Pentru cei care nu cred în știință

Pentru cei care nu cred în știință

Acest articol va atrage două categorii de oameni:

1. Pe cei care cred în știință, medicină, genetică – cinste vouă. Pentru voi, lucrurile merg pe firul logicii, aveți încredere în experți, în cercetători, în medici, vedeți clar progresele făcute în ultima vreme. Voi aveți încredere în tehnologia ARN mesager (genetică) și observați deja efectele pozitive uriașe prin intermediul vaccinurilor ce au la bază această inovație. Voi, prin intermediul comunicatorilor din știință, ați aflat că ARN mesager va sta la baza multor terapii în viitor. Voi vă vaccinați și, prin umărul pus, duceți la controlul pandemiei. Voi nu picați în plasa conspirațiilor și cel mult vă amuzați când vedeți așa ceva. Voi aveți un anumit nivel de educație și neuronii vă merg bine, au conexiuni sănătoase, știu ce să caute, cum să caute, cum să interpreteze o informație.

2. Pe cei care nu cred în genetică, medicină, știință în general. Articolul le pare dedicat lor. Pentru voi, nu am un mesaj tăios, nu am insulte, nu am bobârnace. Voi preferați să tratați un cancer cu amestec din plante luat din grupuri de leacuri băbești, pentru că medicii sunt vânduți big farma și omoară oameni prin chimioterapie. Voi credeți că pandemia e o mare conspirație. Voi credeți că vaccinurile sunt făcute să controleze oamenii cu cipuri, să-i omoare. Voi credeți că ARN mesager a apărut ca să dea mutații și să aibă unii acces la ADN. Sincer, acestea nici măcar nu sunt crezuri, ci convingeri. Când informația e puțină, convingerile clare devin regulă a vieții. V-aș dori să vă informați din surse bune, să lăsați televizorul, să vă puneți întrebări serioase despre conduita voastră. Să începeți cu cărți simple de medicină explicată pe înțelesul tuturor, să construiți treptat o educație, apoi veți vedea cum se luminează totul. E problema voastră în definitiv dacă tratați cancerul cu bicarbonat de sodiu sau zeamă de varză, pentru că efectele negative tot în voi vor apărea, în sensul că vă ratați șansa la un tratament timpuriu și corect, testat și răstestat. E problema voastră dacă vă vaccinați sau nu, dar dacă faceți o formă gravă de boală, tot în sistemul bazat pe știință ajungeți. Sau dacă dați cuiva drag și-l pierdeți, nu știu cum veți mai pune capul pe pernă noaptea. Pare problema voastră în aparență, dar repercusiunile cad în cei de lângă și-n sistem, în societate.

Nu știm totul în medicină. Dar atât cât știm ne permite să controlăm, prevenim, diagnosticăm, tratăm niște boli. Ele făceau ravagii în trecut. Ziua de mâine poate ne va aduce leac pentru multe cancere, vaccinuri pentru multe afecțiuni grave, metode noi de diagnostic precoce. Toate cu ajutorul geneticii, științei, medicinei. E ușor să întoarcem spatele, să nu credem în aceste lucruri, dar, cu toată sinceritatea, e o poziție greșită. Ne putem întoarce spre știință și chiar o putem ajuta. Cum? Crezând în ea. Simplu.

V.

+ transport gratuit de la 100 lei 50% REDUCERE azi la toate cărțile mele!

+ 3 pachete și mai avantajoase!

-75%

Pachet EXCLUSIV Vasi Rădulescu, 10 cărți

6
150,00lei
-50%

Oni și povestea magică de Crăciun

6
31,00lei
-50%

Dragă mami, ce este iubirea?

9
29,50lei
-50%

Aventurile pisicii Muna

6
29,50lei
-50%

Oni și vulpea fermecată

4
29,00lei
-50%

Acum pot și eu să zbor!

1
26,00lei
-50%

Oni a devenit supererou

26,00lei
-50%

Adio, zahăr!

24,50lei
-50%

NOU Vei fi bine

24,50lei
-50%

Cartea femeii sănătoase

4
24,50lei
-50%

Dieta Perfectă

30
24,50lei
-50%

Jurnalul unui medic tânăr: Dragă suflet

9
24,50lei
-50%

O altă poveste de iubire

18
24,50lei
-50%

Sănătatea inimii pe înțelesul tuturor

23
24,50lei
-50%

Să-ți pui o dorință

12
24,50lei
-50%

Medicina povestită pe înțelesul tuturor

565
24,50lei
-50%

Culorile uitării (mic tratat despre memorie)

14
24,50lei
-50%

Dragă inimă, ediție aniversară

27
24,50lei
-50%

Ursulețul Bruni și pofta lui exagerată de dulce

1
22,50lei
-50%

Ratonul Sică și somnul buclucaș

1
22,50lei
-50%

Buni se simte rău (de dor)

6
22,50lei
-50%

Peripețiile lui Gustav gâscanul

4
22,50lei
-50%

Hai la cabinetul lui Doctor Vasi

7
22,50lei
-50%

Purcelușul Murli are probleme cu igiena

6
22,50lei
-50%

Țestoasa Anica și povestea inimii

4
22,50lei
-50%

Corpul uman chiar este fascinant!

3
22,50lei
-50%

Cum să ai o zi aproape perfectă

1
21,00lei
Hai în comunitate! Ai parte de articole, sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate. Newsletterul este realizat cu grijă de mine și se trimite de 1-2 ori pe săptămână.
Introdu o adresă validă
Adresa asta e deja folosită
The security code entered was incorrect
Mulțumesc pentru înscriere!

1 Comment

  • Uite, acest articol e un excelent punct de plecare pentru o discutie cu „genetica” pe masa. Aflam, in fiecare zi, detalii din ce in ce mai subtile despre functionarea agregatului nostru biologic, incat speranta unor terapii spectaculoase in viitor pare justificata. Cu toate acestea, impresia mea este ca intre fluxul ametitor de cunostinte si capacitatea noastra de a modifica radical evolutia unor boli se intinde o prapastie. O analogie utila ar fi cu un ecocardiograf ultraperformant. Se sparie gandul la cati parametri hemodinamici poti determina, unii dintre ei de un exotism extrem. Cati dintre ei sunt folositi in realitate? Iar dintre acestia, cati contribuie in mod real la bunul mers al pacientului? Avem astazi molecule care intercepteaza mecanismele intime ale diverselor tipuri de cancer. Ce folos atata vreme cat avantajul de supravietuire se masoara in luni? In absenta unei depistari precoce (care tine mai mult de sansa decat de progresul stiintei), speranta unor rasturnari spectaculoase de evolutie ramane iluzorie. Ma bate de ceva vreme gandul unei carti despre cate din „cuceririle” medicinei contemporane sunt cu adevarat indispensabile, fara de care ne-am intoarce in Evul Mediu. Antibioticele (folosite rational!), medicatia antalgica, revascularizarea infarctului miocardic acut, majoritatea interventiillor chirurgicale (clasice sau minim invazive). Ma tem ca lista nu e prea lunga. Vaccinurile? Fara discutie. Dar cu aceeasi rezerva a utilizarii rationale. Cred ca uitam prea usor minunata rugaciune atribuita lui Sir Robert Hutchison (dupa mine, un text care ar merita un loc cel putin la inaltimea juramantului lui Hipocrat): „From inability to let well alone; from too much zeal for the new and contempt for what is old; from putting knowledge before wisdom, science before art and cleverness before common sense; from treating patients as cases; and from making the cure of the disease more grievous than the endurance of the same, Good Lord, deliver us”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Introdu o adresă validă
Adresa asta e deja folosită
The security code entered was incorrect
Mulțumesc pentru înscriere!

Articole populare