Pe o scară de la 1 la 10: cele mai groaznice dureri pe care le poţi simţi


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Cel mai grav tip de durere? Este orice durere de care suferi personal. Dar experții și pacienții sunt de acord: anumite afecțiuni medicale sunt deosebit de chinuitoare. Când medicii solicită pacienților să-și evalueze durerea pe o scară de la 1 la 10, aceste afecțiuni – fie acute, fie cronice – pot face că unii dintre ei să răspundă cu „11”. Dacă durerea nu poate fi întotdeauna vindecată, tratamentul adecvat poate ajuta cel puțin la reducerea acesteia.

Pietrele la rinichi

 

CAMPANIE: Îți ofer o carte GRATIS! Ajunge la tine în 1-2 zile. Plasează o comandă!

🔥 Nu uita să-ți iei GRATIS cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor - campanie de educație pentru sănătate suportată de mine și menită să ducă o carte esențială în fiecare familie! Dă sfară-n țară, te rog, să atingem cât mai mulți oameni. Mulțumesc!

Încercarea de pasaj a unei pietre la rinichi blocată în tractul urinar poate aduce oamenii în genunchi și direct la camera de urgență. De obicei, făcute din calciu, aceste pietre tari blochează fluxul de urină, făcând rinichiul să se umfle. Provoacă valuri de durere ascuțită la mijlocul spatelui, abdomenului său părților laterale și pentru bărbați, durere la nivelul penisului. Greața, vărsăturile, febră și sângele în urină sunt frecvente. După confirmarea unei pietre la rinichi, tratamentul cu fluide intravenoase și medicamente permite pasajul pietrei și ameliorarea durerii. Pietrele la rinichi mici pot necesita terapie cu undă de șoc sau litotriție, pentru a le rupe. Pietrele mai mari sau recurente pot necesita metode mai complexe.

Naşterea

Pentru unele femei, durerea lombară intensă este un aspect de neuitat al nașterii. Aceasta crește în timpul contracțiilor și persistă între ele. Uneori este cauzată de poziția capului bebelușului, cu partea din spate a capului apăsată în spatele mamei, dar nu este întotdeauna cazul. Metodele fără medicamente pentru a ușura durerea mamei includ mutarea din poziţia de stat pe spate, mersul pe jos și aplicarea contrapresiunii, de exemplu cu o minge de tenis sau comprese calde, pe spate. Dacă acestea nu sunt suficiente, opțiunile de ameliorare includ medicamente pentru durere sau un bloc epidural care utilizează anestezie locală pentru a amorți zona.

Trauma

Cu o rană prin împușcare sau alte traume, durerea bruscă și severă poate afecta o persoană sănătoasă într-un grad pe care nu l-au experimentat niciodată. Durerea acută provoacă o varietate de semne. Creșterea tensiunii arteriale, pulsul rapid și indicii din starea fizică, mișcările și postura pacientului spun toate povestea durerii intense. Dar clinicienii trebuie să se bazeze pe pacienți pentru a evalua exact gradul durerii.

Zona zoster

Adulții mai în vârstă care suferă de zona zoster ar putea dori să fi fost vaccinați împotriva herpesului zoster, virusul care provoacă varicela la copii și zona zoster la vârstnici. Pe lângă erupții cutanate, vezicule și cruste, pacienții cu zona zoster suferă dureri intense. Acest lucru se întâmplă în părți ale corpului de-a lungul unui model nervos, numit dermatom, unde se află virusul. Din păcate, unii pacienți continuă să dezvolte o afecțiune cronică numită nevralgie postherpetică, cu simptome care includ dureri profunde sau arzătoare, sensibilitate extremă la atingere și amorțeală în zona afectată, care poate dura ani de zile dacă nu este abordată prompt. Tratamentul timpuriu pentru zona zoster poate ajuta la prevenirea tranziției de la durerea acută la cea cronică.

Durerea postoperatorie


Nicio surpriză aici: recuperarea după operație poate fi dureroasă. Dar unele proceduri provoacă mai multă durere postoperatorie decât altele. Operația de înlocuire a genunchiului s-ar situa aproape în partea de sus a listei din cauza tuturor tăierilor prin os. Cu toate acestea, din oarecare motiv, consecințele înlocuirii șoldului nu par să doară atât de mult.

Traumatismele la spate

Ca sursă de dureri de spate agonizante, o hernie acută de disc – posibil cauzată de ridicări grele – este prea frecventă. Discul tău intervertebral iese și se umflă și împinge nervul. Ai dureri severe care coboară pe picioare. Mulți alți oameni suferă de dureri cronice de spate mai puțin dramatice, dar încă debilitante.

Osteoartrita articulară majoră

Când osteoartrita invadează șoldurile, genunchii sau umerii, fiecare mișcare a acestor articulații provoacă durere. Osteoartrita articulară majoră este unul dintre cele mai frecvente motive pentru care pacienții caută ameliorarea durerii.
Atunci când durerea osteoartritei face dificilă deplasarea, îi pune în pericol alte afecțiuni medicale grave, cum ar fi bolile de inimă. Durerea și imobilitatea pot contribui, de asemenea, la probleme de sănătate mintală, cum ar fi anxietatea și depresia.

Boala degenerativă discală


Iată cum pacienții descriu dureri de spate severe: „Este o durere roșie, uneori ascuțită, care este neîncetată”. Acest lucru îi împiedică să se angajeze în activități din viața de zi cu zi, cum ar fi statul în picioare pentru a se bărbieri sau a se spăla pe dinți. Căratul unei plase cu cumpărături poate cauza nevoia de a sta doar în pat în restul zilei.
Din fericire, este disponibil un spectru de tratamente pentru durere. Injecțiile epidurale cu steroizi și decompresia lombară minim invazivă sunt câteva opțiuni. Chirurgia este indicată în cazuri selecţionate.

Anemia falciformă (talasemia)

Deși este clasificată ca o tulburare rară, boala cu celule în seceră este bine cunoscută pentru durerea pe care o provoacă. Această boală moștenită afectează formarea de celule roșii din sânge. În criza talasemica, celulele sanguine în mod normal flexibile și în formă de disc devin rigide și în formă de semilună. Sângele nu poate curge lin, ceea ce reduce livrarea oxigenului necesar către celulele corpului. Gestionarea durerii este o provocare continuă pentru persoanele cu această boală, dintre care unele întâmpină dureri acute în timpul crizelor, împreună cu disconfort continuu de la o zi la alta.

Endometrioza

În endometrioză, țesutul similar cu cel care acoperă în mod normal uterul unei femei crește în afara uterului ei. Ovarele, trompele uterine și țesutul care acoperă pelvisul sunt cel mai adesea implicate. La fel ca în cazul țesutului uterin normal, acest țesut pelvian anormal este afectat de hormoni eliberați cu fiecare ciclu menstrual.

Chisturi, iritații, țesut cicatricial și aderențe – benzi anormale care pot face organele pelvine să se lipească de altul – pot rezulta. Durerea endometriozică poate fi deosebit de severă în timpul perioadelor menstruale și poate provoca, de asemenea, disconfort în timpul sexului.

Obținerea unui diagnostic precis al endometriozei de la un medic ginecolog este primul pas pentru controlul durerii. În combinație cu metodele generale de ameliorare a durerii, terapiile hormonale, intervențiile chirurgicale și terapia fizică a podelei pelvine pot ajuta la ameliorarea durerii endometriozice.

Durerile osoase din cancer

Durerea osoasă cauzată de cancer poate proveni direct din cancerul osos primar în sine sau din metastaza osoasă – cancer care s-a răspândit în os de la locul inițial al bolii în organism. Tumorile de sân, prostată, plămâni și rinichi sunt printre cele mai susceptibile de a se răspândi la nivelul osului.

Tratamentul pentru durerea osoasă a cancerului este multimodal – implicând o varietate de metode de abordare a durerii la sursă. Chirurgia ortopedică pentru oasele slăbite, radioterapia pentru distrugerea celulelor canceroase și medicamentele precum antiinflamatoarele și steroizii pot reduce durerea.

Dureri de cap după puncţia lombară efectuată greşit

Durerile de cap pot rezulta în urma unei puncţii lombare efectuate greşit. Scurgerea de lichid din jurul măduvei spinării poate provoca o durere de cap severă. Greața, amețelile, sensibilitatea la lumină și rigiditatea gâtului sunt simptome.

Migrenele

Nu sunt la fel de bruște și ascuțite ca durerile de cap din accidentul de puncţie lombară. Dar pot fi debilitate atât prin caracterul lor acut, cât şi prin persistenţa.

Fibromialgia

Fibromialgia – o afecțiune cronică perturbatoare – provoacă dureri la nivelul întregului corp, alături de oboseală și probleme de somn. Durerea este atât de izolantă, încât te face să te retragi departe de toate şi de toţi.” Programele de gestionare a durerii pot face o mare diferență.. Cu toate acestea mulți oameni nu au acces la aceste programe sau nu își pot permite.

Sindromul durerii regionale complexe

După o leziune a brațului său a piciorului – de obicei din fracturi, intervenții chirurgicale, entorse sau imobilizare – unii oameni rămân cu dureri groaznice.

Sursa.

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Tags: durere

Osman Alexandra

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Citește acest mesaj. Mai citește-l o dată! Acum ai din partea mea o carte GRATIS, plină de sfaturi de sănătate! Comand-o și ajunge la tine rapid!


Send this to a friend