Paralizia Bell


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.


Simptomele paraliziei Bell includ slăbiciunea bruscă a mușchilor faciali. În cele mai multe cazuri, slăbiciunea este temporară și se ameliorează semnificativ în câteva săptămâni. Slăbiciunea face ca jumătate din față să pară căzută. Zâmbetul este unilateral, iar ochiul de pe acea parte nu se închide.

Paralizia Bell, cunoscută și sub numele de paralizie facială periferică acută de cauză necunoscută, poate apărea la orice vârstă. Cauza exactă este necunoscută. Se crede că este rezultatul umflării și inflamației nervului care controlează mușchii de pe o parte a feței. Sau ar putea fi o reacție care apare după o infecție virală.

Pentru majoritatea oamenilor, paralizia Bell este temporară. Simptomele încep de obicei să se amelioreze în câteva săptămâni, cu o recuperare completă în aproximativ șase luni. Un număr mic de persoane continuă să aibă unele simptome de paralizie Bell pe viață. Rareori, paralizia Bell poate recidiva.

Simptomele

Semnele și simptomele paraliziei Bell apar brusc și pot include:

 • Apariția rapidă a unei slăbiciuni ușoare până la paralizie totală pe o parte a feței – care apare în decurs de câteva ore sau zile
 • Cădere facială și dificultăți în realizarea expresiilor faciale, cum ar fi închiderea ochiului sau zâmbetul
 • Salivare excesivă
 • Durere în jurul maxilarului sau în interiorul sau în spatele urechii pe partea afectată
 • Sensibilitate crescută la sunete pe partea afectată
 • Durere de cap
 • O pierdere a gustului
 • Modificări ale cantității de lacrimi și salivă


În cazuri rare, paralizia Bell poate afecta nervii de pe ambele părți ale feței.

Cauze


Deși motivul exact pentru care apare paralizia Bell nu este clar, este adesea legat de o infecție virală. Virusurile care au fost legate de paralizia lui Bell includ virusuri care provoacă:

 • Afte și herpes genital (herpes simplex)
 • Varicela și zona zoster (herpes zoster)
 • Mononucleoza infecțioasă (Epstein-Barr)
 • Infecții cu citomegalovirus
 • Boli respiratorii (adenovirus)
 • Rujeola germană (rubeola)
 • Oreion (virusul oreionului)
 • Gripă (gripa B)
 • Boala mână-picior-gură și a febrei aftoase (coxsackievirus)


Nervul care vă controlează mușchii faciali trece printr-un coridor îngust de os în drumul său spre față. În paralizia Bell, acest nerv se inflamează și se umflă – de obicei legat de o infecție virală. În afară de mușchii faciali, nervul afectează lacrimile, saliva, gustul și un os mic din mijlocul urechii.

Factori de risc


Paralizia Bell apare mai des la persoanele care:

-Sunt însărcinate, în special în al treilea trimestru, sau care se află în prima săptămână după naștere.
-Au o infecție a căilor respiratorii superioare, cum ar fi gripa sau o răceală
-Au diabet


Atacurile recurente de paralizie Bell sunt rare. Dar, în unele dintre aceste cazuri, există un istoric familial de atacuri recurente – sugerând o posibilă predispoziție genetică la paralizia Bell.

Medicamente


Medicamentele utilizate în mod obișnuit pentru tratarea paraliziei Bell includ:

Corticosteroizii, cum ar fi prednisonul, sunt agenți antiinflamatori puternici. Dacă aceștia pot reduce umflarea nervului facial, acesta se va potrivi mai confortabil în coridorul osos care îl înconjoară. Corticosteroizii pot funcționa cel mai bine dacă sunt începuți în decurs de câteva zile de când au început simptomele.
Medicamente antivirale. Rolul medicamentelor antivirale rămâne neelucidat. Antiviralele singure nu au arătat niciun beneficiu în comparație cu placebo. Antiviralele adăugate la steroizi sunt posibil să fie benefice pentru unele persoane cu paralizie Bell, dar acest lucru este încă nedovedit.

Cu toate acestea, în ciuda acestui fapt, valaciclovirul (Valtrex) sau aciclovirul (Zovirax) este uneori administrat în combinație cu prednison la persoanele cu paralizie facială severă.

Stil de viață și remedii la domiciliu

Protejarea ochiului pe care nu îl puteți închide. Utilizarea picăturilor lubrifiante pentru ochi în timpul zilei și a unui unguent pentru ochi pe timp de noapte va ajuta la menținerea ochiului umed. Purtarea ochelarilor sau a ochelarilor de protecție în timpul zilei și a unui plasture pentru ochi pe timp de noapte vă poate proteja ochiul de a fi înțepat sau zgâriat.
Analgezice fără prescripție medicală. Aspirina, ibuprofenul (Advil, Motrin IB, altele) sau paracetamolul (Tylenol, altele) vă pot ajuta să vă ușurați durerea.
Exercițiile de kinetoterapie. Masajul și exercițiile fizice ale feței conform sfaturilor fizioterapeutului pot ajuta la relaxarea mușchilor faciali.

Sursa

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 35.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!


Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Send this to a friend