Persoanele cu obezitate sunt suprareprezentate în rândul pacienților COVID-19 care primesc îngrijiri intensive


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Persoanele cu obezitate au fost suprareprezentate printre adulții din Suedia care au primit îngrijiri intensive pentru COVID-19 în timpul primului val al pandemiei. Puțin peste 39 la sută dintre aceștia sufereau de obezitate, în comparație cu aproximativ 16 la sută din populație. Riscurile de spitalizare prelungită și de deces în unitățile de terapie intensivă (UTI) au fost, de asemenea, mai mari pentru pacienții cu obezitate, după cum arată un studiu al Universității din Göteborg.

Scopul studiului, publicat în revista PLOS One, a fost acela de a evalua dacă un indice de masă corporală (IMC) ridicat afectează riscul de deces sau durata prelungită a spitalizării la pacienții cu COVID-19 în timpul îngrijirii intensive din Suedia.

Utilizând Registrul suedez de terapie intensivă (SIR), cercetătorii au identificat toți pacienții cu COVID-19 care au fost internați în secțiile de terapie intensivă din Suedia în timpul valului inițial al pandemiei, în primăvara și vara anului 2020. Cu toate acestea, înălțimea și greutatea lor nu au fost întotdeauna raportate în SIR.

Pentru persoanele ale căror date privind înălțimea și greutatea lipseau din SIR, informațiile disponibile au fost completate, în primul rând, direct de la unitățile de terapie intensivă și, în al doilea rând, prin intermediul Registrului național de pașapoarte. Acesta din urmă conține, desigur, date privind înălțimea. Astfel, a fost verificat IMC-ul actual al tuturor subiecților incluși în studiu.

În consecință, studiul se bazează pe date care nu au fost disponibile anterior. Deși persoanele cu obezitate au fost identificate de timpuriu ca fiind un grup de risc afectat în mod deosebit de grav de COVID-19, acum se conturează o imagine nouă, mai detaliată.

Vulnerabilitate mai mare în cazul obezității


Au fost incluse în total 1.649 de persoane cu COVID-19 din unitățile de terapie intensivă (UTI) din spitalele universitare, județene și locale din Suedia. Toți participanții aveau vârsta de 18 ani și peste; trei sferturi erau bărbați; au fost excluse femeile însărcinate.

Rezultatele arată că pacienții cu obezitate, adică un IMC de 30 kg/m2 sau mai mult, au fost suprareprezentați printre cei cu COVID-19 care au primit îngrijiri intensive în Suedia. Proporția din studiu a fost de 39,4 la sută, în timp ce cifra corespunzătoare pentru populație este de aproximativ 16 la sută.

Un IMC ridicat a crescut riscurile atât de îmbolnăvire gravă cu șederi lungi la terapie intensivă, cât și de deces. A fost găsită o legătură între un IMC de peste 30 și o creștere cu 50 la sută a riscului de mortalitate, în comparație cu grupul cu greutate normală. În rândul celor care au supraviețuit, un IMC de peste 35 s-a dovedit a fi legat de un risc de îngrijire intensivă pentru mai mult de 14 zile care a fost de două ori mai mare decât riscul pentru pacienții cu greutate normală. Aceste analize au fost ajustate în funcție de vârstă, sex, comorbiditate și de cât de slabă era starea de sănătate a pacientului la sosirea la terapie intensivă.

Monitorizarea vigilentă a semnelor vitale

Lovisa Sjögren, cercetător la Academia Sahlgrenska, Universitatea din Göteborg, și medic pediatru la Spitalul Universitar Sahlgrenska și la Spitalul Halland Halmstad, este primul autor al studiului.

“Pentru persoanele cu COVID-19 care se află la terapie intensivă, obezitatea înseamnă un risc crescut de deces, iar în rândul celor care supraviețuiesc, obezitatea crește riscul ca terapia intensivă să dureze mai mult de 14 zile. Pe baza rezultatelor noastre, obezitatea ar trebui să fie inclusă ca factor de risc important în COVID-19. Pacienții cu obezitate care suferă de COVID-19 ar trebui monitorizați îndeaproape”, afirmă ea.

Studiul se bazează pe Registrul suedez de terapie intensivă, iar Sjögren subliniază că registrele de înaltă calitate reprezintă o condiție prealabilă de bază pentru ca studiile de acest tip să fie fezabile.

Jenny M Kindblom, profesor asociat la Academia Sahlgrenska, Universitatea din Göteborg, și medic-șef la Spitalul Universitar Sahlgrenska, este autorul principal al studiului.

“Unele studii internaționale au arătat o legătură între un IMC ridicat și riscul de a se îmbolnăvi grav de COVID-19. Acum putem demonstra acest lucru într-un context suedez și cu avantajul de a avea o valoare a IMC complet actualizată pentru fiecare pacient”, spune ea.

Într-un stadiu incipient al pandemiei, cercetătorii care au realizat studiul au luat legătura cu HOBS, o organizație suedeză de pacienți pentru persoanele care trăiesc cu supraponderabilitate și obezitate. Mulți membri erau îngrijorați de faptul că un IMC ridicat ar crește riscul de îmbolnăvire gravă ca urmare a infecției cu coronavirusul SARS-CoV-2.

La momentul respectiv, nu existau publicații în domeniu, iar studiul a fost inițiat pentru a ne permite să răspundem la întrebările pacienților. Acum sperăm că cât mai multe persoane vor profita de oportunitatea de a se vaccina și că serviciile de sănătate vor include IMC ca factor de risc -; și poate că vor alege să exercite o vigilență specială în monitorizarea pacienților cu obezitate care suferă de COVID-19.”

Jenny M Kindblom, profesor asociat la Academia Sahlgrenska, Un iversitatea din Göteborg

Sursa

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 50.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

🔥 ULTIMA ȘANSĂ! 🔥

Suntem la ultimul tiraj în care această carte este oferită la 0 lei în loc de 55. Profită de ocazie și ia cea mai populară carte care te învață cum să-ți menții sănătatea! Peste 100.000 de oameni au luat-o deja Gratis!


Send this to a friend