Operația de slăbire poate reversa diabetul de tip 2?


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Un nou studiu realizat cu ajutorul șobolanilor a dezvăluit de ce operația de slăbire poate reversa diabetul de tip 2.

Anul trecut, Diabetes UK a raportat că aproape 4 milioane de persoane din Marea Britanie trăiesc cu diabet. Aproximativ 90% dintre aceste cazuri sunt clasificate ca fiind de tip 2, care este adesea cauzat de obezitate.

Interesant este faptul că unele cazuri de diabet de tip 2 au fost reversate la pacienții care au suferit o operație de slăbire, unii dintre ei părăsind spitalul după doar câteva zile, fără a mai avea nevoie să ia medicamente pentru diabet. Studiile au arătat că responsabilă este dieta săracă în calorii care urmează operației, mai degrabă decât operația în sine, însă cauzele posibile au rămas un mister.

Acum, un studiu publicat în revista Cell Metabolism a măsurat mecanismele biologice prin care este posibilă reversarea diabetului de tip 2, oferindu-le șobolanilor diabetici o dietă săracă în calorii.

“Glicemia este ridicată, în parte, pentru că ficatul produce prea multă glucoză în cazul diabetului”, explică Rachel Perry, membră a echipei care a realizat studiul la Universitatea Yale. “Acest proces este îmbunătățit prin restricție calorică și am descoperit că efectul de scădere a glucozei al restricției calorice are loc din cauza reducerilor în trei căi care contribuie la un nivel ridicat al zahărului din sânge”.

Aceste trei mecanisme includ reducerea descompunerii glicogenului, care este forma de stocare pe termen scurt a glucozei, reducerea sintezei de glucoză nouă și reducerea acumulării de grăsime în ficat.

Echipa a fost surprinsă de faptul că scăderea nivelului de zahăr din sânge la șobolani a avut loc înainte de a se observa o pierdere semnificativă în greutate, deși ei cred că pierderea în greutate ar fi avut loc în cele din urmă dacă șobolanii ar fi rămas mai mult timp la dieta cu conținut scăzut de calorii.

Următoarea etapă a studiului constă în observarea efectelor aceleiași restricții calorice la oameni. În cazul în care descoperirile sunt reproduse, ar putea deveni posibilă tratarea și inversarea diabetului de tip 2 fie cu o dietă calorică restrictivă, fie cu noi medicamente.

“Unul dintre principalele beneficii ale acestui studiu este că identifică căile moleculare prin care restricția calorică duce la inversarea diabetului. Teoretic, ați putea face acest lucru prin dietă sau prin vizarea oricăreia dintre cele trei sau, mai bine zis, a tuturor celor trei căi pe care le-am găsit în acest studiu”, spune Perry, adăugând că “cred că intervențiile bazate pe reducerea conținutului de grăsime din ficat și, prin urmare, pe îmbunătățirea capacității de răspuns a ficatului la insulină, vor fi calea de urmat”.

Sursa.

În SHOP-ul oficial Dr. Vasi Rădulescu ai cărți pline de sănătate. Inclusiv pentru cei mici. Oferte speciale și transport gratuit la orice comandă de peste 49 de lei!

-67%

Pachet upgrade, 6 carti + cana cu MOTIVATIE

2
90,00lei
-62%

O alta poveste de iubire

2
16,00lei
-62%

Culorile uitarii

2
16,00lei
-73%

Pachet 7 cărți + Cană cu Motivație

1
100,00lei

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Send this to a friend