr. Peter Boyd a declarat: “A fost o călătorie lungă, dar suntem pur și simplu încântați să anunțăm de Ziua Mondială de Luptă împotriva SIDA că acest nou produs inelar va fi în curând disponibil pentru femei, pentru a contribui la reducerea în continuare a ratelor de infectare cu HIV.”

IPM și Microbicide Trials Network au efectuat două studii clinice randomizate la scară largă care au constatat că inelul reduce riscul general de infectare cu HIV-1 la femei cu 35% și, respectiv, 27%. Studii ulterioare au sugerat o reducere îmbunătățită a riscului de aproximativ 50%. Inelul a primit un aviz pozitiv din partea Agenției Europene pentru Medicamente pentru a fi utilizat de femeile de peste 18 ani din țările în curs de dezvoltare care nu pot sau aleg să nu ia pilula preventivă zilnică, PrEP. Organizația Mondială a Sănătății a recomandat ca inelul vaginal cu dapivirină să fie inclus ca parte a unui pachet de prevenire combinată pentru femeile care prezintă un risc substanțial de infectare cu HIV, iar aprobarea de reglementare pentru acest inel a fost acordată în Zimbabwe, fiind în curs de examinare în alte țări din Africa de Est și de Sud. .

Cercetătorii de la Queen’s colaborează, de asemenea, cu IPM la un produs de continuare, care oferă o eliberare continuă a două medicamente – dapivirină și levonorgestrel – timp de trei luni, pentru protecție atât împotriva infecției cu HIV transmise pe cale sexuală, cât și împotriva sarcinilor nedorite.

Inelul Dapivirine este doar începutul. În continuarea parteneriatului cu IPM, obiectivul nostru este de a contribui la dezvoltarea altor produse multifuncționale care pot oferi beneficii suplimentare pentru sănătatea sexuală și reproductivă a femeilor.”

Profesor Karl Malcom, Universitatea Queen’s din Belfast

Sursa

 

CONCURS: Poți câștiga un eBook reader Kindle Oasis + Gift Card de 100$!🔥 Intră în concurs și poți câștiga un premiu în valoare de 2.000 de lei! Vezi detaliile în pagina dedicată a concursului.

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Send this to a friend