Pierderea mirosului legată de SARS-CoV-2 durează mai mult decât se credea anterior


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

De la apariția sa inițială, la sfârșitul anului 2019, coronavirusul 2 al sindromului respirator acut sever (SARS-CoV-2), care este virusul responsabil de pandemia de boală coronavirus 2019 (COVID-19), s-a răspândit în întreaga lume și a infectat peste 251 de milioane de persoane până în prezent. Evoluția și simptomele bolii pot varia de la ușoare și asimptomatice până la o evoluție clinică severă.

Disfuncția olfactivă (OD) și disfuncția gustativă sunt simptome comune observate la pacienții cu COVID-19. Mai multe studii au raportat disfuncția chimiosenzorială ca OD primară la pacienții COVID-19.

Prevalența DO la pacienții COVID-19 variază din cauza diferențelor în ceea ce privește metodele de evaluare și testele psihofizice în diferite regiuni geografice. S-a constatat că mulți pacienți și-au recăpătat funcția olfactivă în prima lună; cu toate acestea, rezultatele pe termen lung variază.

Prevalența pe termen lung a DO la pacienții COVID-19


Un studiu recent publicat în European Archives of Oto-Rhino-Laryngology discută prevalența pe termen lung a DO la pacienții COVID-19. Autorii au studiat evoluția funcției chimicale la pacienții COVID-19 în intervalul 3 – 15 luni după ce au fost diagnosticați cu COVID-19.

Studiul monocentric a înrolat un total de 102 pacienți diagnosticați cu COVID-19 confirmat de laborator, cu o vârstă medie de 38,8 ani. După ce pacienții au efectuat testele chimio-senzoriale la domiciliu, s-au efectuat teste psihofizice suplimentare la clinică.

Chestionarele privind importanța olfacției (IOQ) și calitatea vieții specifice olfacției (QOD) au fost administrate la începutul și la sfârșitul studiului. Autorii au observat că scorul mediu al Snifn’ Sticks (TDI) a fost de 27,1 puncte, dintre care 4,0% au fost anosmici, 72,5% hiposmici și 23,5% normosmici.

Testele de urmărire au arătat că 73,5% dintre pacienți au avut o îmbunătățire a DO, 5,9% au avut o deteriorare, iar 20,6% nu au avut nicio schimbare a DO. Cu toate acestea, nu a fost observată recuperarea completă a mirosului, aromei și gustului autopercepute.

Studiul a raportat trei constatări semnificative. În primul rând, evaluarea funcției olfactive a arătat că majoritatea pacienților au avut hiposmie până la 15 luni de la debutul DO. În al doilea rând, s-a observat o îmbunătățire a funcției olfactive autoevaluate în comparație cu pierderea olfactivă inițială, dar nu și cu nivelul funcției olfactive dinaintea bolii.

Mai mult, nu s-a observat o recuperare completă a mirosului, aromei și gustului autopercepute. Răspunsurile la chestionar au arătat că importanța mirosului nu s-a schimbat la nivel individual. Cu toate acestea, a existat o îmbunătățire a calității vieții legate de OD, iar scorurile parosmiei au crescut la urmărire. De asemenea, severitatea DO a scăzut semnificativ în timp.

Studiul a furnizat dovezi suplimentare care arată că o proporție mare de pacienți COVID-19 care suferă de pierderea mirosului nu se recuperează rapid, ceea ce contrazice rapoartele anterioare privind OD la pacienții COVID-19. Autorii consideră că, deși unii pacienți COVID-19 suferă de OD pentru o perioadă lungă de timp, epiteliul olfactiv nu este perturbat permanent, iar un subgrup de neuroni olfactivi rămâne încă intact. De asemenea, studiul a raportat doar o corelație slabă până la moderată între evaluările psihofizice și cele autoevaluate ale funcțiilor chimio-senzoriale.

Limitări și prejudecăți ale studiului


Studiul actual are o limitare, deoarece funcția chemosenzorială a pacienților a fost autoevaluată retrospectiv înainte de infecție, în timp ce mirosul, aroma și gustul au fost evaluate prin utilizarea testelor la domiciliu. Astfel, este posibil ca pacienții să își fi evaluat retrospectiv prea bine funcția chimiosenzorială. În plus, studiul poate avea o prejudecată de selecție a subiecților, deoarece a inclus doar pacienți cu infecție confirmată cu SARS-CoV-2 și OD subiectivă care au fost interesați de studiu.

Tratamentul DO și domeniul de aplicare viitor


Conform documentului de poziție privind disfuncția olfactivă, terapia recomandată pentru OD post-infecțioasă este antrenamentul olfactiv. Mai multe studii au raportat beneficiul exersării zilnice folosind patru mirosuri, care a devenit acum recomandarea standard pentru antrenamentul olfactiv la pacienții COVID-19 cu DO.

De asemenea, au fost efectuate diferite studii pentru a evalua administrarea intranazală și orală de cortizon pentru OD la pacienții COVID-19. Deși multe dintre acestea nu au relevat nicio îmbunătățire semnificativă a pierderii mirosului legată de COVID-19 cu ajutorul cortizonului, un studiu caz-control a arătat o îmbunătățire semnificativă a funcției olfactive evaluate psihofizic cu zece zile de cortizon oral și după antrenamentul olfactiv.

În general, studiul concluzionează că, deși studiile anterioare au raportat că pacienții cu COVID-19 se recuperează de la OD în câteva săptămâni, constatările discutate aici arată OD de lungă durată la pacienții cu COVID-19. Majoritatea pacienților au avut DO în intervalul de hiposmie, care a fost confirmată ulterior prin teste olfactive detaliate.

Metodele eficiente de tratament pentru recăpătarea funcției olfactive reprezintă un aspect important al gestionării pacienților COVID-19. Sunt necesare cercetări suplimentare cu privire la factorii care influențează pierderea prelungită a mirosului legată de COVID-19.

Sursa

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 50.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

🔥 ULTIMA ȘANSĂ! 🔥

Suntem la ultimul tiraj în care această carte este oferită la 0 lei în loc de 55. Profită de ocazie și ia cea mai populară carte care te învață cum să-ți menții sănătatea! Peste 100.000 de oameni au luat-o deja Gratis!


Send this to a friend