Phantosmia, parosmia și disgeuzia la pacienții COVID-19


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Alterarea mirosului și a gustului (modificări olfactive și gustative) se numără printre cele mai frecvente simptome ale bolii coronavirus 2019 (COVID-19), iar studiile anterioare au investigat amănunțit aspectele sale cantitative.

Într-un studiu publicat în Journal of Clinical Medicine, o echipă de cercetători a investigat aspectele calitative ale simptomelor olfactive și gustative, cum ar fi phantosmia, parosmia și disgeusia, precum și posibila lor corelație cu sistemul imunitar adaptiv. Cercetătorii au formulat două chestionare structurate la o medie de 100 (Q1) și 244 (Q2) de zile pentru a evalua experiența subiectivă a acestor simptome. Deoarece COVID-19 este încă o boală puțin explorată, acest sondaj i-a ajutat să adune informații detaliate despre simptomele neidentificate până în prezent.

La studiu au participat 15 bărbați și 29 de femei, iar toți cei 44 de participanți au fost testați pozitiv pentru COVID-19 la momentul studiului. Aceștia au prezentat mai multe modificări calitative, cantitative sau o combinație a ambelor tipuri de modificări în timpul bolii acute COVID-19. Simptomele calitative au inclus parosmia (alterarea mirosului), phantosmia (halucinația mirosului) și disgeusia (alterarea gustului), iar simptomele cantitative au inclus hiposmia, anosmia, ageusia și hipogeusia.

Peste 60% dintre participanți au raportat alterarea gustului și a mirosului în timpul bolii acute COVID-19
În total, 30 din 44 de participanți au raportat alterarea gustului și mirosului în timpul bolii severe, iar aceste alterări au încetat în decurs de șapte zile în 26,7% din cazuri. Alterările cantitative au fost raportate la 14 participanți, aspectele calitative la șase pacienți, în timp ce restul de 10 au avut o combinație a ambelor. După o mediană de 100 de zile, doar 25% dintre participanți au raportat o alterare continuă a gustului și mirosului (unul cantitativ, șapte calitativ, trei cantitativ și calitativ), în timp ce după o mediană de 244 de zile, 31,8% dintre participanți (unul cantitativ, zece calitativ, trei cantitativ și calitativ) au raportat aceste alterări continue. Pentru o mediană de 250 de zile, 22,7% dintre participanți au prezentat alterări persistente pe tot parcursul bolii.

Apariția alterărilor calitative a fost întârziată în majoritatea cazurilor
După o mediană de 244 de zile, patru participanți au raportat că au avut phantosmie (1), phantosmie și disgeuzie (1), parosmie și disgeuzie (1) și doar disgeuzie (1). Interesant este că toți acești participanți au raportat că au avut aceste alterări încă de la debutul bolii (3 cantitativ, 0 calitativ, 1 cantitativ și calitativ), dar s-au recuperat complet după o mediană de 100 de zile. Un participant care a raportat anterior că avea disgeuzie a dezvoltat și parosmie. În ceea ce privește alterarea gustului, 27,3% dintre participanți au raportat că unele calități gustative au fost mai grav afectate. Constatările din șase cazuri au indicat faptul că o alterare combinată a mai multor calități a avut loc la fel de mult ca și alterarea unei singure calități.

Din totalul de nouă cazuri de fantomă, doar opt au raportat mirosurile halucinate ca fiind neplăcute, iar patru dintre ei au putut recunoaște și descrie aceste mirosuri ca fiind – fum de țigară, fecale și fecale, fum de foc și fecale și varză murată. În opt cazuri de parosmie, participanții au raportat schimbarea mirosului de parfum, dezinfectant, fecale și parfum, detergent, și pâine și cafea, dar numai șapte persoane au perceput aceste mirosuri ca fiind negative și grețoase. Un participant a simțit miros de pui prăjit (1) în toate, dar nu a menționat că a avut vreun efect negativ asupra stării sale de bine. Din 11 cazuri de disgeuzie, doar cinci participanți și-au pierdut capacitatea de a diferenția gusturile în mâncăruri mixte. Aceștia au descris un gust amar (1), un postgust amar (1), un gust sărat (1) sau fără sare (2) al alimentelor, o senzație de arsură în timp ce mâncau (1) și o schimbare în mâncărurile dulci (3). În doar patru cazuri, participanții au raportat schimbări în preferințele lor în materie de alimente și băuturi.

Cercetătorii au efectuat teste de screening psihofizic în T1. Rezultatele testului de screening pentru identificarea mirosurilor au arătat că, din totalul de 44 de participanți, nouă aveau normosmie (scor de 11-12), șase se aflau în intervalul de hiposmie (scor de 7-10) și trei erau anosmici (scor de 0-6). La testul de screening de identificare a gustului, doar 26 de participanți au reușit să identifice corect toate cele patru calități gustative (sare, acru, amar și dulce). Aceștia au menționat calitatea “amar” de șase ori, “sare” de 11 ori, “acru” de opt ori și “dulce” de trei ori.

Pe scurt, 68,2% dintre participanți au raportat modificări ale mirosului și gustului, dintre care 25% au raportat modificări calitative după 100 de zile și 31,8% după 244 de zile, ceea ce indică faptul că modificările calitative induse de COVID-19 pot persista timp de mai multe luni. Peste 9% dintre participanți, care nu au prezentat simptome după 100 de zile, au raportat modificări calitative nou dezvoltate, indicând că acestea pot apărea mai târziu, după recuperarea completă. Atunci când răspunsul imunitar al participanților a fost investigat în corelație cu alterările gustului și mirosului, rezultatele nu au arătat nicio corelație între cele două în timpul analizelor serologice și ale celulelor T. În concluzie, acest studiu subliniază necesitatea unor studii similare cu cohorte mai mari pentru a investiga alterările gustului și mirosului la pacienții COVID-19.

Sursa

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 50.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

🔥 ULTIMA ȘANSĂ! 🔥

Suntem la ultimul tiraj în care această carte este oferită la 0 lei în loc de 55. Profită de ocazie și ia cea mai populară carte care te învață cum să-ți menții sănătatea! Peste 100.000 de oameni au luat-o deja Gratis!


Send this to a friend