Pe scurt despre cancerul de prostată


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Cancerul de prostată este o boală în care celulele maligne (canceroase) se formează în țesuturile prostatei.


Prostata este o glandă din sistemul reproducător masculin situată chiar sub vezica urinară (organul care colectează și golește urina) și în fața rectului (partea inferioară a intestinului). Este de mărimea unei nuci și înconjoară o parte din uretră (tubul care golește urina din vezica urinară). Glanda prostatică produce lichidul care alcătuiește o parte din spermă.

Pe măsură ce bărbații îmbătrânesc, prostata se poate mări. O prostată mai mare poate bloca fluxul de urină din vezica urinară și poate cauza probleme cu funcția sexuală. Această afecțiune se numește hiperplazie benignă de prostată (HBP) și, deși nu este cancer, poate fi necesară o intervenție chirurgicală pentru a o corecta. Simptomele hiperplaziei benigne de prostată sau ale altor probleme la nivelul prostatei pot fi similare cu simptomele cancerului de prostată.

Cancerul de prostată este cel mai frecvent cancer nonpatologic în rândul bărbaților din Statele Unite.


Cancerul de prostată se întâlnește în principal la bărbații mai în vârstă. Deși numărul bărbaților cu cancer de prostată este mare, majoritatea bărbaților diagnosticați cu această boală nu mor din cauza ei. Cancerul de prostată cauzează mai multe decese la bărbați decât orice alt cancer, cu excepția cancerului pulmonar. Cancerul de prostată apare mai des la bărbații afro-americani decât la bărbații albi. Bărbații afro-americani cu cancer de prostată au mai multe șanse de a muri din cauza acestei boli decât bărbații albi cu cancer de prostată.

Factori de risc

Toți bărbații sunt expuși riscului de cancer de prostată. La fiecare 100 de bărbați americani, aproximativ 13 vor face cancer de prostată pe parcursul vieții lor, iar aproximativ 2-3 bărbați vor muri din cauza cancerului de prostată.

Cel mai frecvent factor de risc este vârsta. Cu cât un bărbat este mai în vârstă, cu atât mai mari sunt șansele de a face cancer de prostată.

Unii bărbați prezintă un risc crescut de cancer de prostată. Aveți un risc crescut de a face sau de a muri din cauza cancerului de prostată dacă sunteți afro-american sau dacă aveți un istoric familial de cancer de prostată.

 • Bărbați afro-americani
  • Au o probabilitate mai mare de a face cancer de prostată decât alți bărbați.
  • Sunt de două ori mai predispuși să moară de cancer de prostată decât alți bărbați.
  • Fac cancer de prostată la o vârstă mai tânără, tind să aibă o boală mai avansată atunci când este descoperită și tind să aibă un tip de cancer de prostată mai sever decât alți bărbați.
 • Istoricul familial (factori de risc genetici)
  Pentru unii bărbați, factorii genetici îi pot expune la un risc mai mare de cancer de prostată. Este posibil să aveți un risc crescut de a avea un tip de cancer de prostată cauzat de modificări genetice care sunt moștenite dacă-
  • Aveți mai mult de o rudă de gradul întâi (tată, fiu sau frate) care a avut cancer de prostată, inclusiv rude din trei generații din partea mamei sau a tatălui dvs. de familie.
  • Ați fost diagnosticat cu cancer de prostată când aveați 55 de ani sau mai puțin.
  • Ați fost diagnosticat cu cancer de prostată, iar alți membri ai familiei dvs. au fost diagnosticați cu cancer de sân, ovarian sau pancreatic.

Alți factori de risc pentru cancerul de prostată agresiv includ:

 • Înălțime mare
 • Lipsa de exerciții fizice și un stil de viață sedentar
 • Aport ridicat de calciu
 • Expunerea la agentul Orange

Sursa

În SHOP-ul oficial Dr. Vasi Rădulescu ai cărți pline de sănătate. Inclusiv pentru cei mici. Oferte speciale și transport gratuit la orice comandă de peste 49 de lei!

-67%

Pachet upgrade, 6 carti + cana cu MOTIVATIE

2
90,00lei
-62%

O alta poveste de iubire

2
16,00lei
-62%

Culorile uitarii

2
16,00lei
-73%

Pachet 7 cărți + Cană cu Motivație

1
100,00lei

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Send this to a friend