Oricine poate face gripă! Chiar și copiii sănătoși!

Oricine poate face gripă! Chiar și copiii sănătoși!


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

În această perioadă, gripa și discuția legată de vaccinare devin cele mai ample subiecte dezbătute în cabinetele medicilor, în grupurile de părinți, în media. Ce este și ce nu este gripa? Când trebuie să mergem la medic? Să avem încredere în vaccinul gripal sau nu? Am un copil sănătos, este necesar să îl vaccinez împotriva gripei? A trecut perioada de imunizare?

Din punct de vedere al educației și al nevoii de socializare, cei mai mulți părinți optează pentru intrarea in comunitate a copiilor încă de la vârste mici. Dar, odată cu intrarea in colectivitate, grijile și anxietățile părinților dobândesc noi dimensiuni când vine vorba de îmbolnăvirile care apar. Și acest lucru se întâmplă pentru că cei mici se îmbolnăvesc des. Amețitor de des. Se termină tratamentul unei viroze, pare să debuteaze un alt episod.

Răceli, gripă, viroze intestinale, otite sunt doar câteva dintre afecţiunile cu care copiii, dar și adolescenții intră în contact frecvent. Cel mai bun aliat al părinților în acest caz este informarea corectă și discuțiile deschise cu medicii care cunosc istoricul copilului pentru a înțelege ce înseamnă toate aceste diagnostice și pentru a cunoaște principalele metode de prevenire a lor.

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pus cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!


Răceala și gripa sunt frecvent confundate, din cauza simptomatologiei asemănătoare, dar spre deosebire de prima, gripa este cauzată de virusuri specifice și duce la o îmbolnăvire moderată sau gravă, determinând uneori complicații precum bronșită, pneumonie sau otită. Fiind o boală contagioasă, oricine se poate infecta cu virus gripal, iar în rândul copiilor rata infecțiilor este extrem de ridicată (peste 20-30% anual). 

Virusurile care dau gripă se modifică de la an la an, determinând infecții de intensități diferite. Organismul uman are căi impresionante de apărare, dar la virusuri nu se descurcă tocmai bine. În astfel de situații, intervenim prin utilizarea celui mai sigur şi eficient instrument rezultat din cercetarea medicală – vaccinul. El este un vârf de lance al evoluției medicinei, fiind rezultatul unei munci incredibil de laborioase din partea cercetătorilor, medicilor, organizațiilor de reglementare din sănătate.

Este întotdeauna mai bine să prevenim decât să tratăm. Când avem arme puternice, sigure, ușor de administrat, pare logic să apelăm la ele. Iar în cazul gripei, vaccinul este cel care ne protejează organismul.

Mulți părinți se întreabă: Am un copil sănătos, este necesar să îl vaccinez împotriva gripei? 

Răspunsul este DA, pentru că:

  • În randul copiilor, numărul de internari în spital este mare 
  • Copiii pot transmite ușor virusul tuturor persoanelor cu care intra în contact
  • Formele de gripă pot avea mai multe complicații la copii comparativ cu adulții
  • Vaccinul este sigur și efectele secundare sunt rare.

După vaccinare, sistemul imunitar începe să producă anticorpi contra proteinelor virale din vaccin. Dacă ulterior persoana vaccinată intră în contact cu un virus gripal real, anticorpii se fixează pe virusul gripal care pătrunde în corp şi îl anihilează. Datorită acestei acţiuni, persoanele imunizate nu se îmbolnăvesc de gripă sau fac forme uşoare, cu simptome reduse.

În fiecare an, virusul gripal suferă anumite modificări față de anul precedent, ceea ce înseamnă că în fiecare an trebuie preparat un nou vaccin care să conțină tulpinile specifice sezonului respectiv. În urma unor analize complexe, OMS stabilește tipurile de tulpini de virusuri care vor forma structura vaccinului adecvat fiecărei emisfere (nord și sud). Toți producătorii de vaccin respectă compoziția stabilită pentru ca eficiența vaccinului să fie maximă. Pentru sezonul gripal 2019-2020 (link) Organizația Mondială a Sănătății a aprobat o compoziție care conține patru tulpini (tetravalent). 

Avem acum în România produse vaccinale tetravalente, cu toate formele de administrare ale vaccinului gripal – vaccin gripal viu atenuat, administrat pe cale nazală destinat administrării copiilor și adolescenților, și vaccin gripal inactivat, injectabil destinatat atât categoriilor anterior amintite, cât și adulților. Vaccinul cu virus gripal viu atenuat, noutatea sezonului, se administrează prin pulverizarea în fiecare nară, se absoarbe rapid în mucoasa nazală și chiar dacă copilul strănută imediat după administrare, vaccinul acționează oricum. Indiferent de forma de administrare, vaccinul îl va ajuta pe copil să dezvolte anticorpii specifici, dar fără să prezinte simptomele infecției gripale.

Intervalul septembrie-noiembrie este optim pentru a asigura protecția împotriva gripei sezoniere, dar ne putem vaccina și mai târziu. 

De ce ne mai vaccinăm? Ne vaccinăm pentru a preveni. Ne vaccinăm pentru a îi proteja pe cei apropiați. Ne vaccinăm pentru că e un act de responsabilitate socială. Ne vaccinăm pentru că ținem la sănătatea copiilor noștri și a celor apropiați. Ne vaccinăm pentru că beneficiem acum de roadele incredibile ale medicinei moderne. Ne vaccinăm pe noi și copiii noștri, dându-le astfel șansa unei vieți mai sănătoase grație medicinei. 

Vă puteți oricând informa în detaliu accesând platforma www.proimunizare.ro

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Vasi Rădulescu

Eu sunt Dr. Vasi Rădulescu și sunt medic specialist, cu 15 ani de pregătire medicală. Fac aici educație pentru sănătate, cu lucruri explicate simplu, pe înțelesul tuturor. Am scris șapte cărți. Îmi doresc să construim o comunitate puternică, empatică, educată, implicată în lucruri bune, cu aplecare spre lectură, voluntariat, educație, cauze cu impact semnificativ în societate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Send this to a friend