Pentru adulții mai în vârstă, simțul mirosului poate fi mai dificil


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Rapoartele de la pacienții cu covid-19 sunt deconcertante. Cu doar câteva ore înainte, aceștia se bucurau de o ceașcă de cafea cu miros înțepător sau de parfumul florilor dintr-o grădină. Apoi, ca și cum un întrerupător ar fi fost activat, acele mirosuri au dispărut.

Sunt afectați atât tineri, cât și bătrâni – peste 80% până la 90% dintre cei diagnosticați cu virusul, potrivit unor estimări. În timp ce majoritatea oamenilor se recuperează în câteva luni, 16% au nevoie de o jumătate de an sau mai mult pentru a face acest lucru, potrivit cercetărilor. Potrivit noilor estimări, până la 1,6 milioane de americani au probleme cronice cu mirosul din cauza covidului.

Persoanele în vârstă sunt deosebit de vulnerabile, sugerează experții. “Știm că mulți adulți în vârstă au un simț al mirosului compromis de la bun început. Adăugând la aceasta aportul covidului și a înrăutățit aceste probleme”, a declarat Dr. Jayant Pinto, profesor de chirurgie și specialist în boli ale sinusurilor și ale nasului la Centrul Medical al Universității din Chicago.

Date recente evidențiază interacțiunea dintre covid, vârsta avansată și pierderea mirosului. Atunci când cercetătorii italieni au evaluat 101 pacienți care fuseseră spitalizați pentru covidie ușoară până la moderată, 50 au prezentat semne obiective de afectare a mirosului șase luni mai târziu. Cei cu vârsta de 65 de ani sau mai în vârstă aveau aproape de două ori mai multe șanse de a fi afectați; cei cu vârsta de 75 de ani sau mai în vârstă aveau de peste 2½ ori mai multe șanse.

Cei mai mulți oameni nu sunt conștienți de măsura în care mirosul poate fi diminuat la o vârstă mai înaintată. Mai mult de jumătate dintre persoanele cu vârste cuprinse între 65 și 80 de ani au un anumit grad de pierdere a mirosului, sau disfuncție olfactivă, așa cum este cunoscută în literatura științifică. Această cifră crește până la 80% pentru cei și mai în vârstă. Persoanele afectate raportează adesea preocupări legate de siguranță, o mai mică plăcere de a mânca și o calitate a vieții afectată.

Dar, deoarece capacitatea de a detecta, identifica și discrimina între mirosuri scade treptat, majoritatea adulților în vârstă – până la 75% dintre cei cu un anumit grad de pierdere a mirosului – nu realizează că sunt afectați.

Se crede că o serie de factori contribuie la pierderea mirosului legată de vârstă, inclusiv reducerea numărului de neuroni senzoriali olfactivi din nas, care sunt esențiali pentru detectarea mirosurilor; modificări ale celulelor stem care refac acești neuroni la fiecare câteva luni; atrofierea centrului de procesare a mirosului din creier, numit bulb olfactiv; și micșorarea centrelor cerebrale strâns legate de bulbul olfactiv, cum ar fi hipocampul, o regiune centrală pentru învățare și memorie.

De asemenea, substanțele toxice din mediu, cum ar fi poluarea aerului, joacă un rol, arată cercetările. “Neuronii olfactivi din nas sunt, practic, mici bucăți din creierul tău care atârnă în lumea exterioară”, iar expunerea la acestea în timp dăunează acestor neuroni și țesuturilor care îi susțin, a explicat Pamela Dalton, cercetător principal la Monell Chemical Senses Center, un institut de cercetare a mirosului și gustului din Philadelphia.

Cu toate acestea, funcționarea complexă a sistemului olfactiv nu a fost încă cartografiată în detaliu și multe lucruri rămân necunoscute, a declarat Dr. Sandeep Robert Datta, profesor de neurobiologie la Harvard Medical School.

“Avem tendința de a ne gândi la simțul olfactiv ca fiind în primul rând estetic”, a spus el. “Ceea ce este foarte clar este că este mult mai important. Sistemul olfactiv joacă un rol cheie în menținerea bunăstării noastre emoționale și în conectarea noastră cu lumea.”

Datta a experimentat acest lucru după ce a suferit un transplant de măduvă osoasă urmat de chimioterapie cu ani în urmă. Incapabil să miroasă sau să guste mâncarea, a spus el, s-a simțit “foarte dezorientat” în mediul său.

Consecințele comune ale pierderii mirosului includ pierderea poftei de mâncare (fără miros, gustul este profund compromis), dificultăți în monitorizarea igienei personale, depresie și incapacitatea de a detecta vaporii nocivi. La adulții în vârstă, acest lucru poate duce la pierderea în greutate, malnutriție, fragilitate, îngrijire personală inadecvată și accidente cauzate de scurgeri de gaz sau incendii.

Jerome Pisano, în vârstă de 75 de ani, din Bloomington, Illinois, trăiește cu pierderea mirosului de cinci ani. Testele repetate și consultările cu medicii nu au identificat un motiv pentru această afecțiune, iar uneori se simte “fără speranță”, a recunoscut Pisano.

Înainte de a avea probleme cu mirosul, Pisano a fost certificat ca specialist în vinuri. El are o pivniță de 800 de sticle de vin. “Nu pot să apreciez asta atât de mult pe cât aș vrea. Îmi lipsește mirosul de iarbă tăiată. De flori. Gătitul soției mele”, a spus el. “Cu siguranță îmi scade calitatea vieții”.

Pierderea mirosului este, de asemenea, asociată în diverse studii de cercetare cu un risc mai mare de deces pentru adulții în vârstă. Un studiu, al cărui autor este Pinto și colegii săi, a constatat că adulții în vârstă cu disfuncții olfactive au fost de aproape trei ori mai predispuși să moară pe o perioadă de cinci ani decât seniorii al căror simț al mirosului a rămas intact.

“Simțul nostru olfactiv semnalează modul în care se simte sistemul nostru nervos și cât de bine se simte creierul nostru în general”, a spus Pinto. Potrivit unei analize publicate la începutul acestui an, 90% dintre persoanele cu boala Parkinson în stadiu incipient și peste 80% dintre persoanele cu boala Alzheimer au disfuncții olfactive – un simptom care poate precede alte simptome cu mulți ani.

Nu există niciun tratament pentru pierderea mirosului asociată cu boli neurologice sau traumatisme craniene, dar dacă cineva are probleme persistente cu sinusurile sau alergii care provoacă congestie, un antihistaminic fără prescripție medicală sau un spray nazal cu steroizi poate fi de ajutor. De obicei, mirosul revine în câteva săptămâni.

Pentru pierderea mirosului în urma unei infecții virale, imaginea este mai puțin clară. Nu se știe, încă, ce virusuri sunt asociate cu disfuncția olfactivă, de ce afectează mirosul și ce traiectorie urmează recuperarea. Covid ar putea ajuta la a face lumină în acest sens, deoarece a inspirat un val de cercetări privind pierderea olfactivă în întreaga lume.

“Ce caracteristici îi fac pe oameni mai vulnerabili la o pierdere persistentă a mirosului după un virus? Nu știm acest lucru, dar cred că vom ști, deoarece această cercetare este în curs de desfășurare și nu am avut niciodată o cohortă [de persoane cu pierderea mirosului] atât de mare pentru a o studia”, a declarat Dalton, de la centrul Monell.

Unii experți recomandă antrenamentul olfactiv, remarcând dovezile de eficacitate și niciun indiciu de nocivitate. Aceasta presupune adulmecarea a patru mirosuri distincte (adesea eucalipt, lămâie, trandafir și cuișoare) de două ori pe zi, timp de 30 de secunde fiecare, de obicei timp de patru săptămâni. Uneori, practica este combinată cu imagini ale obiectelor mirosite, o formă de întărire vizuală.

Teoria este că “practică, practică, practică” va stimula sistemul olfactiv, a declarat Charles Greer, profesor de neurochirurgie și neuroștiință la Școala de Medicină din Yale. Deși suportul științific nu este bine stabilit, a spus el, recomandă adesea persoanelor care cred că mirosul lor este în declin “să ia un raft plin de condimente și să le miroasă în mod regulat”.

Richard Doty, director al Centrului pentru miros și gust de la Universitatea din Pennsylvania, rămâne sceptic. El scrie o analiză a antrenamentului olfactiv și observă că între 20% și 30% dintre persoanele cu infecții virale și pierderea mirosului își revin într-un timp relativ scurt, indiferent dacă urmează sau nu această terapie.

“Principalul lucru pe care îl recomandăm este să evitați mediile poluate și să vă luați un supliment complet de vitamine”, deoarece mai multe vitamine joacă un rol important în menținerea sistemului olfactiv, a spus el.

Sursa

În SHOP-ul oficial Dr. Vasi Rădulescu ai cărți pline de sănătate. Inclusiv pentru cei mici. Oferte speciale și transport gratuit la orice comandă de peste 49 de lei!

-67%

Pachet upgrade, 6 carti + cana cu MOTIVATIE

2
90,00lei
-62%

O alta poveste de iubire

2
16,00lei
-62%

Culorile uitarii

2
16,00lei
-73%

Pachet 7 cărți + Cană cu Motivație

1
100,00lei

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Send this to a friend